Pri výbere plastových produktov buďte opatrní

15.08.2019 11:36

Všetci poznáme známu vetu – Sme to, čo jeme. V dnešnej dobe plastovej by sme však túto vetu mohli poopraviť aj na „Sme to, z čoho jeme“. Dôležitosť uvedomelého používania plastových produktov, ktoré slúžia na konzumáciu jedla či pitie nápojov, by preto malo byť alfou a omegou. Aké typy plastov používate najčastejšie? Vyznáte sa v nich?

Nebezpečné typy plastov:

1. PET alebo PETE

Známy ako (polyetyléntereftalátový) označuje fľaše na jedno použitie, ktoré môžu vylučovať ťažké kovy a chemické látky. Tieto látky môžu postihovať hormonálnu rovnováhu. Je to najpoužívanejší plastický materiál, ktorý nájdeme vo väčšine výrobných obaloch a obaloch od fliaš. POZOR: Ak by sme chceli PET fľašu znova použiť, zvyšuje sa riziko vylúčenia baktérií. Tento materiál je ťažké dekontaminovať a pri správnom čistení si to vyžaduje škodlivé chemické látky, keďže PET fľaše môžu vylučovať karcinogény. Fľaše s týmto označením nevyužívajte opakovane, v žiadnom prípade ich nenechávajte vystavené teplu a slnečnému žiareniu, pretože sa tým výrazne zvyšuje vylučovanie škodlivých látok antimónu a bisfenolu A (BPA).

3. PVC alebo 3V

Plastová fľaša označená symbolom PVC alebo 3V vylučuje dve toxické chemické látky, ktoré majú značný vplyv na hormóny v našom tele. Používa sa na výrobu dóz na potraviny, fliaš stolového oleja a hračiek pre deti ako napr. hryzátko. Keďže je odolný voči slnečnému žiareniu a poveternostným podmienkam, vyrábajú sa z neho aj okenné rámy, hadice, záhradné oblúky a pletivá.

6. PS

Polystyrén vylučuje niektoré karcinogénne látky a využíva sa na výrobu kávových pohárikov a na obaly v rýchlom občerstvení. Najčastejšie sa využíva na výrobu umelohmotných pohárikov, dóz na jedlo, kartónov od vajec, plastových príborov.

7. PC alebo neoznačený plast

Tento najnebezpečnejší materiál, ktorý sa používa v potravinárskom priemysle, vylučuje BPA chemikálie. Najčastejšie sa používa na výrobu športových fliaš a dóz na jedlo. Hlavnou charakteristikou tohto materiálu je vylučovanie chemikálií do jedál a nápojov balených v tomto polykarbonáte. Chemikália, ktorú vylučuje sa nazýva BPA - bisfenol A, ide o tzv. xenoestrogén, známy aj ako narušiteľ endokrinnej sústavy.

Bezpečné typy plastov:

2. HDP alebo HDPE

Je plast, ktorý prakticky nevylučuje žiadne chemické látky. Odborníci odporúčajú kupovať si vodu vo fľašiach označených týmto symbolom, keďže je to pravdepodobne najzdravšia balená voda. HDP je využívaný na výrobu škatúľ od mlieka, saponátov, hračiek, fliaš na oleje a na výrobu plastových vreciek. Tento najčastejšie recyklovaný plast je považovaný za najbezpečnejšiu formu plastov, ktorý je nazývaný aj ako dobrý plast.

4. LDPE

Tento typ plastu patrí medzi bezpečné typy plastov, samozrejme, pri správnom zaobchádzaní a manipulovaní. Vyrábajú sa z neho napríklad plastikové vrecká. LDPE sa môže vyskytovať v obaľovacích fóliách, vo vákuových vreckách na odevy, stlačiteľných fľašiach a niektorých typoch obalov na chlieb a pečivo. Tieto typy obalov a vreciek nájdeme v obchodoch s oblečením, nábytkom aj zeleninou.

5. PP

Jeden z ďalších priesvitných alebo nepriehľadných plastov, ktorý sa používa na výrobu jogurtových téglikov a fliaš od sirupu. Nachádza sa napríklad v tenkej plastovej vložke pri otváraní škatule od cereálií, ktorá ich udržiava suché a čerstvé. Používa sa aj na detské plienky, vedrá, vrchnáky od fliaš, tégliky od jogurtu a masla, obaly od zemiakových lupienkov, slamky, lepiace pásky. Tento typ plastu nemá negatívny vplyv na naše zdravie.

 

Zdravý zvonku i zvnútra

V duchu toho, že je skutočne dôležité nielen „čo“ jeme, ale aj „z čoho“ jeme, vznikol nový smoothie mixér PRESIDENT od Tescomy so zdravotne neškodnými cestovnými fľašami, ktoré si so sebou môžete zobrať kdekoľvek a kedykoľvek

Tento elegantný fešák jednoducho pripraví ovocné a zeleninové smoothie, mliečne kokteily či mixované detské pokrmy a pyré. Smoothie nápoje si môžete pripraviť aj priamo do zdravej plastovej cestovnej fľaše, a tak s vami bude váš nápoj vždy a všade – na nákupoch, v parku, v práci či na cestách, v zime i v teple. Cestovná fľaša je vybavená dobre tesniacim  viečkom a pútkom, môžete si tiež dokúpiť ďalšie náhradné cestovné fľaše. Na prípravu hutnejších nápojov (bez pridávania tekutín) môžete využiť funkciou pulzného mixovania s možnou postupného dopĺňania surovín. Súčasťou mixéra sú aj recepty na príprav smoothie, koteilov, detských pokromov i pyré. Elegantný smoothie mixér PRESIDENT od Tescomy je vyrábaný v dvoch farebných matnejších prevedeniach – smotanová a antracitová.

Rýchle a lahodné SMOOTHIEcepty

Smoothie s lesným ovocím

150 g zmesi malín, černíc a čerešní, 150 g čučoriedok, 1 kiwi, 600 ml vody.

Banánové smoothie s čučoriedkami

5 banánov, 200 g čučoriedok, 500 ml mlieka, 2 lyžičky medu.

Mangové smoothie

700 g manga, 300 ml bieleho jogurtu, 450 ml chladeného mlieka, kvapka vanilkového extraktu, štipka soli.

Jablkové smoothie s uhorkou

450 g jabĺk, 250 g šalátovej uhorky, 600 ml jablkovej šťavy, muškátový oriešok a škorica podľa chuti.

Banánové smoothie s červenou repou

3 banány, 300 g červenej repy, 150 g bieleho jogurtu, 500 ml jablkovej šťavy, kúsok čerstvého strúhaného zázvoru, vopred namočené chia semienka.

Paradajkové smoothie s mrkvou

500 g paradajok, 150 g mrkvy, 150 g stonkového zeleru, 400 ml jablkovej šťavy, štipľavá omáčka podľa chuti.

www.tescoma.sk