Vyznáte sa v dresscode?

15.12.2014 17:51

Dress (de)kódovanie

December nie je len hektickým obdobím predvianočných príprav, ale prináša aj množstvo pozvánok na rôzne firemné večierky a párty. Silvestrovskou oslavou to ešte tiež nekončí a prichádza plesová sezóna. Pozvánky sa vám kopia na stole a všetky majú niečo spoločné, miesto a čas konania je na každej zrozumiteľné, ale čo ten „davinciho kód“ na záver? Dresscode - biznis casual, dresscode - black tie, dresscode - ... Nezúfajte, my vám pomôžeme tento kód rozlúštiť.

Je síce pravda, že ak by ste na galavečer dorazili v džínsoch alebo vaša partnerka na ples v minišatách, boli by ste stredobodom pozornosti, ale tú si radšej získajte nacvičenými tanečnými kreáciami či výnimočným darom pre hostiteľa, ako takýmto faux pas.

Smart casual

Najpoužívanejší a najobľúbenejší typ dress code, väčšinou využívaný na podujatiach ako sú vernisáže umeleckých expozícií a krsty kníh alebo hudobných nosičov, ktoré bývajú skôr bohémskou záležitosťou. Smart Casual možno voľne preložiť ako „ľahko neformálny" druh oblečenia. Nemusíte sa teda báť vziať si tmavé nohavice a košeľu bez kravaty, rovnako ako v zimných mesiacoch neurazí decentný sveter či rolák. U žien sa očakávajú elegantné nohavice, koktailové šaty či sukne s vkusnou blúzkou. Aj v tomto prípade by bolo vhodnejšie vyhnúť sa džínsom a teniskám. Ženy si môžu outfit  vylepšiť výraznými šperkmi a nápadnými doplnkami.

Business casual

Nie príliš formálny štýl, tak by sa dalo charakterizovať toto oblečenie. Business Casual je jedným z najviac variabilných štýlov obliekania. Jeho normy sa podstatne líšia od mesta k mestu, od priemyslu k priemyslu, a dokonca z firmy na firmu. Mali by ste pôsobiť uvoľnene, ale aj tak upravene. V tomto štýle nie sú dovolené džínsy, platí to u dám aj pánov. No namiesto klasického obleku môžu páni vyraziť napríklad v športovejšom saku. Kravata nie je povinná, košeľa môže byť nahradená polokošeľou. U žien by to mohli byť puzdrové šaty so sakom alebo elegantné nohavice s ľahkým svetríkom. Topánky by mali byť uzavreté, no okrem lodičiek to môžu byť aj mokasíny.

Semi formal

Takúto požiadavku najčastejšie nájdete na pracovných pozvánkach. Ak na pozvánke nie je presne uvedené, ako prísť oblečený, týmto štýlom určite nešliapnete vedľa. Páni si v takomto prípade môžu obliecť oblek s košeľou, no kravatu alebo motýlika môžu nechať doma. Dámy môžu využiť kokteilové šaty, takzvanými LBD (malé čierne šaty) nič nepokazia, podmienkou sú však pančušky a uzavreté lodičky. Outfit doplní malá kabelka a maximálne jeden výrazný šperk.

White tie

Jedná sa o najstriktnejší a najformálnejší dress code. Je typický pre honosné akcie ako je Ples v Opere. Ženy majú predpísanú veľkú večernú róbu, teda šaty po zem z kvalitných materiálov, uzavreté topánky, malú kabelku a vyčesané vlasy. Muži musia mať frak, bielu vestičku, bieleho motýlika, čierne ponožky a čierne lakované topánky. Ideálne sú aj rukavice, u pánov biele a u dám vo farbe róby.

(A malá rada zadarmo, nezabudnite ani na vhodný zvrchník – vetrovka či denný kabát vašu noblesu pri príchode doslova „zabijú“.)

Black tie

Tento predpísaný úbor je o niečo benevolentnejší, ale stále predstavuje pre dámu večernú dlhú róbu, uzavreté topánky, pančušky a malú kabelku. Pri výbere šperkov siahnite po tom najlepšom, čo doma máte.  Pánom etiketa predpisuje smoking s bielou košeľou, čiernym motýlikom, lakovkami a ponožkami.

A ešte stručne pár tipov na záver.

Creative Black Tie naznačuje, že sa síce jedná o formálnu udalosť, zároveň však máte priestor pre uplatnenie módnych trendov vo večernom oblečení.

Formal je označenie podobné Black Tie, opäť znamená formálne oblečenie a obvykle platia aj rovnaké pravidlá.  Ak sa však ocitnete v kreatívnom prostredí, môžete svoj outfit trochu odľahčiť:

páni môžu zvoliť smoking len s čiernou košeľou bez kravaty, ženy dlhé večerné spoločenské šaty, koktailky alebo aj elegantný večerný kostýmček.

Semi-formal odev je ovplyvnený hodinou, v ktorej sa udalosť koná. Zo všetkých pravidiel v obliekaní do spoločnosti je tým najošemetnejším. Cez deň sú najvhodnejšie: pre ženy puzdrové šaty, formálny kostým, elegantný biznis štýl, pre pánov ležérnejší štýl, tzv. vychádzkový oblek.

Po šiestej večer zvoľte: džentlmen čierny oblek, žena spoločenské koktailky z atraktívneho materiálu, alebo "malé čierne". (Typickou semi-formal udalosťou je svadba.)

****

Dress code (anglicky) je výraz pre pravidlo upravujúce spôsob obliekania a obúvania k určitej príležitosti. V slovenčine s ním môže korešpondovať výraz spoločenský odev. Uplatňuje sa napríklad v zamestnaní, kde ho stanovuje zamestnávateľ, ale aj pri formálnych spoločenských akciách.

 

Fotogaléria: Vyznáte sa v dresscode?

1 | 2 | 3 >>