Swapy oblečenia, hračiek a školských potrieb sa tešia veľkej obľube

30.09.2020 13:42

Novinkou je swap potrieb pre domácich miláčikov

Prečo nás výmeny vecí tak bavia? Pretože prinášajú vítanú zmenu! Swapovaním dáva jedna strana do obehu veci, ktoré už nepoužíva, druhá si ňou urobí radosť a uspokojí nenaplnenú potrebu. Pri tomto druhu výmenného obchodu platí jednoduchá rovnica: Spokojnosť na obidvoch stranách, investície takmer nulové a ešte šetríme prírodu.

Éra intenzívneho nakupovania a hromadenia nových vecí sa pomaly blíži k horizontu. Mnohí z nás postupne upúšťajú od konvenčných nakupovacích návykov. Oblečenie pre seba či ratolesti, knihy, interiérové kvety, hračky, školské potreby alebo bytové doplnky nemáme problém zadovážiť si z druhej ruky. A na druhej strane, naša skriňa nie je nafukovací stan, občas jej obsah treba pretriediť. Dlho nepoužívané veci nemusia končiť v odpade, ešte môžu niekomu dobre poslúžiť a spraviť radosť. Sebe aj planéte.

Chcete zmenu? Skúste vyswapovať bývanie!

Počas zúriacej pandémie a sociálnej izolácie si starí, no duchom mladí rodičia vymenili na pár týždňov bývanie so svojím synom a jeho rodinou. Mladí sa presťahovali do rodinného domu s bazénom pár kilometrov za Bratislavou, starí rodičia si spestrili život v trojizbovom byte v centre mesta. Covidový marazmus nevnímala ani jedna strana nijak zásadne dramaticky. Prečo? Lebo všetkým priniesol do života nový vietor a zaujímavé podnety.

Pred krízou dobre fungovali aj dovolenkové swapy. Stačilo si vybrať destináciu v zaujímavom kúte sveta a ponúknuť na dočasnú výmenu svoju nehnuteľnosť. Tento spôsob spoznávania nových kultúr a zaujímavých miest bol veľmi výhodný a cenovo dostupný. 

Nakupuje sa už inak. Zodpovednejšie

Swapovanie sa teší veľkej obľube, veci vymieňajú nielen ľudia, ktorí žijú ekologicky, ale aj študenti, mamičky na materskej či seniori. Mainstream tvorí tovar bežnej spotreby. Kým dnes sme zvyknutí hlavne na virtuálny výmenný obchod prostredníctvom sociálnych sietí a rôznych portálov, niektorí predsa len stále uprednostňujú možnosť reálne si tovar najskôr „ohmatať“.

Prvou slovenskou (nielen swapovacou) „kamennou lastovičkou“ je trnavská Baterkáreň, ktorá organizuje pravidelné swapy oblečenia pre deti, tehuľky aj novorodencov, hračiek, rastlín, formálneho oblečenia, športového oblečenia, jesenných dekorácií aj swapy pre šikovné rúčky či potrieb pre domácich miláčikov. Jej zakladateľky, mladé aktivistky s veľkým srdcom pre ekológiu učia a motivujú ľudí žiť ekologicky, udržateľne, bez zbytočného míňania peňazí a plytvania zdrojmi. Na svojich swapoch ponúkajú veci kvalitné, nepoškodené a čisté.

„Baterkáreň je komunitný priestor pre každého, kto má chuť naučiť sa niečo nové. Webináre a prednášky sú zamerané na výrobu domácich pracích gélov, voskových obrúskov, čistiacich prostriedkov, ale aj kurzy eko prania. Snažíme sa ľudom poradiť a spoločne hľadať ekologickejšie riešenia pre ich domácnosť. Založili sme Charitatívny sekáč s nosenými kvalitnými kúskami za zlomkové ceny, Predajňu dobra aj Požičovňu vecí. Sme prvým re-use centrom na Slovensku. Re-use znamená v preklade znovu použiť. Preto robíme zbierky nepotrebných vecí, ktoré si vždy nájdu nových majiteľov, ktorí ich s láskou nosia,“ vysvetľuje jedna zo spoluzakladateliek Jana Reháková.

Vďaka tomuto unikátnemu konceptu už nepotrebné veci nekončia v kontajneroch, ale nájdu si nový domov.

 „To množstvo vecí, ktoré sa nám dostáva do rúk, sa snažíme zaujímavo a efektívne vracať do obehu cez množstvo našich nápadov, eventov a projektov. Znižujeme tak množstvo odpadu na skládkach, šetríme zdroje, energie a emisie, chránime životné prostredie a prakticky učíme ľudí udržateľnejšiemu životnému štýlu. Najviac vecí býva na swapoch oblečenia – módny priemysel je obrovským znečisťovateľom prostredia. Oblečenie je navyše ťažko recyklovateľným materiálom, ktorý väčšinou končí na smetisku a zaťažuje planétu pri jeho výrobe aj likvidácii,“ dodáva Simona Hlaváčová, zakladateľka Baterkárne.

