Trpí váš psík kĺbovým ochorením ?

18.05.2022 21:29

Poznáte to, bolia vás kĺby a vy po ničom inom netúžite len si nájsť tú správnu polohu a v nej ostať. Chôdza je pre vás náročná a bolestivá a beh je už iba dávnym snom z minulosti. Podobne to je aj u psíkov, avšak oni vám nepovedia čo ich bolí a vy potom neviete, ako im pomôcť.

Kategórie ochorení

Ochorenie kĺbov zvyčajne spadá do jednej z dvoch kategórií: vývojové alebo degeneratívne. Problémy s vývojom kĺbov pochádzajú buď z nadmerného alebo nedostatočného rozvoja kostí spojených v kĺboch. Napríklad bedrové jamky sú často príliš veľké a spôsobujú vyskočenie bedrovej kosti, čím sa obe kosti odierajú. Toto neustále trenie spôsobuje dyspláziu bedrového kĺbu, keď pes starne.

Ďalším typom kĺbových problémov je degeneratívne ochorenie kĺbov. Osteoartritída je najčastejšou príčinou artritídy u psov a vyskytuje sa, keď sa stav chrupavky okolo kostí zhoršuje. Starší psi sú náchylní na rozvoj osteoartritídy, najmä ak ich prestanú produkovať mazaciu tekutinu.

Príznaky a symptómy kĺbových problémov

Kvôli neustálej bolesti spojenej s osteoartritídou a artritídou majú psy ťažké skryť symptómy. Dokonca aj napoly pozorný majiteľ si všimne jeden z mnohých príznakov a symptómov kĺbových problémov:

Krívanie alebo uprednostňovanie jednej strany – Najvýraznejším znakom toho, že sa u vášho staršieho psa vyvíja artritída, je, keď kríva alebo uprednostňuje jednu stranu pred druhou. Robia to, aby udržali váhu na postihnutom kĺbe.

Postavenie sa s prednými nohami – Dyspláziu bedrového kĺbu, najbežnejšiu formu artritídy, si môžete všimnúť, keď sa váš starší pes snaží postaviť – bude používať iba predné nohy. Je to preto, aby sa vyhli tlaku na zadné nohy a boky.

Odmieta skákať alebo liezť po schodoch – Skákanie a nakláňanie sa sú stresujúce činnosti na kĺby. Ak sa váš pes náhle pozrie na kopec počas prechádzky a potom vám dá pohľad „to si zo mňa robíte srandu“, budete vedieť, že je čas navštíviť veterinára.

Opuchnuté kĺby - Zápal spôsobený bolesťou kĺbov zvyčajne spôsobí opuch kĺbov. Všimnúť si to včas môže byť jedným zo spôsobov, ako zabrániť ďalšiemu poškodeniu kĺbu.

Svalová degenerácia – Psy sú niekedy schopné skryť bolesť kĺbov tým, že svoju váhu presunú na druhé nohy. To rýchlo degeneruje svaly okolo postihnutého kĺbu, čím sa problém zhoršuje.

Olizovanie postihnutého kĺbu – Keď psy zažijú porezanie, ranu olížu, aby sa zahojila. S vedomím, že v ich tele nie je niečo v poriadku, si niekedy olizujú postihnutý kĺb v snahe zmierniť bolesť.

Zmeny v povahe – Po dlhom dni je vždy potešením, keď vás privítajú naši priatelia, ktorí vrtia chvostom. Keď sa však u nášho chlpatého spoločníka objaví chronická bolesť bedier, kolien alebo lakťov, tento zaužívaný pozdrav sa zrazu môže stať minulosťou. Bohužiaľ, táto neschopnosť pohybu môže spôsobiť úplnú zmenu temperamentu a dokonca môže spôsobiť podráždenosť.

Depresia alebo letargické správanie – Súčasťou bytia psa je vzrušenie z pobehovania, cítenie nových pachov a hranie sa s najväčšou hračkou, akú kedy ľudia vynašli – loptou! Keď to všetko brzdí bolesť kĺbov, ich nálada môže niekedy prerásť do depresie.

Diagnostika a liečba bolesti kĺbov

Ak sa váš pes správa čudne a vy si myslíte, že je to spôsobené ich kĺbmi, je nevyhnutné, aby ste okamžite navštívili svojho miestneho veterinára. Niektoré kĺbové poruchy sa dajú vyriešiť, čo vášmu psovi umožní žiť relatívne bezbolestný život. Často to však závisí od toho, ako skoro sa ochorenie kĺbov podchytí.

Proces diagnostiky

Veterinár má množstvo stratégií na identifikáciu problémov s kĺbmi a ich základných príčin.

Fyzikálne vyšetrenie – Naťahovaním a ohýbaním rôznych svalových skupín môžu veterinári identifikovať, ktorý kĺb je postihnutý a do akej miery.

Biopsia kĺbu – Odobratím vzorky časti vnútra kĺbu môžu veterinári určiť, či je príčinou problému s kĺbom infekčné ochorenie. Ak áno, antibiotiká sa môžu použiť na odstránenie infekcie a váš pes by sa mohol úplne zotaviť.

Krvná vzorka – Je dôležité zistiť, či je zhoršenie kĺbov spôsobené niečím ako autoimunitné ochorenie. Autoimunitné ochorenia sú, keď váš imunitný systém napadne zdravé bunky. Ak identifikujú chrupavku alebo synoviálnu tekutinu ako patogény, potom môže byť potrebná kombinácia steroidov a imunosupresív.

Zlepšenie zdravia kĺbov pre psov

Existuje niekoľko rôznych techník na zlepšenie zdravia kĺbov u psov. Niektoré zahŕňajú zmiernenie stresu, ktorý sa hromadí na kĺboch. Iné metódy sa zameriavajú na svalové skupiny okolo kĺbov, aby zlepšili flexibilitu a poskytli pomoc pri zaťažení. Neodmysliteľnou časťou tohto procesu je aj užívanie výživových doplnkoch, ktoré dodajú kĺbom potrebné živiny.

Výživou k silným a zdravým kĺbom

Vyvážená potrava, časté prechádzky, cvičenie a pravidelné návštevy veterinára predstavujú gro starostlivosti o vášho domáceho miláčika. Súčasťou toho je aj dodávanie potrebných živín a vitamínov, ktoré napomáhajú so starostlivosťou o kĺby, väzy a chrupavky.  Začnite mu podávať výživový doplnok ArtiVit od spoločnosti VITAR. Doplnok vo forme sirupu obsahuje látky, ktoré zabezpečujú päť základných mechanizmov pre zdravie a silu kĺbov - výživa kĺbu a kĺbového puzdra, protizápalové pôsobenie, lubrikáciu (premazávanie) kĺbu a kĺbového puzdra (kyselina hyalurónová), obnovenie poškodenej chrupavky (hydrolyzovaný kolagén) a tlmí bolesť. Forma sirupu umožňuje jednoduché a bezproblémové podávanie aj pri dlhodobej terapii. Doplnok je vhodný pre psov aj mačky. ArtiVit zakúpite u vášho veterinára. Viac na www.vitar.sk, alebo sa informujte u svojho veterinára.