Seniori pozor. Toto vám môže zachrániť svaly!

07.12.2018 09:47

Sušené produkty zo srvátky pomaly búrajú mýty o svojom využití len pre kulturistov a fitness nadšencov. Produkty zo sušenej srvátky poskytujú ľudskému telu veľké množstvo prospešných látok, minerálov, aminokyselín a vitamínov.

Z vitamínom obsahujú napríklad skupinu vitamínov B, ktoré sú dôležité pre nervovú sústavu a metabolizmus. Ďalej je to vitamín C, o ktorom je známe, že je neoddeliteľnou súčasťou silnej imunity. Sušené produkty zo srvátky obsahujú aj minerálne látky, ako napríklad železo, vápnik, zinok či horčík pomáhajúci v boji proti stresu, ale aj depresii.

Prekvapivé využitie sušených produktov zo srvátky

Najnovšie výskumy niektorých lekárov ukazujú aj ďalšie, nie menej dôležité využitie tohto produktu. Lekári zistili, že sušené produkty zo srvátky sa ľahko vstrebávajú a nezaťažujú žalúdok, obsahujú už spomínané aminokyseliny, vitamíny a minerály. Tieto zistenia ich priviedli k jedinečnej myšlienke ich využitia pre pacientov trpiacich anorexiou a bulímiou.
V týchto náročných prípadoch je žalúdok pacienta extrémne citlivý a je ťažké presvedčiť ho prijať potrebné živiny. Sušené produkty zo srvátky, ktoré sú rozpustné vo vode, sa preto stali pomocníkmi lekárov aj v takýchto náročných prípadoch, a tak vznikol nový spôsob pomoci pre pacientov bojujúcich s anorexiou a bulímiou.

Ako si pripraviť sušené produkty zo srvátky?


Známy a medzinárodne oceňovaný výživový poradca a fitness tréner Luboš Chládek radí zmiešavať produkty ako KOLIBA WPC 80 s vodou: „Je to veľmi často kladená otázka. Ja osobne klientom vysvetľujem, že pokiaľ dáme proteín do vody bude mať ľahšiu a rýchlejšiu stráviteľnosť. Keď ho dáme do mlieka, tak sa predĺži doba trávenia tohto proteínu v ľudskom tele. Všeobecne odporúčam proteín dať do vody po tréningu, aby sme doplnili aminokyseliny do tela a do mlieka ho dať v tom prípade, keď si chceme dať výživný a ľahký olovrant.“

Svaly a sušené produkty zo srvátky u seniorov

S postupným vekom ľuďom prirodzene ubúda svalová hmota spôsobujúca pokles pohyblivosti svalov. Odborníci odporúčajú vo vyššom veku konzumovať vyššie množstvo bielkovín pre zmiernenie dôsledkov ochabnutia svalstva. Jednou z najľahšie vstrebateľných foriem, ako prijať proteíny, sú sušené produkty zo srvátky, ktoré napomáhajú aj seniorom
k vybudovaniu silnejších svalov.

Ako radí Luboš Chládek, výživový poradca pre KOLIBA WPC: „Sušené produkty zo srvátky sú určené veľkému spektru ľudí, len sa o tom zatiaľ nehovorí. Dôvodom prečo športovci po cvičení užívajú produkty, akými sú KOLIBA WPC 80, je ten, že po tréningu máte vo svaloch krv a telo zažíva veľkú záťaž. Keby si niekto hneď po cvičení dal mäso, mohlo by to spôsobiť žalúdočné problémy. Po náročnej fyzickej aktivite telo potrebuje niečo ľahko stráviteľné, čo je bohaté na minerály, aminokyseliny a bielkoviny. Produkty ako KOLIBA WPC 80 sú mimoriadne vhodné aj pre seniorov. Seniori majú vo všeobecnosti problém získať dostatočný príjem bielkovín a práve pre nich sú vhodné sušené produkty zo srvátky. V príjemnej a nenútenej forme vedia dostať do tela veľké množstvo bielkovín a nezaťažia ani žalúdok. Navyše tento produkt je skvelým zdrojom bielkovín pre vegetariánov, ale aj bežných ľudí, keď si chcú dopriať ľahký olovrant.“ Viac info nájdete na: www.kolibamilk.sk/wpc/.