Porazte zimné neduhy!

19.10.2016 18:44

Sychravé počasie či teploty pod bodom mrazu dokážu poriadne zaťažiť náš organizmus. Práve chladnejšie mesiace sú obdobím, keď sa čakárne u lekárov plnia čoraz častejšie. Nepríjemné vírusy ovládnu celé telo a neostáva nám nič iné, len si opäť chvíľu zvyknúť na status práceneschopného.

Zimné neduhy sú skutočne nevyspytateľné. Vyhýbajú sa málokomu a ich sila nás neraz dostane do postele aj na niekoľko dní. S príchodom chladnejšieho počasia sa viac stretávame s nepopulárnym nachladnutím, chrípkou, zápalmi močových ciest či rôznymi alergiami. Môže za to najmä pôsobenia vetra, mrazu či vlhkosť vzduchu. Ak sa nepríjemným chorobám chcete vyhnúť, ponúkame niekoľko tipov, ako pripraviť organizmus na zimu!

1.      Vyvážená strava

Zima je obdobím, keď telo spotrebuje viac energie. Môže za to teplo, ktoré potrebuje vyrábať. Aj v chladnejšom období platí, že by sme mali jesť ovocie a zeleninu, ktoré sú zdrojom vitamínov. Okrem toho by v jedálničku nemali chýbať potraviny bohaté na bielkoviny, mliečne výrobky, ryby či celozrnné obilniny. Vyhýbať by sme sa mali tučným mastným a vyprážaným jedlám, taktiež by sme mali dávať pozor na množstvo cukru, ktoré naše telo prijíma. 

2.      Dostatok pohybu

Pohyb prispieva k dobrej fyzickej aj psychickej kondícií. A keďže pre jeseň a zimu sú typické nie veľmi príjemné teploty a zmeny počasia, lepšie je uprednostniť cvičenie v interiéri. Joga, aerobik, zumba, plávanie – to sú len niektoré aktivity, ktoré patria k dlhodobo obľúbeným a nenáročným. Ak sa však neviete donútiť ani k jednej, doprajte si každý deň aspoň 30-minútovú prechádzku na čerstvom vzduchu. Navyše pohyb je ideálnym spôsobom, ako odbúrať stres.

3.      Otužovanie

Iste ste už niekedy počuli o ľadových medveďoch. Pre mnohých je však predstava kúpania sa v mínusových teplotách priam utópiou, taktiež ani ľadová sprcha nie je veľkým lákadlom. Odborníci ale tvrdia, že ak sa predsa rozhodnete pridať k ľadovým medveďom, najlepšie je začať pred 40. rokom života. Samozrejme, úplne nevhodné je vrhnúť sa priamo do ľadovej vody a vystaviť tak telo šoku. S otužovaním treba začať doma a to tak, že si každý deň doprajete vlažnú sprchu a postupne prejdete do úplne studeného „rytmu“. V prípade, že sa pripravujete na takýto spôsob zoceľovania tela a duše, prekonzultujte predtým svoje plány a možnosti s lekárom.

4.      Oddych a spánok

Súčasná hektická doba nás neustále núti sa za niečím naháňať. Rýchle pracovné tempo, stres, povinnosti v domácnosti, starostlivosť o rodinu... Neustály kolobeh, ktorý nemá konca-kraja. Aj napriek tomu by ste si mali dopriať kvalitný osemhodinový spánok – zlepší vám zdravie, myslenie, kondíciu aj náladu. Taktiež si vyčleňte počas týždňa čo i len hodinku pre seba a venujte sa tomu, čo máte radi a čo vás baví. Myseľ potrebuje vypnúť a zabudnúť na všetky starosti.

5.      Vetranie

Nevetrané priestory sú zdrojom viacerých chorôb. A hoci sú v zime teploty pod bodom mrazu, neznamená to, že vetrať netreba alebo že by sme sa mu mali vyhýbať. Platí zásada – čím je vonku väčšia zima, tým kratšie treba vetrať. Samozrejme, počas chladnejších mesiacov je potrebné v izbe vypnúť kúrenie, aby neunikalo teplo. Vo všeobecnosti by sme mali v zime vetrať 4-6 minút, na jeseň 10 až 20 minút. Nezabúdajte dostatočne vetrať ráno a taktiež pred spánkom.

6.      Pitný režim

Pitný režim je dôležitý počas celého roka. Hoci najviac pozornosti sa mu venuje počas letných horúčav, rovnako podstatnú úlohu zohráva aj v chladnejšom období. Smäd síce nie je taký výrazný ako v teplé dni, neznamená to, že telo nepotrebuje tekutiny. Najlepším nápojom je obyčajná čistá voda. Ak sa s ňou príliš nekamarátite, dajte si pohár nesladeného čaju. Vyhýbajte sa sýteným, ochuteným a energetickým nápojom.


7.      Bylinky

Bylinky poznali už naše staré mamy a boli vždy zárukou „chutného vyzdravenia“. Azda niet nad skvelý lipový čaj od babičky či mätu pre lepšie trávenie. Ak sa však v bylinkách nevyznáte, stavte na osvedčenú kombináciu ukrytú vo funkčných čajoch. A že neviete, o aké čaje ide? Ich primárnou funkciou je pomôcť organizmu zabojovať proti rôznym zdravotným ťažkostiam. Klasický bylinkový čaj obsahuje bylinky, ktoré majú všeobecný priaznivý účinok, ale pojem „funkčný“ znamená, že čajové vrecúško obsahuje starostlivo vybranú kombináciu byliniek určenú pre daný problém. Tým sa samozrejme podstatne zvyšuje priaznivý účinok takéhoto čaju. Ak vás prepadnú zimné neduhy, vyskúšajte napríklad funkčné čaje PICKWICK Herbalis Nachladnutie či PICKWICK Herbalis Priedušky.

 

 

Fotogaléria: Funkčné čaje Pickwick