Veľká noc po švédsky

11.03.2016 09:57

Keď sa dlhá, chladná zima pomaly vytráca zo Švédska, prichádza Veľká noc – najočakávanejší symbol jari. Deti sa nevedia dočkať prehľadávania skríň a povál, aby si mohli zadovážiť dokonalý kostým pre bosorky. Rodičia sa starajú o to, aby bol domov krásne ozdobený a stôl prestretý chutnými švédskymi pokrmami. Nechajte sa inšpirovať švédskou Veľkou nocou aj vy.

Obdobie obnovy – pre prírodu aj pre ľudí

Deti vo Švédsku chodia počas Veľkej noci od susedov k susedom s pomaľovanými červenými ústami a líčkami a s čiernymi pehami. Uchmatnú metlu, klopú na dvere a každému zaželajú veselú Veľkú noc. Rozdávajú svoje kresby výmenou za sladkú maškrtu. Táto tradícia sa vo Švédsku uchovala ešte z čias, kedy si ľudia mysleli, že počas Veľkej noci bosorky odlietajú na metlách za hriešnym životom na Blåkulla (lúku, na ktorú sa dalo dostať iba magickým letom).

Počas Veľkej noci sú švédske domovy ozdobené operenými brezovými vetvičkami a maľovanými vajíčkami.

Prečo práve vajcia? Pred mnohými rokmi, počas dlhého zimného 40-dňového pôstu, nebolo dovolené jesť vajíčka. A čo viac, je to sezóna, kedy sliepky znášajú najviac vajec. Tie sa nahromadili, takže vajcia boli prirodzenou súčasťou veľkonočných pokrmov.

Švédske deti milujú maľovanie vajíčok      a tiež rôzne špeciálne hry s vajíčkami.         A nepochybne sa tešia na to, ako sa naplní ich vlastné papierové vajíčko sladkosťami.

GODIS, čokoládové vajíčka € 2,19/200g IKEA 365+, miska/stojan na vajíčka €1,99/2ks / VÄRDERA, miska na vajíčko, € 1,49

 

Recept na na veľkonočný „smörgåsbord‟ (švédsky stôl)

Na Veľkonočnú sobotu sa prestrie „smörgåsbord“ - švédsky stôl so sleďmi, rôznymi pochúťkami z lososa, zemiakov, s chrumkavými suchármi, syrom, vajíčkami a podobnými jedlami, spolu s neodmysliteľným šnapsom. Sú to ľahšie jedlá doplnené ešte rôznymi druhmi sladkostí, napríklad marcipánovými a čokoládovými vajíčkami s plnkou.

Čaro „Smörgåsbordu“, teda švédskych stolov je v tom, že si môžete dopriať z každého niečo alebo vynechať to, čo nemáte radi a pridať viac vášho obľúbeného!  

 

Čo budete potrebovať:

• rôzne druhy rýb, napr. SILL (haring) a LAX (losos) pripravené na rôzne spôsoby

– to všetko nájdete v IKEA Obchodíku so švédskymi špecialitami

• 1 bal. KÖTTBULLAR (mäsové guľôčky)

• varené zemiaky

• varené vajcia (môžu byť aj zdobené veľkonočné!)

• 1 tuba KALLES KAVIAR (nátierka z ikier)

• plátky KNÄCKEBRÖD RÅG (ražný krehký chlieb) alebo KNÄCKEBRÖD FLERKORN

(viaczrnný krehký chlieb)

• 1 bal. OST PRÄST (stredne tvrdý syr)


LAX GRAVAD, marinovaný mrazený losos €4,99/200g, SILL DILL, marinovaný sleď s kôprom €1,49/250g, OST PRÄST, stredne tvrdý syr €3,99/300g, GODIS, čokoládové vajíčka € 2,19/200g  

Postup:

Prestrite dlhý stôl s farebnými servítkami a prestieraním. Nezabudnite, že veľkonočná farba je žltá, zelená je zasa farbou jari, takže čokoľvek v týchto farbách pridá na atmosfére. Do vázy natrhajte brezové vetvičky. Každý sa obslúži sám. Vhodným nápojom je i pivo. Káva a sladkosti takisto nesmú chýbať. Žiaden chod predsa bez nich nie je kompletný.

KACKLING, prestieranie €0,99/ks / KACKLING, papierové obrúsky €1,69/30ks / RYMLIG, stojan na servítky €1,49

 

 

 

Viac informácií nájdete na www.IKEA.sk.