Teplý obed ako základ dňa

14.05.2020 18:00

Obed  je základ dňa a kto vynecháva obed, sám si spomaľuje metabolizmus, ohrozuje svoje zdravie aj energiu. Počas obeda by mal človek skonzumovať najväčší podiel z celodenného príjmu energiu, čo v praxi znamená 30 – 35%. Keď si denný príjem jedál rozdelíme na raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru, prípadne druhú večeru, obed má tvoriť najväčší podiel. Ak sa však obed vynechá, jeho telo si svoj príjem vypýta vo večerných hodinách, kedy môže prísť aj k nekontrolovateľnému prejedaniu. Zároveň vynechanie obeda nepriaznivo ovplyvňuje problémy so sústredením, popudivosť, či bolesť hlavy. K správnym stravovacím návykom patrí aj pravidelný obed počas pracovného týždňa. „Hlavnou úlohou stravných  lístkov je zabezpečenie stravovania zamestnancov  počas pracovnej doby. Jedlo, ktoré si za lístky môžu kúpiť, je podľa ich uváženia, nakoľko stravovacie zariadenia ponúkajú široký výber. Obed nemusí pozostávať z viacerých chodov, ale mal by byť vyvážený, a samozrejme, aj chutný“, povedala Anna Lašová zo spoločnosti Up Slovensko.

Nutričná psychológia: Vplyv jedla na mozog

Vzťah medzi zdravím a stravovaním je veľmi úzky prepojený. Okrem toho, že si správnou a vyváženou stravou môžeme predĺžiť a skvalitniť život, predídeme aj  mnohým chorobám. Známy výrok Hippokrata hovorí, nech je jedlo tvojím liekom a liekom tvoje jedlo. Vedci z Harvardu vypracovali štúdiu, ktorá sa venuje téme nutričnej psychológie vo vzťahu mozgu a jedla.  Zo štúdie vyplýva, že mozog pracuje nepretržite, ale pre jeho správne fungovanie je potrebné zásobovať ho dostatočným „palivom“ , ktoré preň predstavuje pravidelný príjem potravy. Zjednodušene povedané, to, čo jete, priamo ovplyvňuje štruktúru a funkciu mozgu a v konečnom dôsledku aj náš výkon a náladu. Už vynechanie jednej stravnej jednotky počas dňa má nepriaznivé účinky na psychickú pohodu a dlhodobý výpadok má nepriaznivý vplyv na psychiku, výkon a zdravie človeka.

Tak nezabudnite, nájsť si čas na obed a dopriať si aspoň jedno teplé jedlo, by malo byť aj v plnom pracovnom nasadení samozrejmosťou. Urobte to pre vás a vaše zdravie.