V malom a útulnom obchodíku Baterkárne nájdete aj čapovanú drogériu – tekuté pracie prostriedky, saponáty na umývanie riadu, rúk, dekoratívnu prírodnú kozmetiku od slovenských výrobcov, bavlnené odličovacie tampóny, rúška a mnoho iného. Vždy usmiaty personál je ochotný poradiť a pomôcť. Prvé re-use centrum na Slovensku sa teší narastajúcej obľube z radu všetkých vekových kategórií, veď okrem pravidelných swapov má bohatý program na každý mesiac, ktorý zakladateľky svedomito plánujú.

Koncept Baterárne sa vyvíjal postupne, počúvaním ľudí – čo potrebujú, čo ich zaujíma. Chceli sme vytvoriť miesto pre všetkých, ktorí potrebujú na chvíľu vypnúť a dobiť baterky.  Preto sa voláme BaterkáreňJ. Sme taktiež komunitným priestorom pre celú rodinu. Miestom, kde nie je stres a ľudia ho vyhľadávajú práve pre jeho pokojnú atmosféru. Maminky si tu  nakúpia zdravšie a prírodné suroviny, deti sa pohrajú v kútiku, ockovia si oddýchnu pri kvalitnej kávičke. Mnohí sa prichádzajú naučiť čosi nové o udržateľnejšom spôsobe života, veľmi obľúbený je aj knižný klub a podporné skupiny,“ dopĺňajú Janka         a Sim.

 

Pre vytvorenie nového návyku – nenakupovať nové – nájdete v programe pravidelné swapy:  každú prvú sobotu v mesiaci swap s detským oblečením, poslednú sobotu zasa s oblečením pre dospelých. Nájdete tu aj príležitostné swapy. Pomalé stredy prinášajú Podporné skupiny aj Knižný klub, kde sa okrem čítania aj diskutuje, oddychuje, spomaľuje. 

V októbri sa môžete tešiť napríklad na swap tehotenského, materského a dojčenského oblečenia, jesenných dekorácií, hračiek či formálneho oblečenia.

8. októbra sa v rámci Týždňa zvierat uskutoční zvierací swap, ktorého výťažok poputuje zvieraciemu útulku. V rámci našich aktivít sa snažíme vždy pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Výťažok z nášho charitatívneho sekáča a swapov sme taktiež prerozdelili medzi iné združenia. Podporili sme tak už napríklad Mačky Trnava, Dom Svitania, Azylový dom v Trnave či Centrum komunitného organizovania. Baví nás, keď pomáhame pomáhať,“ hovorí Simona Hlaváčová.

Ako swapovať? Poznáte pravidlá swapu?

  • Na rozdiel od second handov sa okrem symbolického vstupného zaobídete bez peňazí.
  • Do swapu môžete priniesť čisté a nepoškodené veci. No skôr ako ich do swapu odnesiete, skúste si položiť otázku, či by ste danú vec podarovali najlepšej kamarátke. Swapy totiž nie sú zberné dvory.
  • Neexistuje limit, koľko si toho domov môžete odniesť. Swapy nás učia vyššej (ne)nakupovacej kultúre. Mali by ste si domov vziať naozaj iba to, čo potrebujete. Branie vecí, pretože sú zadarmo, a jeho následný predaj sa s nepísanými pravidlami swapov nestotožňujú.

 

Aktuálny program aktivít Baterkárne nájdete na www.baterkaren.sk, facebookovom profile BaterkarenTrnavainstagramovom účte baterkaren_trnava.

Baterkáreň je komunitný priestor pre ľudí z Trnavy a okolia, ktorí žijú alebo chcú žiť vedomý a udržateľný život. Už takmer rok uplatňujú princípy cirkulárnej ekonomiky v praxi prostredníctvom re-use centra, ktoré je prvým na Slovensku. Pravidelne organizujú swapy, prednášky a tvorivé dielne. Na sociálnych sieťach prinášajú návody, ako žiť krajší život bez odpadu. Súčasťou Baterkárne je obchodík so slovenskými výrobkami, s bezobalovou drogériou a kozmetikou, nájdete tu Požičovňu vecí, Predajňu dobra, Útulok vecí aj Charitatívny sekáč.

Fotogaléria: Swapy oblečenia, hračiek a školských potrieb sa tešia veľkej obľube

Záznamy: 5 - 8 zo 8
<< 1 | 2