Pomáha pri podpornej liečbe

23.01.2021 10:05

Nová štúdia potvrdzuje pozitívny účinok využitia účinnej látky erdposteín pri liečbe pacientov s COVID-19. Uskutočnila sa počas prvej vlny pandémie priamo v epicentre nákazy, v talianskom regióne Lombardia, ktorý bol najviac zasiahnutý SARS-CoV-2. Realizovala sa na pacientoch, ktorým bol po prepustení domov z nemocnice naordinovaný erdosteín a ukázala, že u nich došlo k významnému zlepšeniu parametrov kvality života spojenej so zdravím a s dýchavičnosťou.

Štúdia otvára nové možnosti použitia erdosteínu u pacientov s ochorením COVID-19. S najväčšou pravdepodobnosťou je to kvôli jeho multifaktoriálnemu mechanizmu účinku (antioxidačný, protizápalový, duálne antibakteriálny a mukomodulačný) a schopnosti zvýšiť hladiny glutatiónu – dôležitého prirodzeného antioxidantu. To mohlo viesť k blokovaniu šírenia vírusu v pľúcach a k následnému rýchlejšiemu zotaveniu liečených pacientov.

Ide o vôbec prvú štúdiu, ktorá zaznamenala podrobnosti týkajúce sa kvality života u pacientov s ochorením COVID-19. Erdosteín je originálna molekula, objavená a vyvinutá v Taliansku. Je indikovaná na liečbu akútnych a chronických respiračných ochorení, vrátane chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Liek s touto molekulou je dostupný aj na Slovensku, v podobe voľne predajného granulátu Erdomed 225mg. Môžu ho užívať dospievajúci od 12 rokov a dospelí. Skvelou správou je, že podľa dostupných informácií by mohla byť nápomocná aj v boji s ochorením COVID-19, najmä v podpornej liečbe respiračných príznakov tejto infekcie.