Peľová sezóna začína skôr ako si myslíte!

17.02.2017 18:49

Peľová alergická  nádcha inak nazývaná aj senná nádcha alebo polinóza nepatrí síce medzi ochorenia ohrozujúce život, no predstavuje pre pacienta, ktorý ňou trpí vážny zdravotný problém. Výrazne zhoršuje kvalitu života, znižuje výkonnosť, bráni plnému spoločenskému a pracovnému uplatneniu a pokiaľ sa nelieči, môže až v 80 % prípadov prerásť do astmy. Peľová alergická nádcha začína trápiť pacientov s nástupom jari a kvitnutím rastlín, ktoré produkujú peľ až do jesene. Ktoré mesiace sú tie najnáročnejšie, kedy aké pele lietajú a ako sa brániť proti alergickej nádche je pre každého alergika jedna z tých najdôležitejších otázok.  

Kedy začína peľová sezóna?

Počasie má svoje vrtochy! Stačí niekoľko teplejších dní vo februári a prvé alergény už lietajú povetrím. a preto je potrebné byť na sezónu pripravený. Peľovú sezónu môžeme v našich podmienkach rozdeliť na tri obdobia, kedy v každom z nich prevláda iná skupina alergénov. Najčastejšími sprievodcami alergií sú pele drevín, tráv a burín. Prvé príznaky alergického ochorenia sú vždy spojené s nástupom kvitnutia liesky, ktoré môžu byť zaznamenané už koncom januára, avšak minulý rok lieska vďaka teplému decembru kvitla už v období Vianoc. Začiatky „alergickej sezóny“ sú premenlivé a závisia od aktuálnych poveternostných podmienok. Alergik a astmatik sa ani nenazdá a už sú vo vzduchu prvé alergény, ktoré ho môžu mimoriadne prekvapiť a spôsobiť mu zdravotné ťažkosti. „Alergia je zradná v tom, že stačí niekoľko molekúl na vyvolanie alergickej reakcie a spustenie alergickej kaskády,“ vysvetľuje alergológ MUDr. Radovan Košturiak. Preto je veľmi dôležité pripraviť organizmus na alergickú sezónu s dostatočným predstihom a minimálne tri týždne vopred začať užívať lieky na zmiernenie príznakov alergickej nádchy. Tí, ktorí ňou trpia, veľmi dobre poznajú jej prejavy. Kýchanie, vodnatá nádcha, upchaný nos, svrbenie a slzenie očí vie poriadne  potrápiť každého pacienta a znepríjemniť mu život! Alergickou nádchou trpí až  40 % detí a 30 % dospelej populácie. Inovatívny výživový doplnok RINIMUN® vo forme kapslí a sirupu, ktorý obsahuje účinnú látku EpiCor® významne znižuje počet dní s opuchom sliznice nosa v peľovej sezóne, uľaví aj od ostatných príznakov alergie a pomáha ľahšie zvládnuť alergickú sezónu ako doplnok k liečbe predpísanej alergológom. Prírodný imunomodulátor EpiCor® je patentovaná zmes makronutrientov s obsahom proteínov, vláknin, betaglukánov, mastných kyselín, aminokyselín, antioxidantov a mikronutrientov - vitamínov (hlavne skupiny B) a minerálov. EpiCor® tlmí prejavy alergickej nádchy a zároveň posilňuje imunitu.

Jar

Lieska obyčajná je prvá kvitnúca drevina, jej „sezóna“ trvá väčšinou od februára do marca. Jej peľ sa vyskytuje v ovzduší 30 až 50 dní. Častým alergénom je aj peľ jelše, ktorá začína kvitnúť o niečo neskôr ako lieska. Najviac ťažkostí a najvyššie koncentrácie peľu v ovzduší bývajú obvykle v polovici apríla a mája. Hlavným alergénom tohto obdobia je breza, na ktorú je alergických až 25 % ľudí trpiacich alergickou nádchou. Sezóna môže trvať okolo štyroch týždňov a koncentrácia peľu v ovzduší z tohto druhu stromu bude najvyššia v oblastiach, kde sú vysadené brezové stromy, počas teplých, suchých dní s miernym vetrom. V druhej polovici apríla začínajú postupne kvitnúť ďalšie dreviny. Alergikov a astmatikov môže najviac potrápiť baza, agát a lipa. Severné lokality sú ovplyvnené kvitnutím ihličnanov. Tento peľ je ťažší a nešíri sa na veľké vzdialenosti.

