Ste aj vy závislí na mobile?

31.07.2019 18:02

Nomofóbia ohrozuje mladých aj starších! 

Každý iste pozná príslovie oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. V súčasnej modernej a technológiami nabitej dobe ale môžeme túto známu vetu trochu pozmeniť. Mobilné telefóny sa stali každodennou súčasťou našich životov, máme ich neustále pri sebe a nevieme sa od nich odtrhnúť v pracovnom ani osobnom živote. Mnoho z nás zdieľa svoje zážitky na sociálnych sieťach a takmer nadľudskou rýchlosťou vie ťukať do klávesnice mobilného telefónu.  Dostávame sa do doby, kedy sa stáva mobilný telefón zlým pánom, ktorý môže ohrozovať naše zdravie a sociálne kontakty.

Odborníci bijú na poplach

Napriek tomu, že vďaka smartfónu dokážeme zachytiť akýkoľvek moment a zdieľať svoj čas s priateľmi a rodinou, sú situácie, kedy by sme svoj telefón mali nechať odložený. Medzi tie chvíle patria stretnutia, ale aj návšteva kina či divadla, kde nás ani len nenapadne vybrať si mobil a nakrúcať. Prečo je ale úplne bežné, že na koncerte si fanúšikovia vystúpenia svojho interpreta automaticky fotia a nakrúcajú? Ukracujú sa tak o výnimočný zážitok nielen pre seba a ľudí v ich blízkosti, ale aj samotného hudobníka. Vyzerá to tak, že mobil sa stal z dobrého sluhu zlý pánom. Na technologických zariadeniach a sociálnych sieťach môže vzniknúť závislosť, ktorú v odborných kruhoch nazývajú nomofóbia: „Ide o iracionálny strach zo straty alebo zabudnutia mobilu, čím nebudem mať prístup k jeho službám, najmä sociálnym sieťam. Môže ísť aj o iracionálny strach z toho, že nebudem v dosahu mobilného signálu alebo že sa mi vybije baterka. Prejavuje sa nutkavým myslením na mobilný telefón, neustálym kontrolovaním či sme ho nezabudli, či máme signál, či je baterka dostatočne nabitá. Zaujímavým javom je aj častý pocit, že počujeme zvuk zvonenia alebo SMS či inej notifikácie,“ vysvetľuje Juraj Holdoš, odborník na spojenie psychológie a technológií.

Podľa výskumov sa nomofóbia najvýraznejšie prejavuje, keď pri sebe mobil závislý nemá: Vtedy sme nervózni, napätí, nedokážeme sa sústrediť, stále rozmýšľame, kde je mobil a či nás niekto nehľadá alebo čo sa deje na sociálnej sieti. Môže sa to prejavovať aj podvedomým „šmatraním“ po mobile,“ pokračuje psychológ.

Mnoho výskumov opisuje pozitívne a negatívne dôsledky využívania sociálnych sietí mladou generáciou. Ak ich používa v zdravej a umiernenej norme, prinášajú im potešenie, informáciu a podporujú vzťahy. Ak ich ale používame viac ako je bežná miera, prichádzajú komplikácie: Niektorí výskumníci  bijú na poplach a hovoria, že nadmerné používanie mobilov a sociálnych sietí a celkovo internetu najmä mladými ľuďmi znižuje výkonnosť a IQ, zhoršuje príznaky mnohých psychických problémov ako poruchy pozornosti, osamelosť, prežívanie úzkosti a depresie. A negatívne tiež zasahuje do kvality medziľudských vzťahov a celkovo duševného a fyzického zdravia,“ vysvetľuje Goldoš.

Svetové hviezdy kritizujú fanúšikov

Mladí ľudia si často fotografujú a nakrúcajú zážitky, ktoré by si mali vychutnávať naživo a nie cez obrazovku malého digitálneho zariadenia. Medzi tieto vzácne momenty patria aj koncerty a festivaly. Svetové hviezdy hudobného neba vzniesli kvôli tomu kritiku na fanúšikov, ktorí si nakrúcajú celý koncert. Na tento smutný fakt upozornili aj svetoznáme speváčky ako Adele, Alicia Keys, raper Kendrick Lamar, Kanye West či spevák Jack White a pridávajú sa ďalší. Všetci poukázali na to, že v kine či divadle nikoho ani len nenapadne vytiahnuť mobilný telefón a nakrúcať. Na koncertoch sa to však stalo bežnou vecou. Speváčka Adele dokonca počas svojho vystúpenia prestala spievať a upozornila publikum, že je skutočná osoba a nechce, aby si ju fanúšikovia nakrúcali: Mohli by ste ma prestať natáčať? Som naozaj tu, v reálnom živote. Môžete si ma vychutnať v reálnom svete a nie prostredníctvom fotoaparátu. Toto nie je DVD, toto je skutočná show.“

Slovenskí hudobníci nechcú mobily na koncertoch

Podobnú osvetu sa rozhodli šíriť aj slovenskí hudobníci, ktorí tak podporujú myšlienku mobil dole #hlavahore. Obľúbená skupina Billy Barman spôsobila na našej hudobnej scéne zemetrasenie, keď na svojom koncerte požiadala divákov, aby odložili svoje mobilné telefóny a vychutnali si ich koncert naživo a bez nakrúcania. „Celý rok beháme po Slovensku a užívame si jedinečnú atmosféru spojenú s každým koncertom. Čo nás už baví trochu menej je, keď namiesto vašich vysmiatych tvári vidíme vaše telefóny, čím sa oberáte o zážitok vy a aj tí za vami toho vidia podstatne menej. Vykašlime sa aspoň na chvíľku na sociálne siete a užime si to spolu naživo a naplno,“ napísala skupina na sociálnu sieť.

Ich aktivitu podporili aj ďalšie známe tváre z hudobnej brandže, ktorým tiež prekáža, keď si diváci koncert nakrúcajú namiesto toho, aby dali mobil dole #hlavahore a užili si kvalitnú hudbu naživo. „Ja som už párkrát svojich fanúšikov poprosil, aby sa vykašľali na vnímanie koncertu skrz displej svojho telefónu alebo foťáku. Prichádzajú tým o vzácne momenty. Vidieť koncert iba sprostredkovane cez maličkú plochu a nevyužívať zorné pole ľudského oka je škoda,“ pripojil sa k iniciatíve Branislav Kováč alias raper Vec.

Okrem umelcov sa táto aktivita stretla s pochopením aj medzi fanúšikmi. Mnohí na sociálnych sieťach podporili a obhajovali názor skupiny Billy Barman:Nikdy som si nenahrával koncert na mobil a nechápem ľudí, čo to robia. Kvalita danej nahrávky je nízka, čiže pochybujem, že si ju niekedy pozrieš. Záznam z daného koncertu určite existuje v lepšej kvalite,“ napísal jeden z fanúšikov skupiny.

Orange sa rozhodol myšlienku zdravého a umierneného používania mobilných zariadení a sociálnych sietí podporiť počas letných festivalov Pohoda, GrapeThe Legit Blast, ktorých je partnerom. Pomocou kampane mobil dole #hlavahore chce motivovať ľudí k tomu, aby používali mobily zmysluplne a počas koncertov odložili svoje telefóny a užili si ich naživo, mimo online sveta. Zákazníci Orangeu, ktorí túto myšlienku podporia a počas festivalových koncertov si aspoň na hodinu svoj mobilný telefón odložia v špeciálnej úschovni v Orange zóne, dostanú navyše ako odmenu extra porciu 5 GB dát.