Pozor na kliešte! Nebezpečné sú aj pre domácich miláčikov

04.05.2017 11:13

Parazity vedia potrápiť nielen ľudí, ale aj domáce zvieratá, a to najmä psy a mačky. Predstavujú pre ne rad závažných zdravotných rizík. Kliešte nepodceňujte a dbajte aj na zdravie zvierat!

Kliešte sú aktívne celoročne. Globálne zmeny a zmeny v sezónnej dynamike zapríčiňujú, že sa vyskytujú aj v oblastiach, kde sa kvôli nepriaznivým podmienkam nenachádzali. Ich aktuálnou hornou hranicou je 1 400 m.n.m. Nie je nič na tom neobvyklé, ak kliešťa nájdete v kožuchu psa aj v zime. Skúsenosti s tým má aj MVDr. Milan Švihran: : „Pominulé roky sa kliešte vyskytujú aj v zimných mesiacoch. Posledného kliešťa sme vyťahovali na Vianoce  a prvého už 2. januára.“

Predstavujú zdravotné riziká

Kliešte a blchy sú naozaj nepríjemnými návštevníkmi. So zdravím psa dokážu narobiť nepeknú šarapatu. Kliešte najčastejšie prenášajú babeziózu, lymskú borelióza a ehrlichiózu. Ochorenia spôsobujú poškodenie vnútorných orgánov a v najhorších prípadoch končia i smrťou. 

Nepríjemné a nebezpečné sú aj blchy, ktoré môžu byť nositeľkami pásomnice psej. 

Jej vajíčka odchádzajú z tela hostiteľa trusom a rozptýlia sa po okolí, kde sa stávajú obľúbenou delikatesou lariev bĺch. Do tela psa sa pásomnica dostáva vtedy, keď takto „nakazenú“ dospelú blchu pes prehltne. Okrem toho, že sa napadnuté zvieratá neustále škrabú a sú nepokojné, prinášajú so sebou blchy aj veľa nepríjemných zdravotných rizík a niekoľko závažných ochorení, ako napríklad bakteriálne zápaly kože, intenzívne svrbenie, vypadávanie chlpov či krustovanie. Mačkám spôsobujú tiež niekoľko závažných ochorení. Najčastejšie ide o hepatozoonózu, anaplazmózu a bartonelózu, ktorá môže ľuďom spôsobiť „chorobu z mačacieho poškrabania.

Ohrozujú aj ľudí

Tieto nevľúdne parazity neohrozujú len psov. Pri hraní sa môžu preliezť aj na nás. Mnoho diskusií vedie k tomu, že blchy zvierat môžu napadnúť i nás. Pri silnom napadnutí psa sa môže stať, že preskočia i na človeka. Rovnako aj kliešť vie preliezť na človeka, pre ktorého sú prenášačmi nebezpečných ochorení ako lymská borelióza a kliešťová encefalitída, ktoré môžu mať pre zdravie človeka závažné následky,“ upozorňuje veterinár Švihran.

Podceňovať prevenciu sa nevypláca

Ignorovať ochranu psov voči parazitom po celý rok sa nevypláca. Diagnostika ochorenia a následná liečba vás vyjde oveľa viac, ako investícia do pravidelnej aplikácie antiparazitík. „Alfou a omegou je pravidelné očkovanie a odčervovanie. Proti kliešťom a blchám však vakcína neexistuje, preto je dôležitá preventívna ochrana,“ radí odborník. Ideálny spôsob, ako psa ochrániť, je využitie antiparazitných prípravkov. Aplikovať môžete spot-on, antiparazitný obojok alebo ochutenú žuvaciu tabletu s dlhodobou účinnosťou, ktorú veterinári aplikujú v ordinácii už tri roky a má skvelé ohlasy. „Tableta je veľmi dobre prijímaná – je ochutená a pes ju vníma ako maškrtu. Pre psíka je zdravotne nezávadná. V tele nie je metabolizovaná, nezaťažuje obličky ani pečeň. Nedochádza k jej kumulácií a z tela je kompletne vylučovaná.“ Účinná látka tablety sa po vstrebaní v čreve uvoľňuje do krvi a prechádza do medzibunkových priestorov podkožia, takže kliešť je jej účinku vystavený ihneď po preniknutí kožou bez nutnosti dostať sa až „ku krvi“. Psa chráni proti kliešťom a rovnako dobre proti blchám. Z antiparazitných obojkov vyberajte kvalitnejšie, ktoré sú vodeodolné a nezapáchajú. V praxi sa osvedčil Scalibor Protectorband, ktorý chráni psa pred kliešťami, komármi a pakomármi po dobu 5 – 6 mesiacov. Pri otieraní obojku o kožu sa uvoľňuje účinná látka, ktorá sa vstrebáva do tukovej vrstvy kože, kde zotrváva a chráni psa pred útokom parazitov. Nevyprašuje sa do okolia, takže sa nemusíte báť ani o zdravie ostatných členov rodiny.  

Ochrana aj pre mačky

Pre mačky existuje na rovnakej molekulovej báze, ako spomínaná tableta, spot-on liek  s dlhodobým účinkom. I keď sa v tomto prípade jedná o aplikáciu „na kožu“, účinná látka sa cez ňu rýchle vstrebe a dostáva sa do krvi, kde sa viaže na plazmatické bielkoviny, a potom putuje difúziou späť do kože. Prípravok teda nezostáva na povrchu kože, takže s ním deti pri hre s mačkou neprídu do styku a takisto ani mačka pri svojej hygiene. Účinnosť tejto mačacej novinky pretrváva dlhšie obdobie ako u dostupných spot-on prípravkov pre mačky. Nájsť ju môžete priamo o veterinára.