Vianočná večera bez tráviacich problémov

06.12.2022 10:22

Vianoce v ľuďoch evokujú pocit, že môžu zhrešiť. Priznajte sa, koľkí ste už mali plné brucho až vám bolo zle, a aj tak ste neodolali a dali ste si ešte jeden zákusok. Môžu za to príjemné vône, ktoré môžete cítiť a ktoré vo vás vyvolávajú spomienky, až si nedokážete povedať NIE.  Za týmto celým stoja dva hormóny inzulín a leptín. Pri ich vyšších hodnotách sa stáva naše telo rezistentné, čo znamená, že pociťujete hlad, aj keď ste úplne sýty. Je dôležité si uvedomiť, akú záťaž prejedanie predstavuje pre organizmus a aké následky môže zanechať. 

  • Nadmerná plynatosť a nadúvanieKonzumácia veľkého množstva jedla môže zaťažiť váš tráviaci systém, spustiť plynatosť a nadúvanie. Položky produkujúce plyn, ktorými sa ľudia zvyknú prejedať, sú korenené a mastné jedlá, ako aj sýtené nápoje a alkohol.  Navyše, príliš rýchle jedenie môže podporovať plynatosť a nadúvanie v dôsledku veľkého množstva jedla, ktoré sa rýchlo dostáva do žalúdka.
  • Zápcha –  Vianočný stres, väčšia konzumácia jedla a nedostatok pohybu môžu privolať nie najlepšiu situáciu – zápchu. Je to jedna z najbežnejších nepríjemností vzniknutých v tomto období. Cítite plynatosť, nepravidelné, ba dokonca žiadne vyprázdňovanie a tvrdé brucho? Tak viete, o čom je reč. Keď hovoríme o zápche, tak ide o poruchu črevného vyprázdňovania, ktorá môže trvať aj dlhšiu dobu.
  • Nevoľnosť  Keď zjete veľké množstvo jedál, ktoré sú mnohokrát kalorické bomby a začnete dosahovať hornú hranicu kapacity žalúdka, môžete pociťovať nevoľnosť alebo poruchy trávenia. V závažných prípadoch môže táto nevoľnosť vyvolať zvracanie, čo je spôsob, akým vaše telo zmierňuje akútny tlak žalúdka.
  • Spomalené trávenieTráviace enzýmy sú dostupné len v obmedzenom množstve, takže čím väčšie množstvo jedla zjete, tým dlhšie trvá trávenie. Ak si doprajete naozaj štedré Vianoce, telo nebude možné všetko to jedlo stráviť a nakoniec budete musieť po sviatkoch to ísť vybehať.
  • Zhoršený spánok – Po prejedení sa veľa ľudí stáva malátnymi alebo unavenými. Môže to byť spôsobené javom nazývaným reaktívna hypoglykémia, pri ktorej hladina cukru v krvi klesá krátko po zjedení veľkého jedla. Nízka hladina cukru v krvi sa bežne spája s príznakmi ako ospalosť, malátnosť, zrýchlený tep a bolesti hlavy.

Ako si štedré Vianoce urobiť zdravšími

Základom štedrovečerných stolov u väčšiny rodín je kapustnica, vyprážaná ryba, majonézovo-zemiakový šalát a koláče. Sú to dlhoročne zaužívané tradície, ktoré rušiť nemusíte. Stačí zmeniť len pár potravín za ich zdravšiu alternatívu, a hneď vášmu žalúdku uľavíte.

Vymeňte vyprážanú rybu za grilovanú, jemne ju okoreňte a možno si pochutnáte ešte viac, ako na vyprážanej. Namiesto majonézy v zemiakovom šaláte siahnite po gréckom jogurte. Rozdiel v chuti je minimálny, ale v kalóriách je obrovský. Oproti veľkému počtu koláčov, si doprajte sušené ovocie, oriešky alebo vločky. Určite poznáte vianočný pôst, pri ktorom celý deň nemáte jesť až do večera. Je to veľká chyba. Pravidelné stravovanie je veľmi dôležité. Aj keď len malé drobnosti, ale jedzte pravidelne celý deň. Nevystavujte vaše telo takému šoku.

Zdravšie Vianoce vedia byť rovnako štedré ako tie, ktoré poznáte od detstva. Rozdiel je v tom, že tie zdravšie sú pokojné a pokojné nielen pre vás, ale aj pre vaše telo a organizmus.

Pri tráviacich ťažkostiach počas Vianoc pomôže Iberogast!

Stále sa nájdu ľudia, ktorí na svoje tradičné Vianoce nedajú dopustiť. V tomto prípade vzniká veľké riziko, že vás môžu cez sviatky postihnúť nepríjemné žalúdočné problémy v podobe zápchy, kŕčov, bolestí brucha, nevoľnosti a mnoho ďalších stavov. Keďže aj vy si zaslúžite pokojné Vianoce, tak je tu pre vás overená nemecká kvalita. Iberogast je liek z prírodných zdrojov, ktorý obsahuje výťažky deviatich overených bylín. Výťažky z týchto bylín blahodarne pôsobia na rôzne  tráviace problémy. Medzi najčastejšie  patria bolesti žalúdka a brucha, pálenie záhy, nafukovanie, pocit plnosti, žalúdočno-črevné kŕče a nevoľnosť. Prežite príjemné vianočné chvíle s rodinou. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľov lieku a poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom. Iberogast je liek na vnútorné použitie. Liek je zložený  z kvapalných extraktov rôznych častí bylín. Viac informácií na www.iberogast.sk