Prehriaty interiér nikoho nepoteší.

29.04.2022 18:31

Viete ako sa mu vyvarovať?

 

Slnečné lúče nám vedia zlepšiť deň. Nie však vtedy, keď neustále prenikajú do obydlia a spôsobujú to, že sa vnútorná teplota zvyšuje. Pomaly sa blíži leto, preto si posvietime na to, ako sa prehrievaniu vyvarovať.

 

Teplota ovplyvňuje našu náladu i produktivitu

Poznáte aj vy ten pocit, kedy vám je nepríjemné teplo a nedokážete fungovať v plnej sile? Na to, aby sme fungovali v normálnom režime, potrebujeme tú správnu teplotu. Pokiaľ je vyššia, naša produktivita práce klesá, rovnako tak aj podmienky pre oddych a spánok. Iste to poznáte aj z vlastnej skúsenosti – pocit tepla dokáže u niektorých vyvolať dokonca aj nervozitu, ktorá pramení z diskomfortu.

 

Vyššie teploty nepriaznivo vplývajú nielen na oddych a spánok hlavne vtedy, pokiaľ je v obydlí viac ako 24 stupňov. Pri takejto teplote sa zhoršuje režim spánku, môže sa vám ťažko zaspávať, v noci sa budete budiť na to, že je vám teplo a následne ráno vstávate unavení, podráždení a s pocitom, že ste si dostatočne neoddýchli.

 

Klimatizáciu používajte opatrne

V dnešnej dobe je klimatizácia takmer samozrejmosťou. Chladný vzduch, ktorý prostredie rýchlo ochladí, je pre mnohých vykúpením. Avšak aj pri dobrom pocite, ktorý nám klimatizácia nastaví, treba myslieť na to, že nám môže uškodiť. Pri jej používaní myslite hlavne na teplotné rozdiely. I keď je za oknami rozpálená zem či vozovka a slnečné lúče ešte znásobujú pocit tepla, dbajte na to, aby bol teplotný rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím maximálne 7 stupňov.

 

Inak hrozí, že príliš veľký teplotný rozdiel sa na vašom zdraví odzrkadlí vo forme nádchy, bolesti hrdla či zablokovaní hybnosti niektorých častí tela ako chrbtica alebo končatiny. Klimatizácia so sebou prináša ešte jednu nevýhodu, a to, že do interiéru neprináša čerstvý vzduch. Využíva „len“ cirkulujúci, preto sa môže objaviť aj vznik či zhoršenie alergií, suchá pokožka alebo suchý dráždivý kašeľ.

Komfort nezaručuje len teplota

Faktorov, ktoré ovplyvňujú komfort bývania je viacero. Nie je medzi nimi len teplota, rovnako tak sem patrí aj hluk, kvalita vzduchu, bezpečnosť, alergény, osvetlenie či hromadenie vírusov a baktérií. Dobrý pocit vo vnútornom prostredí nám teda zaručuje kombinácia viacerých faktorov a preto treba dbať na to, aby ich naše bývanie spĺňalo čo najviac.

Prehrievanie vnútorných priestorov záleží aj od lokality, kde bývate. Pokiaľ bývate v podkroví, vaše obydlie má veľké presklené plochy alebo ste v okolí, kde je minimum zelene, tendencia, že budete čeliť vysokých teplotám vo vašom obydlí, je väčšia oproti tým, ktorí sú obklopení prírodou a veľké sklenené plochy sa u nich nenachádzajú. Komfort si teda viete zaistiť jednak nižšími teplotami, myslite ale aj na iné faktory, ktoré k príjemnému pocitu z bývania patria.

 

TIP Netrápte sa. Stavte na zdravý vzduch s rekuperáciou!

Aj vy pociťujete, že v nevetranom priestore vám nie je dobre? Nie je to len pocit, ale fakt, pretože už mnohé výskumy preukázali, že nevetrané prostredie má priamy vplyv na naše zdravie aj sústredenosť. Riešenie nájdete v systéme riadeného vetrania, tzv. rekuperácie, pri ktorej môžu okná zostať zatvorené a priestory budú aj tak nepretržite zásobované čerstvým čistým vzduchom a zároveň sa bude znižovať aj obsah CO2. Rekuperácia od švajčiarskeho výrobcu Zehnder prispieva k zdravšiemu bývaniu a má množstvo výhod, medzi ktorými sú napríklad aj filtre zachytávajúce prach a peľ. Okrem zdravého vzduchu možno spätným získavaním tepla navyše ušetriť tepelnú energiu, ktorá sa stráca pri vetraní oknom a dosiahnuť tak významné finančné úspory. Zehnder rekuperácia v sebe ukrýva aj unikátne entalpické výmenníky, ktoré môžu byť súčasťou takmer všetkých vetracích jednotiek. Tie sú schopné odovzdávať vďaka špeciálnym membránam z odvádzaného vzduchu do privádzaného vzduchu nielen teplo, ale až 73 % vlhkosti. Dizajnové mriežky a ventily Zehnder sa hodia do akéhokoľvek interiéru. Na všetky prvky komfortného vetrania Zehnder možno získať predĺženú záruku 5 rokov. Všetky výhody komfortného vetrania Zehnder nájdete na webe.