Vtipný omyl, chutný výsledok

23.03.2018 21:38

Vedeli ste, že… Švédi milujú vafle tak veľmi, že 25.3. oslavujú Deň vaflí?

Mnohé z najlepších potešení v živote vznikli vďaka malým nedorozumeniam. Medzi ne patrí aj Deň vaflí. Z popleteného švédskeho slova Vårfrudagen (kresťanský sviatok Zvestovania) vzniklo nechtiac slovo Våffeldagen (deň vaflí) a s ním aj najchutnejší deň roka. Povedzme si úprimne: Kto by si nedal takú lahodnú vafľu? 

Vyskúšajte napríklad vafle VÅFFLOR, ktoré sú na povrchu chrumkavé a vnútri mäkké, s dokonale vyváženou chuťou. Vďaka tomu ich môžete podávať na sladko s džemom a šľahačkou, ale aj na slano s vajíčkami a morskými špecialitami. 

1. VÅFFLOR, vafle, mrazené, 240 g
Chrumkavé vafle v tvare srdca so šľahačkou a džemom sú vo Švédsku obľúbenou alternatívou ľahkého obeda alebo vhodným občerstvením na desiatu či olovrant.

2. SYLT JORDGUBB, jahodový džem, 400 g

Bio; neobsahuje žiadne umelé prísady, ani konzervačné látky.

3. SYLT HJORTRON, morušový džem, 425 g
Bio; neobsahuje žiadne umelé, ani konzervačné látky. Divorastúce plody zbierali zberači pracujúci v spravodlivých podmienkach.

Vafle s džemom, lesným ovocím a šľahačkou

PORCIE: 4
ČAS PRÍPRAVY: 10 MINÚT

SUROVINY:
balenie vaflí VÅFFLOR
300 ml šľahačkovej smotany
200 g rôznych druhov
lesného ovocia
2 PL práškového cukru
Jahodový džem SYLT JORDGUBB alebo morušový džem SYLT HJORTRON

POSTUP:

1. Vafle pripravte podľa návodu na obale.
2. Smotanu šľahajte, kým sa nezačnú tvoriť kopčeky.
3. Teplé vafle podávajte so šľahačkou, lyžicou džemu a čerstvým lesným ovocím. Na záver posypte práškovým cukrom.

Tip! Ak chcete, aby bola šľahačka ešte lahodnejšia, pridajte do nej vanilku.

Usporiadajte vafľovú oslavu!

Ak si raz pripravíte vafle na slano, napríklad s lahodným lososom, už ich nikdy nebudete chcieť jesť inak.

Vafle s krevetami

SUROVINY:

1 balenie vaflí VÅFFLOR
1 balenie rozmrazených nelúpaných alebo lúpaných kreviet SJÖRAPPORT
200 ml kyslej smotany
½ nadrobno nakrájanej červenej cibule
1 zväzok špargle
Soľ

POSTUP:

1. Vafle rozmrazte a opražte ich na masle do zlatista. Dochuťte štipkou soli.

2. V malej miske zmiešajte kyslú smotanu s nasekanou cibuľou.

3. Špargľu šikmo nakrájajte na kúsky veľkosti asi 2,5 cm. Za častého miešania restujte asi 3 minúty, kým nebudú jemne chrumkavé.

4. Vafle natrite smotanou a posypte ich cibuľovou zmesou. Na záver položte na každú vafľu 3 – 4 lúpané krevety a ozdobte ich špargľou.

Rybárske vafle                    Drevorubačské vafle