Postava do plaviek sa buduje na jar

28.04.2021 12:59

Trápia vás po zime prebytočné kilá? Alebo len pociťujete jarnú únavu?  Vyriešte oba problémy naraz a nakopnite sa športovými aktivitami. Vyberte sa na prechádzku alebo stavte na niektoré z množstva športov. Ani aktuálna situácia nie je výhovorka! Existuje totiž množstvo aktivít, ako si kvalitne a účinne zašportovať. Stále platí, že opatrnosti nie je nikdy dosť, preto ak sa rozhodnete začať, neprepínajte sily. Inak sa vám nemusí vyhnúť nepríjemné zranenie.  

 

Začína to na tanieri

Najdôležitejšie zo všetkého je začať. Zmena životného štýlu začať si vyžaduje nielen nájsť si športovú aktivitu, ale upraviť si aj jedálniček. Hovorí sa, že strava je 70% úspechu. Už dávno však neplatí, že musíte robiť rapídne zmeny. Veľké zásahy do stravovacích návykov totiž nie sú udržateľné a veľakrát končia náletmi na chladničku či rabovaním poličiek so sladkosťami. Krok po kroku vyskúšajte najskôr malé úpravy – sladené nápoje nahraďte čistou vodou ochutenou plátkom citróna či uhorky, k mäsu si doprajte poriadnu porciu čerstvej zeleniny, namiesto kupovaných sladkostí plných skrytých cukrov a tukov si radšej pomaškrťte na domácom koláči. Dôležité pravidlo tiež hovorí, že menej je niekedy viac; preto aj v jedle stavte skôr na kvalitu, ako na kvantitu.

 

Rozhýbte sa!

Pohyb je život, šport je láska. Ak ste pri čítaní tejto vety len nechápavo prekrútili očami, pravdepodobne ste len nenašli aktivitu, ktorá by vám vyhovovala. Zvážte výhody, ktoré pravidelná fyzická aktivita ponúka. Nielenže nás udržuje fit a v dobrej kondícii, buduje svalovú hmotu, zlepšuje motoriku, ale má tiež nepopierateľné účinky na duševné zdravie. A dávka endorfínov sa predsa teraz zíde každému! Pevná a pružná postava je len príjemným bonusom.

Nemusí byť vždy ľahké vybrať si ten správny šport. Obzvlášť teraz, keď sú možnosti výrazne obmedzené. Ak však premýšľate, ako začať, choďte na to zľahka. Dlhšie prechádzky či túry sú stávkou na istotu. Dať si poriadne do tela môžete napríklad po čase behom. Jeho nadšenci na túto aktivitu nedajú dopustiť. Ako začať? Stanovte si najskôr krátky cieľ – po prvý strom na ulici alebo skončite po piatich minútach intenzívneho behania. Postupne pridávajte nielen na vzdialenosti, ale i na obťažnosti. Striedajte terény, rovinky s kopcom, asfalt s trávou či chodníkom v lese. Investíciou do kvalitných tenisiek minimalizujete nápor na kĺby, špeciálne oblečenie vás zas ochráni pred nástrahami počasia.

Zapracovať na vytúženej postave do plaviek však môžete aj v priestoroch svojej obývačky! V podstate sa do nej „presťahovali“ všetci milovníci fitnescentier. Výhodou je, že na kvalitný tréning nepotrebujete žiadnu extra výbavu. Môžete si ho naplánovať presne podľa svojich predstáv, inšpirácií na internete nájdete až-až.   

Dynamické cvičenie a „naťahovanie“ sa s činkami však nemusí byť pre každého. Možno sa preto nájdete v joge. Okrem postavy zlepší aj motoriku a držanie tela, čím môže do veľkej miery vyriešiť problémy z chrbticou – chorobou (nielen) z povolania, ktorá počas života potrápi takmer každého z nás. Presedené hodiny pri počítači v „ére homeofficu“ jej tiež veľmi prajú.

Pokiaľ to situácia dovolí, otužte vzťahy tímovým športom. Spestrite si napríklad rodinnú víkendovú grilovačku badmintovým „turnajom“, futbalom, či akoukoľvek športovou aktivitou, ktorá sa u vás doma teší obľube.

Hlavne opatrne

Leto sa nezadržateľne blíži, a aj keď je aktuálna situácia nevyspytateľná, určite sa do plaviek oblečieme aspoň párkrát. Rovnako chceme byť spokojné v letných šatách a cítiť sa dobre. Ak máte podobné ciele, určite sa za nimi neponáhľajte a neprepínajte svoje sily. Inak sa môže celý proces skončiť ešte skôr, ako vlastne začal. Natiahnutia, vykĺbenia či vyvrtnutia sú najčastejšou „stopkou“. Bez ohľadu na príčinu, po úraze chce každý z nás byť v poriadku čo najskôr. Užívanie voľnopredajného lieku Wobenzym môže k rýchlejšiemu zotavovaniu pomôcť.  Ako? Hlavným sprievodným javom každého úrazu či poranenia je zápal, opuch a bolestivosť miesta. Cielene namiešaná zmes enzýmov vo Wobenzyme skracuje dobu hojenia, pretože pôsobí proti zápalom a urýchľuje vstrebávanie opuchov a krvných podliatin. Tiež tlmí bolesť a tak pomáha i zlepšovať pohyblivosť postihnutých kĺbov, svalov a šliach. Vďaka tomu sa čas potrebný na rekonvalescenciu skracuje. Wobenzym je tradičný liek z prírodných zdrojov. Starostlivo čítajte príbalovú informáciu pre používateľa. Viac na www.wobenzym.sk