Slovenský Tokaj – klenot vo fľaši

16.01.2020 20:35

Tokajské vína vynikajú svojou vysokou kvalitou, unikátnou chuťou a tešia sa obľube nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Dôkazom toho je množstvo ocenení, ktoré tokajskí vinári ročne prinášajú domov z medzinárodných súťaží.

Slovenská tokajská vinohradnícka a vinárska oblasť

Vinohradnícka a vinárska oblasť Tokaj je jednou z piatich oblastí na svete, v ktorých možno dopestovať hrozno na výrobu prírodných sladkých vín.  Spoločne s územím, ktoré sa nachádza v Maďarsku, tvorí jednotnú vinohradnícku a vinársku oblasť, ktorá je historicky podloženým územím s nemožnosťou deľby štátnou hranicou. Zaradenie toho ktorého vinohradníckeho honu do tokajskej oblasti bolo podmienené historickým vývojom a dlhoročným skúmaním. Patria sem len južne, juhovýchodne a juhozápadne orientované svahy. Tento typ orientácie svahov spôsobuje, že kry viniča sú po celý deň vystavené pôsobeniu teplého jesenného slnka, ktoré dokáže zo živín zeme, vody a vzduchu vyprodukovať v bobuliach hrozna dostatočné množstvo prírodného cukru a aromatických látok. Pôda sopečného pôvodu je výrazne kamenistá. Pôsobenie pôdy má nenahraditeľné účinky pri dozrievaní hrozna. Počas dlhých jesenných slnečných dní do seba pôda absorbuje slnečné žiarenie, ktoré následne v noci vyžaruje. Napomáha tak zmierňovať rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou a priaznivo ovplyvňuje dozrievanie viniča. Typickým znakom pôdy na tokajskom hone je, že aj po chladnej jesennej noci je ráno ešte teplá. Tokajská oblasť patrí do kontinentálneho klimatického pásma. Jesenné dni sa takmer pravidelne začínajú rannými hmlami, ktoré podporujú tvorbu a rozvoj ušľachtilej plesne Botrytis cinerea Persoon na bobuliach hrozna. Centrom slovenskej časti Tokajskej oblasti je obec Malá Tŕňa, v ktorej je aj hlavné sídlo spoločnosti Tokaj & Co., najväčšieho producenta tokajských vín na Slovensku.

Výnimočné slovenské víno

Predovšetkým svojou chuťou je tokajské víno také výnimočné. Zber hrozna v tokajskej oblasti  prebieha zo všetkých vinárskych oblastí najneskôr. Je to najmä z dôvodu, že sychravé jesenné počasie praje plesniam s názvom Botrytis Cinerea Persoon. Vďaka nim tak  vznikajú takzvané cibéby, ktoré dodávajú tokajskému vínu tu pravú a unikátnu chuť. Ich zber je veľmi náročný, najmä z dôvodu, že je nutné zozbierať ich zo strapcov hrozna a oddeliť od bobúľ, ktoré plesňou napadnuté nie sú. Vyžaduje si to preto precíznosť a čas. Aj to je dôvodom, prečo sú tokajské vína také výnimočné. Cibéby sa zbierajú do putní, čo sú  drevené nádoby s obsahom cca 25kg cibéb. Po ich naplnení sa cibéby zalejú suchým vínom z rovnakého ročníka, pričom mierka je 136 litrov na určitý počet putní. Podľa toho, koľko putní je použitých sa určuje, či ide o 3, 4, 5 alebo 6 putňové víno. Víno je tým sladšie a zároveň kvalitnejšie, čím viac putní bolo pri jeho výrobe použitých.

Nevšedná chuť pre náročných

Medzi jedny z najkvalitnejších tokajských vín patrí Tokajský výber 4 putňový. Je to naozaj výberové víno pre skutočných gurmánov. Má  silnú arómu, sladkú chuť a výraznú jantárovú farbu. Spĺňa požiadavky aj tých najnáročnejších znalcov vín, preto je zaručenou voľbou ak hľadáte výnimočnú fľašu s týmto zlatistým mokom.