Pomocník proti chrípke a nádche

01.11.2016 17:56

Kolísavá teplota vzduchu môže potrápiť zdravie nie jedného z nás. Zvlášť citlivé sú deti, ktoré chodia do jasieľ a škôlok, pretože nie sú ešte imunitne tak zrelé, aby sa s infektami vyrovnali samotné. Detská lekárka MUDr. Katarína Šimovičová upozorňuje: „Vírusovým ochoreniam sa darí veľmi dobre keď sa teplota pohybuje okolo nuly a je vlhké počasie.“ Ordinácie lekárov sa zapĺňajú najmä v tomto ročnom období so zápalmi horných dýchacích ciest. „Nejedná sa však o epidemiologicky významný nárast infektov, pre toto ročné obdobie je to bežné,“ ubezpečuje MUDr. Šimovičová.

Čo sa deje s naším telom?

Pri prechladnutí alebo chrípke dochádza k infekčnému ochoreniu. Vírusy sa môžu šíriť vzduchom v podobe malých kvapôčok pri kýchaní, kedy ich zdravý človek vdýchne alebo si ich prenesie dotykom tváre do sliznice úst a nosa. 

Kýchanie, škrabanie v hrdle a jeho bolesti či bolesti hlavy sú prvými prejavmi, že sa niečo sa nami deje. Pri rozšírení vírusov po tele môže dôjsť 

k rinosinusitíde, zápalu sliznice a prínosových dutín. Pri podceňovaní príznakov a ignorovaní prevencie môže vaša choroba vypuknúť do chrípkového stavu, ktoré môže trvať aj niekoľko týždňov.


Rozoznáte chrípku od nachladnutia?

Prechladnutie má dlhší nástup. Hoci sú príznaky nepríjemné, nebývajú také závažné, ako u chrípky. Sprievodnými javmi sú škrabanie v hrdle, upchatý nos, kýchanie, opuch sliznice, kašeľ, poprípade mierne zvýšená teplota. Prechladnutie odznie väčšinou po cca 5 dňoch. Nástup chrípky je oveľa rýchlejší. Už po niekoľko hodinách po nákaze sa človek cíti malátne a unavene, prejavuje sa uňho prudká bolesť hlavy,  svalov a horúčka. Vírus chrípky sa šíri veľmi rýchlo a do piatich dní sa naplno rozvinie. Liečba trvá vyše týždňa, u niektorých prípadoch aj dlhšie. Jej liečenie by sa nemalo podceňovať.

Ako si vieme pomôcť?

Odborníci odporúčajú predovšetkým pravidelné umývanie rúk, vyhýbať sa podávaniu rúk či objímaniu sa a preplnenému priestoru 

ľuďmi. Ako prevenciu odporúčam čerstvé vitamíny - teda ovocie a šťavy prírodné, pobyt na čerstvom vzduchu denne - u detí aj pri nádche, čistiť nos smrkaním alebo odsávaním, pitie bylinkových čajov s medom a citrónom, u starších ak znesú - aj zázvor, inhalácie teplými parami kedy sa dobre uvoľní nosohltan a lepšie sa pacient vysmrká,“ radí doktorka Šimovičová. Ako prevenciu či podporu liečby môžete použiť aj inhalačnú liečbu, ktorú môžete užívať aj pri iných rôznych respiračných ochoreniach ako nádcha, chrípka, ale aj astma či alergia. Nemýľte si ju však s naparovaním! MUDr. Šimovičová vysvetľuje: „Inhalačný prístroj rozprašuje inhalovaný roztok alebo liečivú minerálku určenú na inhlaovanie vďaka unikátnej technológii na malé čiastočky, ktoré efektívne prechádzajú až do spodných dýchacích ciest a prenikajú až do pľúcnych alveol, kam sa žiadny sirup či vodná para z hrnca s bylinkami pri klasickom naparovaní nedostanú. Práve preto je aj inhalovanie účinnejšie, ako naparovanie. Pri naparovaní vám navyše hrozí obarenie sa.“ Inhalovaním môžete zamedziť k prepuknutiu ochorenia do vyššieho štádia a navyše znížiť potrebu častého užívania antibiotík.

 

Inhalovať by mali aj deti

Pediatri odporúčajú inhalovanie aj u najmenších, no dôležitý je správny postup. Najprv dieťa zbavte soplíka a až potom môže inhalovať. Inhalovanie zvlhčuje noštek, napomáha vykašlávaniu a uvoľňuje od hlienov. Nakoľko je aerosól špeciálny roztok alebo liečivá minerálna voda, chémie sa báť nemusíte, liečba je bezlieková. Pre väčšie detičky, ktoré majú z inhalátora strach, vyberajte detské inhalátory, ktoré obsahujú napríklad veselé farebné postavičky, ktoré mu proces inhalovania spríjemnia. Na trhu nájdete dokonca špeciálne inhalátory určené pre najmenších užívateľov, ktoré obsahujú dva v jednom – odsávačku hlienov a inhalátor. Je ľahko prenosný a môžete ho so sebou zobrať kamkoľvek.