Oslávte Európsky deň hudby

21.06.2019 16:25

Milovníci hudby, zbystrite! Dnes slávime Európsky deň hudby. Tá je našou neoddeliteľnou súčasťou už pred narodením. Už v matkinom lone vnímame zvuky a hlasy. Svoj deň si teda určite zaslúži. Poďme sa pozrieť na pár zaujímavostí zo sveta rytmu a melódie.

Hudobné štýly

Vedeli ste, že na svete existuje 1 386 hudobných žánrov?  Okrem základných štýlov ako je pop, rock, jazz, hip hop, country apod. nájdeme veľké množstvo rôznych odnoží a veľmi špecifických štýlov. Každý si teda môže vybrať hudbu presne podľa svojho gusta. Ako sa vraví sto ľudí - sto chutí. To potvrdzujú aj obľúbené chipsy Lay’s, ktoré majú limitovanú edíciu hudobných obalov. Každá príchuť má svoj žáner a vy si môžete zvoliť zemiakové lupienky napríklad s ostrou rockovou paprikou nebo klasickou popovou solí.

Hudobné nástroje

Hudba je stará ako ľudstvo samo. To isté platí o hudobných nástrojoch, ktoré sa vyvíjali už od praveku. Medzi prvú hudobnú pomôcku patria napríklad píšťaly z dutých kostí. Neskôr s pribúdajúcimi tvarmi, materiálmi a spôsobmi hrania sa hudobné inštrumenty začali deliť napríklad podľa svojho poslania. Drevené a bicie slúžili väčšinou k tancu a zábave, plechové (napr. trúbka) zase k slávnostným či náboženským účelom. Dnes ich existujú stovky a človek, ktorý sa hudbe nevenuje, by ich všetky len ťažko dokázal pomenovať. Saxofón však poznáme všetci a je to jediný hudobný prostriedok, ktorý je pomenovaný po svojom vynálezcovi. Belgický nástrojár Adoplhe Saxo ho zhotovil v roku 1840.

Spev ako terapia

Naším najprirodzenejším hudobným nástrojom sú hlasivky. Spievať dokáže prakticky každý a nezáleží na tom ako dobre. Je dokázané, že touto činnosťou zo seba dostávame celú radu emócií, či už pozitívnych, alebo negatívnych. Je to skrátka terapeutická činnosť, ktorá niekedy môže fungovať lepšie ako hodiny strávené u psychológa. Spev má navyše podľa odborníkov pozitívny vplyv na naše telesné aj duševné zdravie, a to mimo iné vďaka dôkladnému dýchaniu. Väčšie okysličenie totiž posilňuje mozog a navyše pomáha vyplavovať škodlivé látky z tela. Pravidelné dýchanie tiež upokojuje psychiku. Tak sa nehanbite a spievajte!