Upratovanie bez chémie?

02.05.2019 11:24

Môže byť upratovanie účinné aj bez použitia chémie? Presvedčte sa, že áno!

 

Gazdinky dnes majú k dispozícii nepreberné množstvo rôznych čistiacich prostriedkov, vďaka ktorým sa dokážu zbaviť akejkoľvek nečistoty. Nie je to tak dávno, čo takýto „luxus“ neexistoval, prípadne si ho ženy v domácnosti nemohli dovoliť. A tak používali rôzne domáce alternatívy ako ocot, citrón či jedlú sódu... A táto klasika funguje dodnes. Pozrite sa teda spoločne s nami, ako možno účinne upratovať aj bez chémie. Ušetríte nielen peniaze, ale aj životné prostredie a miesto v skrini.

 

Aj s vodou dokážete zázraky

Samozrejme, účelom upratovania je perfektne čistá domácnosť. Nie každá situácia si však vyžaduje použitie čistiacich prostriedkov. Na drobné nečistoty, ako sú napríklad kolieska od pohárov či zaprášený písací stolík, postačí aj obyčajná voda a kvalitná handrička. Na čistenie bežnou vodou je pritom ideálna handrička z mikrovlákna Actifibre od Viledy. Dômyselná štruktúra mikrovlákna totiž uvoľňuje nečistoty aj bez použitia chemických prostriedkov a vďaka vysokej savosti zanechá povrch nielen čistý a lesklý, ale aj suchý.

 

Bez chémie sa zaobídete aj v kuchyni

Je jasné, že pri umývaní riadu a mastnoty si už s obyčajnou vodou neporadíme. Tu už treba kvalitného čistiaceho pomocníka, avšak stále sa môžete obísť bez chémie. Vyrobte si prípravok, ktorý riad odmastí, vydezinfikuje aj vyleští. Základnou prísadou je 38 gramov nastrúhaného olivového mydla, ktoré rozpustíte v 375 ml horúcej vody. Pridajte pol lyžice sódy na pranie, lyžicu octu a pre lepšie penenie môžete pridať ešte lyžicu tzv. kokoglukozidu, prírodnej látky na báze kokosového oleja. Čo sa týka vône, máte neobmedzené možnosti – arómu totiž dodá akýkoľvek esenciálny olej.

 

Vyrobte si univerzálny čistič

Kuchyňou to však ani zďaleka nekončí. Ak si vyrobíte univerzálny čistič, bez chémie sa zaobídete aj pri umývaní sporáka či podlahy. Hlavne nevyhadzujte šupky z citrusov, z ktorých možno vyrobiť čistidlo, ktoré nielen dobre funguje, ale aj dlho vydrží. Použiť môžete napríklad šupky z pomaranča či limetky. Vložte ich do uzatvárateľnej nádoby, výborne fungujú aj zaváracie poháre, zalejte octom a nechajte 2 týždne postáť. Potom tekutinu prelejte cez sitko do dávkovača a máte hotovo. Prípravok môžete použiť na kuchynskú linku, sporák, umývadlo, sprchovací kút, okná i zrkadlá a dokonca aj na podlahy.

 

V prípade podlahy sa oplatí podporiť čistenie bez chémie investíciou do kvalitného mopu. Aj tu dobre funguje mikrovlákno. Ideálnym pomocníkom je napríklad Ultramax od Viledy, ktorý má čistiaci návlek mopu tvorený z dvoch druhov vláken. Zatiaľ čo mikroaktívne vlákna pohltia a zotrú mastnotu a šmuhy, abrazívna časť efektívne odstráni zaschnuté a odolné nečistoty. Textilná hlavica navyše absorbuje vodu a mop tak po sebe zanechá suchý a ošetrený povrch – a to bez nutnosti použiť chemický prípravok.

 

 

 

 

 

Fotogaléria: Upratovanie bez chémie?