Srdce domova – terasa a záhrada

19.10.2022 23:17

Po letnom teplom období pomaly prichádza jeseň. O dôvod viac si vychutnať každý teplý deň, ktorý nám jeseň poskytne. A kde si ich vychutnať čo najlepšie? Predsa na terase! Veď nie je nič lepšie ako sa po celom dni usadiť na terasu a vychutnať si krásny západ slnka.

Na novú terasu nikdy nie je neskoro, a to ani v súčasných jesenných dňoch. Ak si terasu postavíte či zrekonštruujete teraz, tak si na nej môžete vychutnať posledné jesenné dni a na budúci rok budete mať pred letom o starosť menej.

Kvalita terasy záleží práve od podlahy. Aby sa nepoškodila keď niečo prenášate, prípadne, keď ju niečím oblejete. Druhým dôležitým faktorom je jej dizajn, pretože všetci chceme aby naša terasa vyzerala čo najkrajšie. Ako si však vybrať kvalitnú terasovú podlahu?

Čo očakávať od terasovej podlahy?

Nenáročnosť. Inštalácia terasy so sebou prináša veľa starostí. Stojí nás to veľa času, práce aj peňazí. Preto je skvelé, ak je inštalácia poslednou starosťou, ktorú musíme do našej novej terasy investovať. Dosiahnuť to môžete práve s kompozitnými terasovými doskami, ktoré sú takmer bezúdržbové – treba ich iba pravidelne umývať. Za to napríklad drevo je nutné okrem umývania aj pravidelne olejovať, aby si zachovalo svoj vzhľad a životnosť.

Životnosť. Keď už hovoríme o životnosti, tak je prirodzené, že chceme, aby nám všetko vydržalo čo najdlhšie. Opäť sa nedajú nespomenúť terasové kompozitné dosky, ktoré majú dlhú životnosť a záruku 15-25 rokov. Samozrejme, takú istú dobu môže mať životnosť aj drevo, avšak iba pri chemických úpravách, čo kompozit nevyžaduje.

Odolnosť. Všetci chceme, aby naša podlaha bola odolná voči všetkému, čo si len vieme predstaviť. Práve pri kompozitných terasových doskách si tento luxus môžeme dopriať, pretože sú odolné voči škrabancom, ryhám, preliačinám, plesniam, poškodeniu či hmyzu. Odolajú aj vode či vlhkosti, nerozkladajú sa, nehnijú a nevzdúvajú sa. Vydržia aj všetky poveternostné podmienky, či už priame slnečné žiarenie, mráz či dážď.

Farba. Nie je dôležité iba to, akú farbu si vyberiete, ale predovšetkým to, koľko vydrží! Práve stabilita farby je najväčšou výhodou kompozitných terasových dosiek, pretože vydrží po celú dobu životnosti bez akýchkoľvek ošetrení. Ak by ste chceli po čase jej farbu zmeniť, tak je tu možnosť preolejovania. Pri dreve je olejovanie nutnosťou a to nie len kvôli kráse, ale aj z dôvodu, aby podlaha nebola napádaná škodcami.

Ekologickosť. Ak chcete šetriť životné prostredie, tak sú kompozitné terasové dosky ideálnou voľbou. Sú vyrobené z recyklovaných materiálov, takže si môžete byť istý, že nepomáhate odlesňovaniu a podporujete životné prostredie. Taktiež pri ich údržbe nie je potrebné chemické ošetrenie, ktoré škodí nielen životnému prostrediu, ale aj vám. Drevo naopak chemické ošetrenie vyžaduje, avšak ekologické napriek tomu môže byť, ak je v súlade so všetkými nariadeniami a má na to certifikáty.

Protišmykovosť. Na rozdiel od iných materiálov sú kompozitné terasové dosky protišmykové, takže sú bezpečné aj pri bazéne či vírivke. Taktiež sa nemusíte báť po nich prejsť ak náhodou prší alebo sneží. „Výhodou kompozitných terasových dosiek pri bazéne spočíva aj v tom, že nevytvárajú triesky a tým pádom sú príjemnejšie na chodenie bosou nohou. Na terasy je možné položiť aj vírivku, avšak rozpätie hranolov pod terasou musí byť hustejšie kvôli celkovej váhe.“ hovorí odborník Martin Kovačič z DLH Slovakia. Tu vzniká rozdiel medzi kompozitom a drevom, pretože nečistoty na povrchu drevených podláh sa šmýkajú.  

Na vzhľad terasy má každý iné nároky. Niekto preferuje tmavú, niekto bledú a rovnako to platí aj pri type materiálu. Niektorí nedajú dopustiť na drevo, iní bažia po novinkách. Na slovenský trh prišla novinka priamo z USA, ktorou sú kompozitné terasové dosky TIMMDEK. Sú vernou kresbou dreva a unikátom v celej Európe.


Odborník M. Kovačič z DLH Slovakia o kompozitných terasových doskách okrem ich dizajnu spomína, ževydržia dlho, sú odolnejšie a nevyžadujú si takmer žiadnu dodatočnú údržbu. Montáž je jednoduchšia, rýchlejšia a zvyčajne si vyžaduje použitie menšieho množstva komponentov ako drevené terasové dosky.  I keď smrekové drevené dosky majú nižšie vstupné náklady, kompozitné terasové dosky sú z dlhodobého hľadiska lepšia vstupná investícia.“