Leto

Leto je pre mnohých astmatikov a pacientov s alergickou nádchou náročným obdobím. Hlavnou príčinou ich ťažkostí sa stávajú trávové pele namiesto peľov stromových. Sezóna trávových peľov sa začína na začiatku mája a pokračuje do polovice augusta. Alergie na peľ tráv predstavuje až 90 % všetkých peľových alergií. Pre pacientov  má veľký význam kosenie trávnikov a úprava okolia, kde žijú. Túto činnosť by  ale alergik nemal vykonávať sám, ale nechať ju na členov rodiny alebo počas kosenia trávnika používať peľovú masku. Počas letného obdobia je nápomocná aj pravidelná kontrola koncentrácie peľu v ovzduší. Táto kontrola vám poskytne signál, kedy je možnosť postihnutia a umožní vám urobiť preventívne opatrenia. Vo väčšine európskych krajín existuje peľová informačná služba (PIS), ktorá sleduje výskyt peľových zŕn v ovzduší, tvorí týždňové predpovede  v peľovom spravodajstve a pripravuje prognózy pre najbližšie týždne. „Medzi ďalšie typy peľov, ktoré sa objavujú v letných mesiacoch patrí žihľava, ktorej peľ sa uvoľňuje zvyčajne v júli a ďalšie pele z burín, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v auguste,“ upresňuje MUDr. Radovan Košturiak. Leto je obdobie, kedy trávime radi viac času vonku na čerstvom vzduchu pri kúpaní sa, oddychu a športových aktivitách. Alergici ale nesmú zabúdať dodržiavať pravidlá týkajúce sa spúšťačov ich alergie. „Pacienti často robia chybu v tom, že v mestách vetrajú v noci. Alergici by mali v lete vetrať najmä skoro ráno, pretože v mestách v noci sála teplo z asfaltu a vynáša  peľové zrná nahor. Často sa nás pacienti pýtajú, a to sa netýka len polinózy, ale aj alergie vo všeobecnosti, či majú investovať do drahých vysávačov. Žiadna zo štúdií nepotvrdila, že by boli tieto (často nemalé) investície účinné,“ hovorí MUDr. Košturiak.

Jeseň

Druhá polovica leta a začiatok jesene sú typické kvitnutím rôznych bylín. Alergénny potenciál má najviac žihľava, palina a ambrózia. V posledných rokoch narastá výskyt alergie na ambróziu, ktorá sa udomácnila aj v našich končinách. Ambrózii vyhovuje suché, teplé počasie. Nie je náročná na živiny, preto sa jej dobre darí najmä na neupravených pozemkoch. Vedci zistili, že najvyšší podiel peľu ambrózie je po 20.auguste. Alergici by si preto práve v tomto období mali premyslieť plánovanie dovolenky na Slovensku. Ukončenie kvitnutia neskorojesenných burín je až po prvých mrazoch. Až  s príchodom prvých chladných dní si môžu alergici konečne vydýchnuť.

 

Ako sa brániť proti peľovej alergickej nádche? 

  • obmedziť vychádzky z domu za slnečných a veterných dní (najvhodnejšou časťou dňa pre pohyb mimo domova je skoré ráno, naopak maximum peľov býva v ovzduší okolo obeda)
  • pre vychádzky využiť dážď či doby tesne po daždi, kedy je v ovzduší minimálne množstvo peľu
  • vyhýbať sa okraju lesa fungujúcemu ako filter, v ktorom sa koncentruje peľ (naopak v lese býva peľu veľmi málo)
  • tráviť čas pri vodných plochách (radšej s piesočnými alebo kamenistými okrajmi, ale nie s trávnatými brehmi)
  • využívať v domácnosti i na pracovisku čističky vzduchu
  • pri jazde autom nevetrať oknom, ale používať vzduchový filter
  • zamedziť účasti alergických detí na školských brigádach na poli či zberu liečivých rastlín
  • osprchovať sa, umývať si vlasy pred spaním, aby ste odstránili pele a nepreniesli ich na posteľnú bielizeň
  • odstrániť koberce  a podlahu  často vysávať
  • bielizeň nesušiť vonku
  • ak sa zdržiavate vonku, je dôležité chrániť si oči slnečnými okuliarmi a mať prikrývku na vlasoch. Po príchode domov je vhodná sprcha a umytie vlasov

„Sezóna“ ktorá môže trvať aj celý rok...

Prejavy sennej nádchy, alebo alergickej rinitídy, sa môžu dostaviť počas kvitnutia rastlín alebo drevín,  na ktoré je pacient alergický. Vtedy hovoríme o sezónnej peľovej alebo sennej nádche. Avšak príznaky môžu byť aj celoročné, ak je pacient alergický na roztoče, plesne alebo srsť domácich zvierat. Nedostatočne liečená alebo „samoliečená“ senná nádcha v akútnom stave znamená pre človeka množstvo nepríjemných príznakov, z ktorých na prvom mieste sú kýchanie, upchatie nosa, svrbenie a začervenanie očí. Alergici si často naordinujú na uvoľnenie nosa kvapky, ktoré prinášajú úľavu len dočasne, no problém neriešia. Akoby týchto nepríjemností nestačilo, alergik po čase začne byť na kvapkách závislý. Navyše dlhodobé používanie nosových kvapiek výrazne zhoršuje stav sliznice nosa. Preto je sennú nádchu potrebné riešiť s odborníkom a toto ochorenie nepodceniť. Jednou z chronických komplikácii nedostatočne liečenej sennej nádchy môže byť aj zápal prínosových dutín alebo opakované zápaly stredného ucha, vznik nosových polypov, chronická únava alebo astma. Astma a senná nádcha sa často kombinujú. Uvádza sa, že 50 až 80% pacientov s diagnózou astma má sennú nádchu a 20 až 40% pacientov, ktorí trpia na sennú nádchu má astmu. Senná nádcha je považovaná za rizikový faktor vzniku astmy. Viac na www.rinimun.sk