Vystriedal u vás pobyt vonku život pred televízorom?

06.05.2020 15:47

Tu sú 3 tipy ako vyvažovať online a offline čas doma

Ľudský mozog denne vytvorí v priemere 50 tisíc myšlienok a väčšina z nich prichádza vizuálnou cestou. Niet sa preto čo čudovať, že sme fixovaní na získavanie informácií, inšpirácií aj zábavy prostredníctvom našich smartfónov, tabletov či televízorov. A to najme teraz, v čase obmedzení a pobytu doma.  No ako vo všetkom v živote, aj tu platí: všetko s mierou. Ponúkame vám preto pár typov,  ako vyvažovať svoj čas v spoločnosti elektroniky „offline“ aktivitami.

1. Rozvíjajte svoju kreativitu

Získaním nového zážitku, naučením sa niečoho nového alebo otvorením našej mysli všetkým fantastickým predstavám získavame nový uhol pohľadu, náš mozog začína pracovať inak. Rozvíjame kritické myslenie, prepájame súčasné poznatky, učíme sa na ne pozerať inak, sme schopní urobiť tzv. úkrok stranou. Skvelým spôsobom, ako tento um získať, je začať sa venovať akejkoľvek tvorivej aktivite. Pod týmto pojmom sa pritom dá rozumieť naozaj široké spektrum činností. Od modelovania či tvorby náramkov priateľstva až po vyšívanie, ba dokonca i zdobenie koláčov. Je to skvelá psychohygiena, na konci ktorej sa tešíme z hmatateľného výsledku.

V súčasnosti sa tešia veľkej popularite aj DIY aktivity. Napríklad, využite čas na dizajnovanie vášho domova. Vytvorte si relaxačné kútiky na balkóne alebo aj záhrade. Dobrým nástrojom je v tomto prípade tablet, ktorý disponuje aj perom (napríklad Galaxy Tab S6) - na Pintereste si nájdete inšpiráciu a vďaka peru sa môžete pustiť do návrhu. Vyrovnávacou „offline aktivitou“ je potom samotná prestavba, vďaka ktorej neposilníte len svoj mozog, ale aj svaly.

2. Povedzte to na papieri

Aktuálny pobyt v domácnosti je vhodnou príležitosťou pre prehlbovanie vzťahu samých so sebou. Ideálny čas pre psychický oddych v spoločnosti dobrej hudby, svojich myšlienok a pocitov. Jednou z najvhodnejších možností ich vyjadrení  je výtvarné umenie. Už malé deti to, čo nevedia vyjadriť slovom, nakreslia na papier. Tento spôsob zachytenia emócií a relaxu nás sprevádza po stáročia a môže byť, po predošlom sociálne intenzívnom období, veľmi osviežujúcim variantom trávenia času.  Napokon, z tohto pohľadu to  vystihol už slávny Le Corbusier, keď svojho času povedal: „Radšej kreslím než hovorím. Kreslenie je rýchlejšie a dáva menej priestoru klamstvám.“

 

Navodenie tej správnej nálady a inšpirácie je teraz možné dokonca aj v spoločnosti televízie. Napríklad,  s televíziou The Frame môžete navštíviť známe galérie a vychutnať si viac ako 1200 umeleckých diel. A že neviete, podľa vás, maľovať? To nech vás neodrádza. Umenie je subjektívne, a hlavne, robíme ho pre radosť a svoje potešenie. A potom, vždy je tu prípadná alternatíva v podobe antistresových omaľovánok alebo mandaly. Kreslenie upokojuje, učí nás lepšiemu sústredeniu, a dokonca zlepšuje činnosť srdca.

 

3. Hranie vek nepozná

Niektoré výskumy ukazujú, že hranie mobilných či počítačových hier dokáže výrazne vylepšiť vizuálne priestorovú orientáciu a kritické myslenie a riešenie problémov. Možno i preto sa strategické bojové, ale aj športové hry tešia tak veľkej obľube. Nadnesene by sa dalo povedať, že športové stretnutia a bojové stratégie sa v posledných desaťročiach presunuli z ihriska do obývačky, kde plynule prešli až do ruky. Mobilné hranie je na neuveriteľnom vzostupe. Smartfóny sú stále výkonnejšie, majú väčšie displeje, lepšie grafické čipy a jemnejšie rozlíšenie.

Smartfón dnes vlastne môže byť takou prenosnou hernou konzolou. Hry sa vo veľkom displeji vyžívajú, majú lepšie ovládanie, a tým posúvajú herný zážitok na novú úroveň. Pri výbere smartfónu pre vášnivého hráča dávajte pozor na výdrž batérie a pamäť. Vhodným zariadením pre takého človeka môže byť smartfón Galaxy A71 vďaka funkcii Game Booster - tá zabezpečuje plynulý a realistický pohyb. Pre tých naozajstných fajnšmekrov potom minulý rok priniesol revolúciu - skladací smartfón Galaxy Fold. Väčší, rozkladací displej posúva herné zážitky na vyššiu úroveň a výkonná batéria vydrží celodenné hranie hry Fortnite.

Pre vyváženie je ale dobré nezabúdať ani na klasické stolové hry. Dnes už dávno neplatí, že sú iba pre deti. Na trhu je stále viac dostupných aj hier pre dospelých, ktoré vás zabavia, bez problémov, celý večer, ba aj týždeň. Medzi tie klasicky najobľúbenejšie patria: Activity, MONOPOLY, Scrabble, Dixit alebo už legendárni Osadníci z Katanu. Pokiaľ si ale trúfate, vyskúšajte aj vyšší level. Tam patria náročné, strategické a fantazijné hry, ktorých len načítanie a pochopenie pravidiel zaberie deň či dva. Tu je najčastejšou stratégiou „obetovanie“ jedného člena z rodiny na to, aby sa ich naučil a pretlmočil ostatným.  Spomenieme napríklad hru „A Feast for Odin“,  od legendárneho dizajnéra Uwe Rosenberga alebo „Alchemists“,  či „Anachrony“. K hraniu týchto hier budete potrebovať veľký stôl alebo aj celú podlahu, kdeže sú náročné i do priestoru, nielen na pochopenie. Na druhej strane ale ponúkajú vizuálnu pastvu pre oči.