Prichádza leto, obdobie hojnosti

07.06.2016 17:24

Zamatovy dzem z cernic a egresov RGB.jpg... a príprav na zimu

Jar a leto sú šťastné mesiace pre každého, kto fandí zdravému životnému štýlu. Všade je plno  čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré môžeme mať na tanieri trikrát denne. Ak to však so zdravým jedlom myslíte vážne, leto a skorá jeseň je ideálnym obdobím, ako sa čo najlepšie pripraviť aj na zdravé prežitie zimy. V praxi to znamená, že okrem maškrtenia by ste nemali zabúdať aj na želírovanie, mrazenie a zaváranie.

Ako prežiť zimu naozaj zdravo?

Pre našich predkov bolo leto obdobím horúčkovitých príprav na zimu. Žiadne prázdniny, žiadne dovolenky. Väčšinu pekných a teplých mesiacov strávili obyčajní ľudia starostlivosťou o úrodu a jej uchovávaním na horšie časy. Dnes sme zvyknutí, že máme prístup k „čerstvým“ potravinám hocikedy. Španielske papriky, marocké paradajky, jahody, broskyne a slivky z talianska, či zemiaky z francúzska sú k dispozícii celoročne a my sme si zvykli, že ich môžeme mať kedykoľvek. Všetci však vieme, že zimné dovozové plodiny sa nedajú porovnať s tými domácimi. Recept na uchovanie letných chutí a vôní je pritom minimálne v prípade ovocia jednoduchý: stačí želírovať, zavárať a mraziť.  

Uchovávanie potravín sme riešili už v dobe kamennej dobe

Mať dostatok potravín v zásobe bola vždy základná ľudská potreba. Niektoré výskumy poukazujú  na to, že už naši predkovia v paleolite vedeli, že uchovávanie potravín v chlade, ich sušenie či údenie  pomôže predĺžiť ich životnosť. Neskôr začali na konzerváciu používať aj soľ. Rimania konzervovali ovocie v mede. Skutočnú revolúciu v uchovávaní potravín však priniesol až francúzsky vynálezca Nicolas Appert, ktorý koncom 18. storočia vynašiel techniku sterilizácie. Vedomosti sa odvtedy samozrejme posunuli a dnes máme oveľa viac možností, ako uchovávať potraviny na horšie časy.

Dr_Oetker_Gelfix_Extra_s_pektinmy_z_citrusovych_plodov_25g_3D_RGBZavárať sa dá takmer všetko

Nakladaná a zaváraná zelenina je ideálnym osviežením zimného jedálničku. Nehovoriac o domácich kompótoch a džemoch z domáceho ovocia, ktoré sú istotne zdravšie, ako tie kupované a stopercentne zdravšie, ako sladkosti z obchodov. Pripraviť si zásobu džemu pre seba a rodinu je dnes navyše otázkou hodinky aj s prípravou a upratovaním. Vďaka produktom na želírovanie s obsahom pektínu stačí džem variť približne 15 minút.

Recepty nájdete tu

Domáci džem je dobrým darčekom

Pri príprave domácich džemov dbajte na dodržanie správneho pomeru medzi množstvom ovocia, cukrom a želírovacím cukrom. Dávajte si tiež pozor na výber kvalitného a dozretého ovocia – nahnité a nezrelé kúsky z dávky vyhoďte. Nádoby na džem dôkladne sterilizujte, inak hrozí, že v decembri nebudete mať čím potrieť vianočné čajové pečivo. Vydarený džem so správnou chuťou a hustotou  môže slúžiť aj ako originálny darček pre rodinu či priateľov. Ak chcete prekvapiť, siahnite po netradičných kombináciách s rebarborou, šípkami, brusnicami, zázvorom či citrusovými plodmi.