Prírodná tkanina s názvom tencel

30.06.2022 23:47

V posledných rokoch výrobcovia z oblasti látok a tkanín prichádzajú s novinkami, ktoré by boli šetrné k životnému prostrediu. Jedným z nich je aj tencel, ktorý môžete poznať aj pod názvom lyocell.

 

Tencel je druh viskózy, ktorá sa vyrába z rozdrvených drevených vlákien eukalyptu. Výroba je priateľská a šetrná k životnému prostrediu. Drevo, z ktorého sa tento materiál vyrába, pochádza z lesných porastov, ktoré sú obnoviteľné a ľahko udržiavateľné. Spotreba vody pri jeho produkcii je 10 až 20-násobne menšia, ako je to pri výrobe bavlny.

 

Na dotyk hebké a jemné

 

Tencelové vlákno je na povrchu hladké a na dotyk neuveriteľne mäkké a príjemné. Ak ho porovnáme s vlnou alebo bavlnou, je oveľa jemnejšie,  v porovnaní s hodvábom je pri kontakte s pokožkou nežnejšie a zároveň je chladnejšie ako plátno. Produkty vyrobené z tencelového vlákna sú priedušné, prirodzene termoregulačné, výborne odvádzajú vlhkosť a sú nenáročné na údržbu – mimoriadne rýchlo schnú a nekrčia sa. Vlákno je naviac prirodzene antibakteriálne a nepohlcuje pachy, čiže je ideálne aj alergikov a ľudí s citlivou pokožkou.

 

Móda aj úžitkové textílie

 

Tencelové tkaniny si našli vďaka svojim pozitívam miesto v módnom priemysle, z tohto materiálu sa vyrába oblečenie najrôznejšieho druhu. „Svoje neochvejné miesto si však tencel našiel aj bytových textíliách, či už ide o prikrývky, vankúše alebo uteráky.

 V našej novej kolekcii Tencel sú vankúše a prikrývky zárukou zdravého a kvalitného spánku. Sú nadýchané, poddajné a ľahké. Prešitie po celej ploche zaisťuje stabilitu výplne a tvarovú stálosť. Tencelové uteráky a osušky sú hebké, úžasne savé a nenáročné na údržbu. Tencel je materiál šetrný k životnému prostrediu, pri jeho výrobe nie sú použité žiadne neodbúrateľné chemické látky a vlákno je naviac kompletne rozložiteľné. Vďaka svojim vlastnostiam je ideálny pre alergikov a jedincov so sklonom ku kožným problémom,“ hovorí Kateřina Vařechová, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu.

 

 

Zdroj foto: Inšpirácia – Matějovský

 

 

 

Fotogaléria: Prírodná tkanina s názvom tencel