Strašiak leta – spotené oblečenie

25.07.2022 22:50

Leto je pre mnohých najobľúbenejším obdobím v roku. More, kúpanie sa, piesočnaté pláže, turistika v Tatrách, prenajatá chatka, dlhé prechádzky alebo čítanie knihy pod slnečnými lúčmi – je to proste čas relaxu a dlho zaslúženého oddychu. Jedna nepríjemná vec sa však na vás permanentne lepí – pot. Vysoké teploty a stojatý vzduch počas letných mesiacov spôsobujú, že aj pri najmenšom pohybe sa dokážete rýchlo spotiť. Niekedy stačí iba stáť pod slnkom a už cítite, ako vám pot steká po chrbte. O to horšie je, že ostávajú fľaky a zápach na oblečení. Ako si s tým poradiť?

Čo spôsobuje telesný zápach?

Telesný pach je niečo, čo zažívajú všetci. Je to však dosť nepríjemné. Telesný zápach alebo pot je tvorený prevažne vodou, okrem toho sa v ňom nachádza 1% močoviny, soli a ďalšie odpadové látky. Pot tvoria kožné žľazy, ktoré sa nachádzajú napríklad v podpazuší a uvoľňujú molekuly (ako sú proteíny a lipidy), ktoré priťahujú baktérie. Tieto baktérie narušujú obal bielkovín a tým uvoľňujú zápach.

Pot, ako prirodzená súčasť leta

Počas tropických letných dní sa potíme viac ako inokedy počas roka. Je to spôsobené tým, že telo sa chráni pred prehriatím a ďalšími problémami, ktoré by nám teplé počasie mohlo zapríčiniť. Telesný pach nie je niečo, za čo by sa mal človek hanbiť, a rozhodne nie v lete. Na boj s potom počas horúcich dní je dobré mať pri sebe antiperspirant alebo deodorant, ktorý vám pomôže kontrolovať nepríjemný zápach.

Spotené a zapáchajúce oblečenie

Telesný pach síce viete regulovať pomocou antiperspirantu a pravidelným sprchovaním, napriek tomu však vaše oblečenie nasiakne potom a môže zanechať nepríjemný zápach alebo škvrny. Problémom však je aj samotný antiperspirant / deodorant, ktorý tiež zanecháva škvrny a tie sa ťažko odstraňujú. Dobrou kombináciou na odstránenie týchto škvŕn je použitie Vanish spreju na odstránenie škvŕn pred praním. Následne prichádza čas prania, aby ste sa tohto zápachu a škvŕn úplne zlikvidovali. Bežným praním sa však zápachu nezbavíte. Pot – alebo presnejšie povedané, telesný maz – je lepkavý a vtiera sa do tkanín, čo sťažuje jeho odstránenie. Praním oblečenia v horúcej vode sa môžete zbaviť kožného mazu, ale sú materiály (ako napríklad syntetické látky ako elastan alebo polyester), ktoré sa nemôžu prať na vysokých teplotách, inak by sa zničili. Preto je potrebné ich prať na nízkych teplotách, čo ku koncu nemusí kvalitne odstrániť zápach ani škvrny.

Je dôležité vedieť, ako sa správne zbaviť zápachu potu z oblečenia. V opačnom prípade mu nikdy neuniknete.

Triky, ako dostať z oblečenia zápach a škvrny od potu

  1. Prevrátenie oblečenia naruby – Pred praním otočte odev naruby a odkryte podpazušie alebo miesta zašpinené od potu. Pot a mastnota budú na vnútornej strane oblečenia. Ak ich vyperiete naruby, prací prostriedok a voda majú väčšiu šancu účinkovať priamo na spotené miesta. Takto máte najväčšiu pravdepodobnosť, že sa zbavíte ako škvŕn, tak aj zápachov.
  2. Po príchode domov začnite okamžite prať – Či už prídete z tréningu, behu, práce alebo aj ľahkej letnej prechádzky, je dôležité aby ste svoje oblečenie ihneď vyprali. Ak na ňom vidíte škvrny a cítite zápach – šup šup do práčky. Čím skôr oblečenie vyperiete, tým rýchlejšie zastavíte množenie baktérií.
  3. Pri plnej práčke, skúste mrazničku – Ak nemôžete okamžite vyprať oblečenie, použite mrazničku. Zmrazenie baktérie nezabije, ale zastaví ich rast a množenie. Je to určite lepšie, ako nechať prepotené oblečenie v tréningovej taške alebo v bielizníku niekoľko dní pred tým, ako ho dáte prať.
  4. Použite vhodný prací prostriedok – Na vašom oblečením vám predsa záleží, preto ho perte s kvalitným pracím prostriedkom. V tomto prípade platí menej je viac, preto vyberajte také pracie prostriedky, ktoré sú účinné aj pri malých množstvách. Veľa pracieho prostriedku spôsobí, že voda bude hustá a bude pre ňu ťažšie vaše oblečenie poriadne prečistiť. Používajte koncentrované prostriedky s obsahom aktívneho kyslíka a enzýmov, tie zbavia bielizeň baktérií a čiastočiek potu.
  5. Čerstvý vzduch a slnečné svetlo – Matka príroda vie predsa najlepšie! Čerstvý vzduch môže pomôcť osviežiť tkaniny. Po vypratí ich uložte na sušiak a dajte ho na balkón / na terasu, aby vaše oblečenie uschlo prirodzene. Avšak vyhnite sa priamemu slnku!

 

Tip 7. - Pri praní používajte nové gély Vanish !

Na efektívne a účinné odstránenie zápachu a škvŕn zo spoteného oblečenia si vsaďte na nový rad koncentrovaných gélov - Vanish Oxi Action Gél na bielenie a odstránenie škvŕn (biely na bielu bielizeň) a Vanish Oxi Action Gél na odstránenie škvŕn (ružový na farebnú bielizeň). Nový Vanish Oxi Action ružový gél chráni proti nechcenému zafarbeniu a prináša aj maximálne šetrnú účinnosť proti škvrnám a zápachu. Zároveň minimalizuje povrchové poškodenia v dôsledku toho, že bielizeň je možné prať kratšiu dobu na nižšej teplote. Pri pravidelnom používaní Vanish Oxi Action bieleho gélu neprichádza k zašednutiu a udržuje sa žiarivá belosť, čím dodáva dvojnásobný život bielemu oblečeniu.* Nezabúdajte, pri kúpe akéhokoľvek výrobku Vanish počas augusta prispejete na dobrú vec! Výťažok z predaja v hodnote 15 centov za predaj každého Vanish výrobku poputuje slovenskej organizácii Ekocharita Slovensko Slovensku, ktorá zberom nechceného oblečenia prepája ekológiu a dobročinnosť. Viac informácií na www.ekocharita.sk

*Zachovanie žiarivej belosti pri použití ako doplnkového prípravku v pracom cykle oproti samotnému praniu. Testované na bavlne a zmesi bavlny a polyesteru.

Fotogaléria: Strašiak leta – spotené oblečenie