Prvé miesto mimo Francúzska, kde sa vyrábalo šumivé víno

07.03.2018 21:17

Málokto tuší, že Hubert J.E. je prvá mimofrancúzska fabrika na šumivé vína. Bola otvorená už v roku 1825 v budove na Radlinského ulici, pričom jej sekty pijeme dodnes. Za takmer dve storočia sa firme podarilo vybudovať status prestížnej značky, ktorej produkty sú pravidelne oceňované na slovenských aj medzinárodných súťažiach.

Hovorí sa, že Johann Evangelist Hubert, francúzsky vojak Napoleonovej armády, Bratislavou iba prechádzal a liečil sa tu zo svojich zranení z vojny v Rusku. Zaľúbil sa do nádhernej ošetrovateľky Paulíny, s ktorou sa oženil a rozhodol sa na Slovensku usadiť. Vďaka svojmu pôvodu poznal tajomstvo výroby šampanského, a keďže považoval bratislavské vína za veľmi kvalitné a vychýrené, rozhodol sa v roku 1825 založiť firmu J.E. Hubert.

Bohatá história sektov

V skutočnosti to však bolo trochu inak, Johann Evangelist a Paulína naozaj existovali, ale do firemnej histórie vstupujú až o čosi neskôr. Dnešná spoločnosť Hubert J.E. vznikla naozaj v roku 1825 ako prvá mimofrancúzska fabrika na šumivé vína so sídlom na Radlinského ulici v Bratislave. Jej zakladateľmi však boli páni Johann FisherMichael Schönbauer. Už v roku 1842 získala firma na prvej uhorskej priemyselnej výstave v Budapešti významné ocenenia a o štyri roky neskôr zlatú medailu za čistotu, chuť a kvalitu.

Neskôr do firmy vstupuje Johann Evangelist Hubert, ktorý mal skutočne za ženu spomínanú Paulínu, tá sa po smrti manžela postavila na čelo spoločnosti. Pod jej vedením firma zožala mnohé úspechy. Za jeden z najvýznamnejších úspechov je považovaná udalosť z roku 1896, kedy na výstave v Budapešti uhorský cisár Franz Jozef I. ochutnal sekt značky Gentry club a povedal: „Toto šampanské je výborné.“

21. storočie v duchu inovácií

Tradícia, prísne dodržiavané postupy a takmer dvesto rokov skúseností prispievajú k tomu, že spoločnosť každoročne produkuje kvalitné sekty. Výroba z roka na rok stúpa, čo si vyžaduje modernizáciu a automatizáciu výroby. Hubert J.E. tiež cez rôzne projekty podporuje zvyšovanie úrovne gastronómie a somelierstva na Slovensku.