Varenie bez zvyškov

03.07.2019 09:13

Aj počas mesiaca jún, už po piatykrát, pripravilo Tesco v spolupráci so šéfkuchárom  Jaroslavom Ertlom, odborníkom na zero waste projekt Varenie bez zvyškov. Cieľom tohto projektu je naučiť zamestnancov a širokú verejnosť nakupovať len suroviny, ktoré vieme spotrebovať a variť bez zvyškov a zbytočného plytvania.

 

Kalerábový tatarák, beluga šošovica, krevety

 

Suroviny na 10 porcií:

  • 1000      g             Krevety očistené mrazené
  • 80           ml           Olej
  • 50           g             Maslo
  • Soľ
  • Korenie z mlynčeka
  • 400         g             Kaleráb čerstvý
  • 150         g             Mascarpone alebo Lučina
  • 100         g             Šošovica beluga
  • 100         g             Červená reďkovka
  • 50           ml           Aceto bianco
  • 100         ml           Olivový olej
  •                                Klíčky na ozdobu

Postup:

Očistený kaleráb nakrájame na jemné kocky a zamiešame s mascarpone. Ochutíme soľou a korením, zľahka zamiešame a dáme do chladničky.  Umytú reďkovku nakrájame na jemné kolieska, ktoré dáme do studenej vody, použijeme na dekoráciu na záver. Šošovicu uvaríme a necháme vychladiť a následne ochutíme olejom, soľou, korením a acetom balsamicom.  Na panvici rozohrejeme olej s maslom a sprudka, ale krátko  orestujeme rozmrazené krevety, ktoré dochutíme soľou a korením.

Kalerábový tatarák dáme do kruhovej formičky a pridáme ochutenú šošovicu, dekorujeme plátkami reďkovky, výhonkami a klíčkami. Na záver pridáme opečené krevety.

TIP: Na obmenu chuti môžeme nahradiť časť mascarpone kokosovým krémom.

 

Kalerábová polievka, wakame riasa

Suroviny na 10 porcií:

 

  • 600         g             Kaleráb
  • 400         g             Jablká zelené (Granny smith) 
  • 100         g             Cibuľa
  • 100         ml           Olej
  • 0,12       g             Šafrán
  • 70           g             Maslo
  •                                Soľ
  •                                Korenie čierne z mlynčeka
  •                                Limetková šťava
  • 300         g             Wakame riasa so sezamom (hotová uvarená)

 

Postup:

 

Na svetlom cibuľkovom základe orestujeme očistený a nakrájaný kaleráb. Zalejeme vodou, osolíme a necháme variť do mäkka. Cca 5 min. pred koncom varu pridáme očistené jabĺčka a šafran. Keď je všetko uvarené, suroviny rozmixujeme na hladké pyré a podľa hustoty konzistencie dolejeme vodu a prevaríme. Polievku dochutíme a na záver zjemníme maslom. Podávame s riasou wakame.

 

TIP: Na obmenu môžeme použiť rôzne druhy vložiek, ako napr. ochutené halušky s bylinkami (petržlenové halušky).