Pre zdravé kosti

25.08.2016 21:29

Osteoporóza. Tak často opakované ochorenie, známe aj ako tichý zabijak kostí. Dnes toto ochorenie považujeme za spoločensky najzávažnejšie ochorenie pohybového aparátu.  Netýka sa len seniorov, týka sa každého z nás.  Ako s ním súvisí vitamín K2 a kde ho môžete nájsť?

Osteoporóza postihuje v populácii hlavne staršie osoby a ženy v prechode. Odhaduje sa, že rizikom osteoporotickej zlomeniny je ohrozená asi každá tretia žena a asi každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov. To predstavuje 6-8% populácie. Najhoršie z ochorení sú práve zlomeniny, ktoré prináša. K ubúdaniu kostnej hmoty dochádza fyziologicky v priebehu starnutia u každého človeka. To je príčinou senilnej osteoporózy. U žien však hrozí ochorenie už aj po menopauze, kedy sa znižuje tvorba ženských pohlavných hormónov v ováriách. Asi u tretiny žien sa potom vyvinie tzv. postmenopauzálna osteoporóza. Vznik ochorenia ovplyvňuje aj genetika. Množstvo kostnej hmoty je asi na 60% dané geneticky, preto je významným rizikovým faktorom prítomnosť osteopotických zlomenín u matiek, čo má za následok vysoké riziko osteoporózy u dcér. Popri troch hlavných rizikových faktoroch ako je vek, menopauza a genetika boli zistené aj ďalšie príčiny ako faktory vzrastu, u žien predčasný prechod pred 45. rokom, dôsledok iného ochorenia alebo užívanie niektorých liekov a faktory životného štýlu. Z výživových faktorov sú to hlavne nedostatočný príjem vápnika, horčíka, vitamínu K a D a stopových prvkov, nadmerný príjem fosforu, sodíka a živočíšnych bielkovín a nadmerná konzumácia alkoholu, kofeínu a fajčenie. Menej známy vitamín K prispieva k mineralizácii kostí, preto je potrebný na tvorbu a udržanie normálnej konštrukcie kostí. Získať vitamín K2 zo stravy je takmer nemožné, keďže ho vytvárajú iba určité typy kvasných baktérií. 

Doprajte telu novinku v podobe výživového doplnku Vitamin K₂ od slovenskej spoločnosti Generica. Prípravok obsahuje prirodzenú formu vitamínu K₂, tzv. izomér MK-7, a je tak optimálnym zdrojom vitamínu K₂. Balenie 30 kapsúl dostanete za 7,60 Eur. 

Vyskúšajte aj ďalšie produkty z Osteo programu spoločnosti Generica, a to Vitamin D₃ alebo Pro-Osteo plus. Žiadajte vo Vašej lekárni! Viac na www.generica.sk