Vychutnajte si upratovanie

10.05.2017 18:27

Možno sa to zdá ako nemožné, ale je to tak. Aj upratovanie si môžete vychutnať, a to len vďaka pomocníkom Vileda.

Pozor na prach v obývačke a v spálni!

Dlhé zimné obdobie je už dávno preč a príbytok si zaslúži o kúsok väčšiu a hĺbkovú starostlivosť, ktorej sa naposledy iste dočkal pred vianočnými sviatkami. Navyše ak sa trápite s alergiami, vyupratovanie je voľbou číslo jedna práve teraz. Pustite sa do poličiek, skriniek a skríň v obývačke a v spálni. Najlepšie spravíte, ak začnete s poriadkom od hora. Pri utieraní vrchných poličiek a skríň sa všetky nečistoty ocitnú v prachovke alebo na zemi. Ušetríte si tak čas a prácu, keď podlahu zotriete ako poslednú. Alergia na domáci prach je v skutočnosti alergiou na roztoče alebo vzdušné plesne. Tie znečisťujú čiastočky prachu vo vzduchu, ktoré potom vdychujeme.

Kúpeľňa ako znovuzrodená

Vrhnite sa na kúpeľňu. Možno sa bude zdať, že táto malá miestnosť zaberie z celého časového plánu iba chvíľočku, opak je pravdou. Umývanie regálov a triedenie kozmetických prípravkov dokáže zabrať aj polovicu dňa. Ak sa k nim pridá aj drhnutie vane alebo sprchovacieho kútu a toalety, o celodennú prácu máte postarané. Zvoľte si na špinu silné prípravky, ale nezabudnite si pri tom chrániť pokožku a oči najlepšie s rukavicami. Zrkadlo je ako pohľad do duše človeka. Vyleštite ho a každé ráno sa doňho pozrite s úsmevom na tvári. Nakoniec vyperte predložky a nechajte prevoňať celú kúpeľňu aj toaletu. Ak sa ešte navyše medzi kachličkami alebo pri vani či sprchovacom kúte objavia škaredé čierne bodky, je čas na radikálne riešenie. Čierne bodky nie sú špina, ale nebezpečná pleseň, ktorá môže ohroziť vaše zdravie.

Srdce domova - kuchyňa

Srdcom domova je určite najviac využívaná miestnosť - kuchyňa. Príjemné posedenia s rodinou pri obede alebo večeri si vyžaduje čistotu a pohodovú atmosféru. Vypracte kuchynskú linku a vyutierajte všetky police a zásuvky. Ak máte  v regáloch podložky, vyberte aj tie a zotrite z nich prach. Nikdy neviete, kde všade sa dostane. Umyte všetky riady, príbor, poháre, šálky a hrnce. Nezabudnite ani na drez. Nič nenechajte na svojom mieste, všetko postupne vyberte z poličiek a nechajte prejsť vašimi rukami.

Hor sa na podlahy!

Zvláštnu pozornosť venujte podlahám. Na údržbu sú na rozdiel od kobercov oveľa jednoduchšie. Neskrývajú v sebe roztoče, a tak sú pre alergikov správnou voľbou. Zabudnite pri umývaní podláh na handru a zadovážte si pomocníkov v podobe mopov, či už so strapcami alebo s plochým návlekom alebo tie TURBO mopy, či tie robotické, ktoré poupratujú, kým budete v práci alebo sa venovať iným činnostiam. Mopy na rozdiel od klasickej handry a vedra disponujú množstvom výhod. Nenamočíte si ruky do špinavej vody, neodriete kolená ani sa zbytočne nebudete ohýbať. Vytriete s nim všetky podlahy vo vašom byte, či dome. Jednoducho nalejete primerané množstvo vody do vedra, namočíte mop a stlačením pedálu odstránite z neho nadbytočnú vodu. Pričom tvar žmýkacej časti zabráni vystreknutiu vody pri žmýkaní. Alebo jednoducho pustite robotický mop do terénu pomocou jediného stlačenia.

Žiariace okná

Ak túžite po čistých oknách ako od profesionálov, okná bez šmúh, mušiek a iných nečistôt a najmä bez námahy skúste vysávač na okná Windomatic. Nekonečné leštenie, aby boli okná dokonale čisté a bez šmúh je skutočne únavné. Navyše je tu problém s odkvapkávajúcou vodou na okenné rámy, parapety a podlahy. Tento problém môže byť ľahko vyriešený. Vyskúšajte aj mikrovláknové handričky, ktoré aj bez čistiaceho prostriedku iba s vodou prežiaria vaše okná.

