Ostrov duchov

15.05.2015 16:05

Vedeli ste, že japonský ostrov Hashima, ktorý si filmári zatiaľ poslednej bondovky Skyfall zvolili ako základňu zloducha Raoula SIlvu, kedysi patril Mitsubishi Corporation a ťažilo sa na ňom uhlie? Práve na tomto ostrove duchov sa odohrala legendárna scéna s prestrelkou medzi Silvom, ktorého majstrovsky stvárnil oskarový Javier Bardem a Jamesom Bondom agentom 007 v podaní Daniela Craiga.  

           

Ostrov Hashima leží asi 15 km od japonského mesta Nagasaki a kvôli zvláštnemu tvaru ho prezývajú aj Ostrov bojovej lode - „Battleship Island“. V roku 1890 kúpila tento ostrov Mitsubishi Corporation, ktorá tu vybudovala prvé veľké betónové budovy v Japonsku výnimočné tým, že boli schopné odolať tajfúnom. Obyvatelia husto osídleného ostrova Hashima, na ktorom boli aj školy a škôlky, odišli v roku 1974, keď na ňom bola ukončená ťažba uhlia z dôvodu čoraz viac vzrastajúcej popularity ropy. Tento zostal prakticky zo dňa na deň opustený, vďaka čomu vytvoril atraktívne kulisy pre filmovanie scény v bondovke Skyfall (2012).

Japonský ostrov duchov Hashima je prístupný pre turistov od roku 2009, ale z pohodlia domova či kancelárie ho môžete navštíviť aj Vy prostredníctvom Google Street View: https://www.hashima-island.co.uk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdroj:Mitsubishi