S prevenciou vám do života trombóza nevstúpi!

29.04.2016 10:16

Súčasný rýchly spôsob života ohrozuje naše zdravie. Aktívnu prácu čoraz viac strieda celodenné sedenie v kancelárii za počítačom. K tomu pár cigaretiek denne, zajedanie stresu vo veľkej miere sladkosťami či fast foodom, keďže sa nestíhame ani na chvíľu odtrhnúť od práce, všetky tieto neduhy dokážu zdraviu poriadne zavariť. Navyše užívanie hormonálnej antikoncepcie a riziko kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky vďaka rodinným predispozíciám volá zdraviu na poplach. To všetko sú rizikové faktory vzniku artériovej trombózy.

Kde sa vzala artériová trombóza?

Výskyt artériovej trombózy závisí od rizikových faktorov, kam spadá nezdravý životný štýl, či dedičnosť. „S rizikovými faktormi ako sú vysoký krvný tlak, zvýšená hladina cholesterolu, cukrovka, nadváha až obezita, fajčenie alebo u žien užívanie antikoncepcie či hormonálnej substitučnej liečby v menopauze, stúpa aj riziko vzniku trombózy. Najčastejšie ide o vekovú kategóriu nad 50 rokov, nevyhýba sa však ani mladším ročníkom.“ hovorí MUDr. Peter Marko, MPH, všeobecný lekár pre dospelých.


Artériová trombóza znamená tvorbu krvnej zrazeniny, ktorá vznikne zo zložiek prúdiacej krvi. Vyvolávajúcimi príčinami je znížený prietok krvi artériami, zvýšená zrážanlivosť krvi a mikrozápal v cievnej stene. „Najčastejšie sú artériovou trombózou postihnuté mozgové artérie s vývojom náhlej cievnej mozgovej príhody, koronárne artérie so vznikom akútneho infarktu myokardu alebo tepny dolných končatín s vývojom náhlej nefunkčnosti alebo odumretia končatiny s rozvojom gangrény,“ vysvetľuje MUDr. Marko.

 Prevencia nadovšetko

Ak chceme predísť rizikám, je dôležité včas zasiahnuť, ukončiť prejedanie sa, nefajčiť, kontrolovať krvný tlak, kompenzovať hladinu krvného cukru, kontrolovať hladinu svojho cholesterolu a triacylglycerolov v krvi, zaradiť zdravú stravu a pohyb a obmedziť stres.

Pre zdravý krvný prietok vyskúšajte absolútnu prírodnú novinku SanguiFLOW® od slovenskej spoločnosti Generica. Ide o unikátnu kombináciu novoobjaveného špeciálneho prírodného paradajkového koncentrátu Fruitflow® a extraktu z vinnej révy. Špeciálny paradajkový koncentrát pomáha udržať normálnu agregáciu krvných doštičiek, ktorá prispieva k zdravému krvnému prietoku v cievach, čo je dôležité pre normálne fungovanie srdcovocievneho systému. Viacnásobné klinické štúdie preukázali, že pri pravidelnom užívaní jedenkrát denne je efekt trvalý, funguje u 97% pacientov a nie sú hlásené nežiaduce účinky alebo alergie. Môžu ho užívať aj tehotné a dojčiace ženy. Tento paradajkový koncentrát je získaný z čerstvo odtrhnutých rajčín, z ktorých cenné bio aktívne látky tvoria 3%. Tieto bio aktívne látky sú vysoko koncentrované a jedna tableta SanguiFLOW® obsahuje približne rovnaké množstvo ako tri veľké misy paradajkovej polievky, ale bez pridaných kalórií. „SanguiFLOW®  je možné používať dlhodobo ako prírodnú alternatívu v primárnej prevencii kardiovaskulárnych ochorení vzhľadom na jeho bezpečnosť a účinnosť.“ hovorí doktor Marko.

Okrem paradajkového koncentrátu sa prírodný preparát pýši aj extraktom z listov viniča hroznorodého, ktorý prispieva k udržiavaniu zdravého krvného tlaku, bez akýchkoľvek nežiaducich účinkov. „Prínosné je preto jeho užívanie aj u osôb, ktoré pravidelne užívajú antihypertenzívnu liečbu,“ dopĺňa MUDr. Marko.

Prečo sa starať o zdravý prietok krvi?

„Zdravý krvný prietok cievami je nevyhnutný pre dostatočné okysličovanie tkanív v celom tele, pre správne fungovanie všetkých orgánov, hladké krvné doštičky sa nezrážajú a nenarúšajú sa procesy hojenia pri poraneniach,“ hovorí MUDr. Marko.  

Ak chceme žiť naplno a neobávať sa možných rizík artériovej trombózy, je dôležité starať sa o zdravý krvný prietok a zdravý krvný tlak. Neoplatí sa zanedbávať svoje zdravie. Nájdite si čas len pre seba a stavte na aktívny pohyb a zdravé stravovanie a hľadajte pomoc aj v prírode. Viac na www.sanguiflow.sk