Zlaté pravidlá upratovania:

·         Plánujte!

Premyslite si, ako budete počas upratovania postupovať. Prejdite si jednotlivé miestnosti a naplánujte, čo v každej z nich chcete spraviť a tiež, čo k tomu budete potrebovať. Spíšte si zoznam a zamerajte sa vždy len na jednu miestnosť.

·         Myslite prakticky!

Ak ste sa rozhodli s prvými jarnými dňami zariadiť si čistý domov, nový nábytok si určite nebudete kvôli jednoduchšiemu upratovaniu kupovať. Môžete však zmeniť systém rozloženia v jednotlivých miestnostiach tak, aby ste mali ľahší prístup k niektorým miestam. Častým problémom sú káble a zásuvky, ktoré sú chaoticky posplietané za nábytkom. Zadovážte si rôzne držiaky a pásky, ktoré káble usporiadajú.

·         Dbajte na úložný priestor!

Väčšina z nás si doma ukladá množstvo vecí. Veľakrát je ich viac ako v skutočnosti potrebujeme. Pokiaľ ich už doma máte je dôležité, aby mali svoje miesto a mali ste ich kam uložiť. Zároveň by skrine nemali praskať vo švíkoch.

·         Vracajte veci na pôvodné miesto!

Veci, ktoré použijete, vráťte na svoje miesto. Odmenu za túto aktivitu pocítite hlavne vo chvíľach zhonu. Ak sa budete ponáhľať a v chvate vezmete kľúče od auta a kabelku. Alebo vás prekvapí neohlásená návšteva a nebudete ju mať kam usadiť. Či sa budete chystať vyupratovať celý byt alebo dom pred sviatkami. V tom prípade veci na svojom mieste oceníte. Bývanie si zútulníte oveľa rýchlejšie a jednoduchšie. Venovať sa tak budete môcť umývaniu okien, podláh, čisteniu sedačky, kobercov, povysávate si steny, vyutierate poličky od prachu a nanovo do nich naukladáte všetky predmety.

·         Frekventované miestnosti upratujte častejšie!

Najviac času trávite určite v obývačke a v kuchyni. Obe miestnosti sú tak náročnejšie na udržiavanie čistoty. Človek sa cíti dobre len tam, kde je útulne a čisto. V kuchyni sa najľahšie zbavíte všetkých nečistôt pomocou domácich pomocníkov. Nenechávajte drez plný riadu, vždy po sebe umyte, čo použijete. Starajte sa aj o chladničku a mrazničku. Neuskladňujte v nej potraviny, ktoré sú po záruke. Obývačku nezapratávajte zbytočnosťami. Neuskladňujte časopisy na stole alebo v stolíku. Nenechávajte na ňom ani použité taniere a poháre.

·         Naučte sa rýchlemu čisteniu podláh!

Pokiaľ máte podlahy z parkiet alebo dlažby, naučte sa ich povrch umývať aspoň raz za týždeň. Zbavíte sa tak veľkého množstva baktérií a zaschnutých nečistôt, ktoré sa môžu stať po dlhšom čase ťažko zmývateľné. Správne umývanie je aj efektívne. Neurobte chybu a nedrhnite podlahy s handrou nažitou vodou. Zadovážte si mop, ktorý nechá vaše kĺby a kríže oddýchnuť.

Nemusíte sa namáhať a zodrať pri upratovaní. Upratovanie sa môže stať pre vás radosťou, relaxom a aktivitou, ktorá vám pomôže spáliť zopár kalórií navyše. A pokiaľ sa vám návyky spojené s upratovaním dostanú pod kožu, ubudnú vám starosti aj stresy, ktoré mnohokrát prežívate pred sviatkami alebo pred príchodom návštevy.

