Návrat do školy môže byť plný farieb, radosti a kreativity.

20.08.2022 07:18

Ako na to? Radí IKEA dizajnér.

Letné prázdniny sa pomaly ale isto blížia k svojmu koncu a s tým prichádza nielen jeseň, ale pre mnohých školákov a študentov aj nekompromisný začiatok školského roka. Inšpirujte sa tipmi IKEA a vneste do tohto obdobia radosť, farby a kreativitu.

Každé dieťa je iné. Má iné záľuby, prístup k učeniu či koníčky. Prihliadajte na to aj pri príprave na nový školský rok. Princípy zariaďovania detskej izby sú v podstate veľmi podobné, stačí ak ich mierne prispôsobíte tak, aby vyhovovali potrebám vášho školáka.“ vysvetľuje na úvod interiérový dizajnér IKEA Tomáš Puškár.

Vytvorte dokonalé miesto na sústredenie a zároveň kreatívne kráľovstvo

Hlavným hrdinom sústredenej práce školáka a študenta je dobrý a priestranný stôl. Ten by mal mať správnu výšku, aby sa dieťa nehrbilo a aby malo maximálne pohodlie pri štúdiu. Stôl PÅHL / 96x58 cm, 39,90€/  je navrhnutý tak, aby ho dieťa využívalo od ranného detstva po pubertu. Má tri nastaviteľné výšky a praktické škatule na káble na nabíjačky.

Maximálnu sústredenosť zabezpečí aj správna stolička. Nemala by jej chýbať možnosť nastavenia výšky či kolieska, ktoré sa postarajú o flexibilitu. Avšak počuli ste už o bezpečnostných kolieskach citlivé na tlak? Práve také má trendy žltá a zelená novinka od IKEA ELDBERGET/ MALSKÄR. Bezpečnostné kolieska majú brzdu, ktorá je citlivá na tlak, takže ak sa zdvihnete zo stoličky, udržia ju na mieste. Ak sa posadíte, brzdy sa automaticky uvoľnia. Okrem toho má vysoké operadlo, nastaviteľnú výšku a zakrivený tvar, ktorý poskytuje dobrú oporu dolnej časti chrbta a zabraňujú preťaženiu. Zabezpečí pohodlné, dlhšie a uvoľnenejšie sedenie.

Ak nemáte priestor na vytvorenie študentského kútika priamo v detskej izbe, pomôže vám aj stôl v kuchyni. Na maximálne možné sústredenie použite ÖVNING rozdeľovač na stôl s priehradkami a vytvorte tak pomyslený produktívny priestor, v ktorom dieťa nebude nič rozptyľovať. Navyše sa jednoducho skladá a premiestňuje.

„Využívajte farby, obrázky a hravé motívy. Pomáha to k rozvíjaniu kreativity u detí. Zvoľte príjemné pastelové farby a kombinujte ich napríklad s bielou. Vyhnite sa tmavým farbám a kombinácii rôznych výrazných tónov. Môže to pôsobiť rušivo a odvádzať pozornosť dieťaťa pri učení. Zároveň zabezpečte, aby kútik na štúdium bol dostatočne presvetlený. Ak nemáte pri písacom stole možnosť prirodzeného svetla, siahnite po pracovnej lampe na stôl s nastaviteľným kĺbom a tienidlom. Lampa tak bude koncentrovať svetlo tam, kde ho váš školák práve potrebuje. Presne to všetko ponúka ikonická pracovná lampa TERTIAL od IKEA, ktorá sa navyše dá prichytiť na stenu alebo na okraj stola, vďaka čomu nezaberá drahocenné miesto na písacom stole,“ radí Tomáš Puškár.

Poriadok a organizácia je základom sústredenia

Keď deti chodia do školy, je veľmi dôležité, aby si vytvorili zdravé návyky. Keď totiž majú vo veciach poriadok a dobre sa pripravia na nadchádzajúci deň, učenie im pôjde oveľa ľahšie. Organizácia by nemala byť len vo veciach, ale pre lepšie sústredenie ;hlavne na písacom stole. Kolekcia SKÅDIS vám pomôže upratať veci tak, aby boli všetky na svojom mieste. Základom kolekcie je perforovaný panel, ktorý jednoducho pripevníte na stenu nad pracovný stôl. Na panel si potom môžete pripevniť rôzne príslušenstvo presne tak, ako vám to vyhovuje. Alebo to nechajte na samotné dieťa. Práve ono si to môže prispôsobiť a meniť podľa svojich potrieb, a zároveň sa môže zabaviť a kreatívne vyblázniť.

Ak nemáte priestor na organizáciu na stene, svoje veci si dieťa môže usporiadať napríklad aj do mini komody MOPPE. Má 6 samostatných zásuviek s nadčasovým dizajnom. Je vyrobená z neošetreného dreva, takže si ju dieťa môže jednoducho ozdobiť alebo namaľovať a mať tak svoj jedinečný originál.

Pomôcky do školy z IKEA

Batoh do školy je základ. Stavte na istotu a zaobstarajte vášmu školákovi niečo, čo vydrží celý rok. Bodkovaný batoh STARTTID je vyrobený z vodeodpudivého materiálu, ktorý odolá každodennému opotrebovaniu. Zmestí sa doň všetko potrebné na školský deň – fľaša na vodu, cestovný lístok, dóza na obed či zošity.

Nezabúdajte ani na udržateľnejší prístup -  jednorazové desiatové vrecká a fľaše vymeňte za dózy na jedlo a plastové či kovové fľaše na vodu. Okrem toho, že to je ekologickejšie a zdravšie, dieťa si vytvorí návyky starať sa a udržiavať svoje veci v poriadku.