Zázrak menom kyselina hyalurónová

19.10.2022 23:29

Povedzme si úprimne, čo si predstavujeme pod týmto názvom. Látku, ktorá sa „vpichuje“ do miest, kde nám popadla pokožka na viečkach, prehĺbili sa líca, utvorili sa vrásky alebo s cieľom pekných plných pier, z ktorých sa však stali povestné veľké a neprirodzené pery (tzv. kačacie pery)...  Používa sa však len na to?

Kyselina hyalurónová je v našom tele ako doma. Nachádza sa v spojivovom tkanive, teda svaloch a kĺboch, a vďaka svojej absorpcií vody v týchto častiach tela pôsobí ako lubrikant. Okrem toho zabraňuje aj výskytu vrások a následnému starnutiu pokožky. Táto látka sa využíva vo viacerých oblastiach.

Napríklad : 

  • V reumatológií je podávaná injekčne a zmierňuje bolesti zapáleného kĺbu, zlepšuje jeho pohyblivosť a zabraňuje opotrebovaniu chrupavky.
  • V urológií si našla táto látka využitie pri intersticiálnej cystitídy. Inak povedané obnovuje sliznicu močového mechúra a tým zmierňuje bolesť a zápal.
  • V alergológií sa používa na zmiernenie príznakov alergií
  • U ORL (nosno-ušno-krčné) vďaka udržiavaniu vlhkej sliznice pomáha pri zmiernení bolesti zápalmi v krku, ušiach alebo v nosných dutinách
  • V stomatológií je účinným pomocníkom aj pri paradentóze
  • V dermatológií sa používane prevažne pri preslávenej estetike, ale pomáha aj na ošetrenie jaziev a rán

Zá-ZRAK?

 

Kyselina hyalurónová je unikátna a všestranná látka. Svoje uplatnenie si dokonca našla aj v spojení s očami a našim zrakom. Prvé využitie tejto látky v medicíne je zaznamenané pri operácií zeleného a šedého zákalu, kde sa zistilo, že urýchľovala regeneráciu očí po operačnom zákroku. Vďaka svojej hlavnej úlohe, a to viazaniu vody, zvlhčuje sietnicu a tým zabraňuje vysychaniu oka. Naše oko tvorí 80 % kyseliny hyalurónovej, ktorá zabezpečuje tvár a črty oka. Ďalšou jej dôležitou funkciou je tlmenie otrasov sietnice a tým aj zabraňuje následným traumám, ktoré môže vzniknúť.

Syndróm suchého oka

Kyselina hyalurónová je hlavným bojovníkom proti syndrómu suchého oka. Tento stav sa objaví, keď naše slzy neposkytujú oku dostatočné množstvo vody.  Tento syndróm je veľmi nepríjemný. Vyvoláva pocit pálenia a svrbenia v okolí očí a taktiež spôsobuje citlivosť na svetlo, dym, vietor alebo klimatizáciu. Ďalším prejavom môže byť aj únava alebo bolesť hlavy. Pri neriešení tohto stavu sa môžu dostaviť aj poruchy videnia. Syndróm suchého oka trápi okolo 50 % ľudí s kontaktnými šošovkami a 30 % ľudí, ktorí okrem tohto syndrómu, nemali žiaden problém so zrakom.

Tak teda, ako to je...

Kyselina hyalurónová zohráva dôležitú úlohu pri všetkých stránkach nášho dôležitého zmyslu – zraku. Bez nej by sme nemali možnosť nič vidieť. Pre udržanie vlhkého oka nestačia len slzy. Pomocníkom pre vás sú očné ružové kvapky Artelac®Rebalance. Tie obsahujú 0,15 % kyseliny hyalurónovej, ktorá je skvelým pomocníkom pri úľave od nepríjemného pálenia, svrbenia alebo bolesti oči. Zdravotnícka pomôcka Artelac®Rebalance poskytuje dlhodobú hydratáciu oka a tým chráni aj sietnicu a rohovku pred možným poškodením. Vhodné sú taktiež pre nositeľov kontaktných šošoviek. Očné kvapky Artelac®Rebalance majú nezameniteľnú ružovú farbu a môžete ich používať až 2 mesiace po otvorení. Nájdete ich vo vašich lekárňach a na e-shopoch za skvelú cenu. Pozorne si prečítajte informáciu pre užívateľa. Viac informácií nájdete na www.hyal.sk/produkty.