Tipy na upratovanie

08.11.2022 21:59

Predvianočné upratovanie nemusí byť dráma, skúste to tento rok v predstihu a v pokoji

Po roku to tu máme znova – Vianoce. Aby sme si ich ale s tými najbližšími mohli naozaj užiť a naplno si oddýchnuť, predchádzajú tomu častokrát dni plné zhonu a stresu. Na vine môže byť aj upratovanie, ktoré jednoducho nestíhate. 

Skúste to tento rok inak, nie na poslednú chvíľu. Urobte si zoznam úloh a činností a riaďte sa ním. Uvidíte, že to nakoniec nebude také náročné a stresujúce. A vy si budete užívať vianočné sviatky v krásne upratanom, usporiadanom a prevoňanom domove.

 

Základné pravidlá predvianočného upratovania

  • Začnite skôr, pokojne aj šesť týždňov pred Vianocami, teda v polovici novembra.
  • Nenechávajte upratovanie len na víkend, skúste časť povinností zvládnuť aj cez týždeň.
  • Pripravte si zoznam, čo všetko by ste chceli stihnúť a kedy. Postupne si splnené úlohy odškrtávajte.
  • Najskôr začnite s časovo náročnými aktivitami, ako je umývanie okien, pranie závesov či čistenie kobercov a sedačiek.
  • Rešpektujte pravidlo „odhora nadol“, keď upratovanie začínate na plochách čo najbližšie k stropu a postupujete systematicky smerom k podlahe.
  • Skontrolujte, či máte dostatok čistiacich prostriedkov.
  • Zapojte do upratovania celú domácnosť, nemusíte na to byť sami.

 

Na čo nezabudnúť v žiadnej miestnosti

  • Utrite prach zo všetkých povrchov, zrkadiel a rôznych „lapačov prachu“, ako sú knihy, elektronika, spotrebiče alebo porcelán. Nevynechajte ani lustre, dvere a kvety. Zo všetkých poličiek vo všetkých miestnostiach dajte veci preč a utrite všetky kúty. Bez účinného pomocníka však povrchy bez šmúh nedosiahnete. Vyskúšajte Clin Pro Nature, ktorého ekologické zloženie tvorené z 99,9 % prírodnými zložkami odstráni nielen prach, ale aj zaschnuté kvapky od vody či mastné škvrny od špinavých rúk. Navyše jeho svieža grapefruitová vôňa dodá vášmu domovu nádych dokonalej čistoty.
  • Roztrieďte a zarovnajte veci v skriniach, chladničke, kúpeľni a špajze. Vyhoďte staré kozmetické produkty či potraviny, lieky po záruke odneste na likvidáciu do lekárne. A nepotrebný tovar darujte.
  • Nezabudnite na okná. Ak bývate v byte a nemáte ich toľko, skúste ich umyť všetky „na jeden záťah“.
  • Povysávajte a utrite podlahy. Vyhýbali ste sa v poslednej dobe kútom, priestoru pod sedačkou a ďalším ťažko dostupným miestam? Tentokrát na ne nezabudnite a vyčistite podlahy skutočne dôkladne.

 

Miestnosť po miestnosti

 

V spálni prezlečte obliečky bežným spôsobom, ale tentoraz povysávajte matrace a nechajte ich rozhodené tak, aby k nim mal prístup čerstvý vzduch.  Pranie posteľnej bielizne nepodceňujte, voľte vždy kvalitné prostriedky. Tekutý prací prostriedok Persil Active Gel s integrovanou Deep Clean Plus technológiou obsahuje unikátnu kombináciu aktívnych látok, ktoré bojujú proti tým najodolnejším škvrnám hlboko vo vnútri vlákien. Aj napriek dokonale čistiacej sile je prací gél k vláknam bielizne šetrný a zanechá ju žiarivo čistú a sviežu. Pri posteľnej bielizni sa nemusíte obávať ani použitia aviváže, ktorá ho prevonia a vďaka ktorej bude spánok a odpočinok v posteli ešte o niečo príjemnejší. Nové aviváže Silan Aromatherapy dodajú vašej bielizni a oblečeniu neodolateľnú dlhotrvajúcu sviežosť 24 hodín denne 7 dní. Nová receptúra s esenciálnymi olejmi uvoľní vaše telo aj myseľ. Vyskúšajte napríklad relaxačný variant Magic Magnolia.

Na rade je obývačka, kde vyraďte vystavené veci, ktoré sa vám už nepáčia. Vyhoďte staré časopisy a noviny. Ktorý kus nábytku využívate v obývačke najčastejšie? Áno, je to sedačka, avšak pri bežnom čistení na ňu často zabúdame. Venujte jej preto väčšiu starostlivosť, povysávajte a vyčistite ju. Využiť môžete aj vysávače s mokrým čistením.

 

Lesklá a čistá kúpeľňa nebude s tými správnymi pomocníkmi žiadny problém. Značka Bref je tou správnou voľbou. Na brilantný lesk vane či sprchy použite kúpeľňový čistič Bref, ktorý účinne odstraňuje vodný kameň a zvyšky mydla. WC čistič Bref Excellence Gel Color Aktiv+ s efektívnym zložením na odstránenie vodného kameňa zanechá vašu toaletu vždy hygienicky čistú, bez akýchkoľvek škvŕn a usadenín. A aby vaša toaleta zostala čistá čo najdlhšiu dobu, použite WC bloky. Prémiový rad s obľúbenou farebnou vodou Bref Color Aktiv vašu toaletu pri každom spláchnutí dokonale vyčistí, ochráni pred vodným kameňom a udrží ju sviežu vďaka technológii Odor Stop. Limitovaná zimná edícia s hravými tučniakmi či veselými snehuliakmi navyše pobaví nielen vaše deti.

 

Kuchyňa je vašou vizitkou. Čistenie linky je samozrejmosťou, avšak pred Vianocami nezabudnite na chladničku, digestor, rúru, menšie spotrebiče, ako sú rýchlovarná kanvica alebo sendvičovač. Vyčistite poriadne odpadkové koše, pripravte plechy na pečenie a odmrazte mrazničku. Pozornosť venujte aj spotrebičom samotným. Umývačka riadu umýva riad, ale nie sama seba. Priebežnú čistotu umývačky riadu zaistíte vďaka prípravku Somat čistič umývačky vo forme tabliet. Tento jedinečný čistiaci prostriedok s dvojitou silou odstráni vodný kameň, usadeniny a mastnotu aj na ťažko dostupných miestach, a to už počas bežného cyklu umývania. Najdôkladnejšiu očistu umývačke však zabezpečí Somat intenzívny čistič umývačky riadu v tekutej forme. Mastnota, nežiaduci zápach, vodný kameň a usadené nečistoty hlboko vo vnútri vašej umývačky už nemajú šancu. Prostriedok je odporúčané používať raz za tri mesiace.

Rada na záver? Aj upratovanie si môžete užiť. Pusťte si k tomu váš obľúbený vianočný film alebo pesničky. A po každej odškrtnutej úlohe sa odmeňte. Pokiaľ niečo nestihnete, nevadí, čas pokoja a mieru si tým nekazte.