Nevítaný hosť v kúpeľni ohrozuje nielen deti

19.11.2016 10:30

Každý, kto má doma malé deti vie, ako deti milujú čľapkanie vo vani. Deti sa pri hraní často dotýkajú dlaždičiek a škár v kúpeľni, čo je jedno z najčastejších miest, kde sa tvoria a držia plesne. Odtiaľ mieria prsty rovno do úst. Práve táto hravosť však robí z detí ohrozenú skupinu. Pokiaľ sú potomkovia naviac alergici alebo astmatici, je nebezpečenstvo ohrozenia zdravia ešte vyššie. To samozrejme platí aj pre dospelých. Preto je nesmierne dôležité udržiavať čistotu v kúpeľni, dobre vetrať a prípadné plesne ihneď likvidovať.

Pozor na čierne bodky

Čierne špáry medzi kachličkami a vlhké steny s kúpeľni značia problém – plesne! Zamedziť ich vzniku nie je jednoduché, pretože vďaka zvýšenej vlhkosti a teplote im vytvárame ideálne podmienky pre život, ktorý potom ohrozuje ten náš. Vdýchnutie spór môže mať u senzitívnych jedincov za následok alergickú reakciu, pri ktorej vzniká opuch dýchacích ciest. Sprievodnými javmi potom býva kašeľ, alergická nádcha a niekedy aj astmatický záchvat. Alergici, astmatici, ľudia s ochorením pľúc, cystickou fibrózou či oslabenou imunitou tak môžu mať závažné problémy. Pri častejšom vystavení plesňami zamorenom prostredí môžu ohrozovať aj život. Výskumy ale potvrdzujú,  že zhoršeným zdravotným stavom po istej dobe začínajú trpieť aj zdraví ľudia.

Ako sa plesní zbaviť?

Plesniam sa najviac darí v teplom prostredí s vlhkosťou prekračujúcou 60 %. Stáva sa to najmä vtedy, keď na kúrení sušíme mokré osušky či bielizeň,  je v nej  umiestnená práčka a chýba tu okno alebo funkčné odvetrávanie. Plesne sa môžu tvoriť nielen na  už zmieňovanými špárach medzi kachličkami alebo na okraji vane, ale tiež na miestach, kam bežne nevidíme – pod linoleom, za kúpeľňovými skrinkami, za práčkou a podobne. Prvým varovaním vám môže byť zahmlené zrkadlo a čierne bodky na stenách, dlhodobým zdravotné problémy. Preto je dôležité kúpeľňu pravidelne vetrať, akýkoľvek výskyt plesní ihneď  likvidovať (ideálne Savom Proti plesniam Kúpeľňa), skontrolovať aj skrytá miesta a pri zdravotných problémoch nezostať  iba pri kontrole kúpeľne, venovať sa aj ďalším miestam v byte a samozrejme navštíviť lekára. Tento problém sa nesmie podceňovať. Podľa vyjadrenia alergiológov patria plesne k mimoriadne agresívnym zdrojom ochorení a môžu ohrozovať celú rodinu. Preto nedovoľte tomuto nevítanému hosťovi, aby sa u vás natrvalo zabýval. Viac na www.savo.eu