Tipy na rýchle upratovanie

Profesionál na okná

Vileda Windomatic je elektrický ručný vysávač na okná s gumovou lištou. Okno stačí umyť čistiacou tekutinou, a do sucha ho vysaje práve prístroj Windomatic. Tento domáci pomocník odsaje všetku špinavú vodu do integrovanej vodnej nádržky, ktorú možno jednoducho a pohodlne umývať v umývačke na riad. Odpadne vám tak nekonečné leštenie a ostanú len dokonale čisté okná. Bez jedinej kvapky bude tiež parapet a podlaha. Vďaka flexibilnej hlavici, ktorá zaisťuje ten správny uhol, sa ľahko dostanete do rohov a spodných záhybov okien. Špeciálna dvojitá gumová lišta dokonale priľne k povrchu, a tak okná zostanú bez jedinej kvapky alebo šmuhy. Elektircký vysávač môžete používať vo vertikálnej, ale aj horizontálnej polohe, čo uľahčuje prácu. S Windomaticom získate naozaj všestranného pomocníka na každodenné upratovanie. Dá sa totiž použiť nielen na okná, ale aj na iné rovné povrchy ako okenné rámy, zrkadlá, sprchové kúty, autá a iné. Na jedno nabitie vydrží v prevádzke až 40 minút, čo sa rovná ploche približne 120 m² a stačí ho nabíjať 4 hodiny.

Nový pomocník na špinavé okná

Actifibre mikrohandrička na okná je vyvinutá k uľahčeniu práce všetkým, ktorí sa obávajú zdĺhavého a fyzicky náročného umývania okien. Pri výrobe tejto handričky bola použitá najnovšia technológia aktívnej absorbcie ACTIFIBRE, ktorá zaručuje perfektný výsledok vašej práce. Táto špeciálna textília je dokonale savá, jednoducho sa žmýka a veľmi rýchlo schne. Handrička z mikrovlákien na okná od Viledy sklo nepoškriabe, nezanechá na ňom žiadne šmuhy ani chĺpky a zachová ich jemné na dotyk. S týmto dômyselným pomocníkom navyše nemusíte používať žiadne chemické prostriedky, pred použitím ho stačí  mierne namočiť. Po navlhčení bude mikrohandrička jemná, pružná a pripravená vykúzliť čisté okná bez jedinej škvrny. Používať ho môžete na všetky sklenené povrchy, ako sú napríklad kúpeľňové zásteny alebo zrkadlá. Actifibre mikrohandrička na okná si hravo poradí aj so zaschnutou špinou! Pokiaľ sa handrička upratovaním zašpiní, nezúfajte, môžete ju jednoducho vyprať v práčke, a to opakovane. Vydrží vám tak naozaj dlho.

TURBO vychytávka

Nový strapcový rotačný mop spĺňa všetky požiadavky pre rýchle a efektívne umývanie podláh. Inovácie, ktorými prešiel, prinášajú ešte lepšieho pomocníka do každej domácnosti. Jedinečná hlavica mopu kombinuje dva druhy strapcov, a tak umožňuje vyčistiť aj tú najodolnejšiu špinu jediným ťahom. Biele strapce zo 100% mikrovlákna zaručujú jednoduché upratovanie a skvelú absorpčnú schopnosť. Červené strapce sú zase vyrobené zo špeciálneho abrazívneho materiálu, ktoré dokonale vyčistia i tú najodolnejšiu špinu a zároveň s nimi nehrozí poškriabanie podlahy. Umývací návlek môžete prať v práčke až na 60˚C alebo ho jednoducho vymeníte za nový. Trojuholníkový tvar hlavice navyše zaistí dostupnosť do rohov miestnosti a teleskopická tyč sa vďaka voliteľnej dĺžke prispôsobí každému. Zdokonalenia sa dočkala aj konštrukcia vedra Easy Wring and Clean TURBO. Vedro je vybavené pozdĺžnou rukoväťou pre lepšiu stabilitu a jednoduchšiu manipuláciu. Pre pohodlnejšie vylievanie vody je vylepšené aj o čelný otvor. Veľkou výhodou pri prenášaní v domácnosti je aj jeho menšia hmotnosť, a tak umývanie podláh zvládnu aj deti. Vďaka vysoko praktickému pedálu vám odpadne aj námaha pri žmýkaní. Stačí jednoducho našliapnuť a Easy Wring and Clean TURBO vyžmýka mop do poslednej kvapky za vás. Je tak vhodný aj seniorov. Šikovný tvar žmýkacej časti navyše zabráni vyšplechnutiu vody mimo vedra. Nemusíte sa tak obávať mokrých fľakov všade naokolo. Easy Wring and Clean TURBO mop je vhodný pre všetky typy tvrdých podláh.

Viac na www.vileda.sk