Uľavte svojmu nosu

14.03.2022 08:13

Zbavte sa nádchy rýchlo a účinne

Tak ako aj pri iných ochoreniach, aj pri liečbe nádchy máme viacero možností. Nos je vstupnou bránou do našich dýchacích ciest. Medzi jeho funkcie patria dýchanie, ohrievanie vdychovaného vzduchu, čistenie a zvlhčovanie vzduchu či nezanedbateľná čuchová funkcia. Okrem dýchania nám nos pomáha aj pri reči, a to cez svoju rezonančnú funkciu, vďaka ktorej sme schopní vysloviť hlásky n a m.

Často naň zabúdame

Nečistoty z ovzdušia, ako aj vírusy či iné patogény, sa zachytávajú na chĺpkoch nosovej sliznice i v hlienoch zadnej časti nosovej dutiny. Náš nos teda denno-denne prichádza do styku s látkami, ktoré sa neradia medzi jeho kamarátov.

I keď sa mnoho ľudí o svoje telo dôkladne stará, na hygienu nosa sa vo všeobecnosti zabúda. Nos pritom čelí rôznym výzvam. Na nosovú sliznicu kladie veľké nároky prostredie, v ktorom žijeme, kde môže ísť nielen o znečistené ovzdušie. Nos vedia potrápiť aj zmeny ročných období. Jar rovnako ako jeseň charakterizujú vírusy, leto a zimu zasa vysoké alebo nízke teploty. Okrem toho kúrenie v zime a s ním spojený suchý vzduch tiež nosu škodí.

Stará známa nádcha

Okrem toho, že nos je v priebehu celého roka skúšaný rôznymi vplyvmi z vonkajšieho prostredia, nádcha neobíde snáď nikoho. Nádcha je jedným z najčastejších ochorení dýchacích ciest, kedy ide o zápal sliznice nosovej dutiny, ktorý vedie k jej následnému opuchu, tvorbe hlienu a obmedzeniu priechodnosti nosa.

Nádcha nás dokáže potrápiť v chladnejšom období, neobchádza nás však ani v lete, kedy je za jej vznikom najmä prechladnutie spôsobené pobytom v klimatizovaných priestoroch. I keď toto akútne vírusové ochorenie nie je vážne a nemusíte s ním hneď utekať k lekárovi, podceňovať by sa nemalo. Bez liečenia sa totižto môže skomplikovať.

Čo pomáha

Tak ako aj pri iných ochoreniach, aj pri liečbe nádchy máme viacero možností. Automaticky siahame po nosových sprejoch a dúfame v uvoľnenie a komfortné dýchanie. Avšak výber nosového spreja je veľmi dôležitý. Málokto vie, že jeho nesprávny výber môže spôsobiť vysušovanie nosovej sliznice a tým pádom ju namiesto pomoci oslabuje. Najčastejšie siahame po takých, ktoré obsahujú dekongestíva, čo sú látky, ktoré zmierňujú opuch nosnej sliznice. Pomoc však nájdeme aj v prírode, a to konkrétne morskej vode, ktorá je pre telo najprirodzenejším izotonickým roztokom a svojím zložením urýchľuje priebeh liečby nádchy.

Dajte nádche zbohom

Ach jaj, zase je tu nádcha... Aj vy pociťujete problémy s dýchaním a máte opuchnutú sliznicu? Je na čase povedať jej zbohom! Stavte na silu mora a opäť voľne dýchajte. Mar rhino 0,1% nosový sprej je určený na nádchu spojenú s opuchom sliznice nosa. Obsahuje liečivo xylometazolín a telu najprirodzenejší izotonický roztok morskej vody, ktorý svojim zložením urýchľuje priebeh liečby. Sprej s koncentráciou 0,1% je vhodný pre dospelých, dospievajúcich a deti od 6 rokov. Sprej je určený na použitie do nosa. Viac informácií na získate na www.marnosovysprej.sk Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.