Najrýchlejšie SUV všetkých čias

18.12.2014 09:10

Spoločnosť BMW M GmbH šokuje svet novou generáciou vozidiel BMW X5 M a BMW X6 M. Najnovším modelom nechýba špičková dynamika, emóciami nabitý dizajn skrývajúci sa tradične pod písmenom M a samozrejme ani vysokoúčinný motor. 

Nová generácia modelov BMW X5 M a BMW X6 M má všetky predpoklady, aby napísala ďalšiu kapitolu úspešného príbehu. Robustné autá kombinujú charakteristické znaky úspešnej rodiny BMW X – exkluzivitu, robustný dizajn, agilitu a zmysel pre každodenné použitie – s garanciou vysokého výkonu, ktorý je od počiatku neoddeliteľným znakom modelov M.

Pôsobivý dizajn a exkluzívna výbava.

Už na prvý pohľad na tieto VIP autá je jasné, že dizajnéri neskrývali športové ambície. BMW X5 M a X6 M majú elegantnú športovú figúru vozidla. Široké pneumatiky umocňujú jeho dynamický vzhľad a prémiový charakter, do očí bijúce nové štylistické exteriérové prvky podčiarkujú príslušnosť k rodine M. Všimnite si napríklad veľké predné prieduchy, bočné žiabre, alebo spätné zrkadlá so signatúrou M v štýle twinstalk. Zadnej časti dominuje obrovský nárazník so štvoritým výfukovým systémom a zadný spojler (BMW X6 M). Exkluzívnosť dotvárajú 21-palcové disky kolies. Všetky tieto prvky majú nielen okrasnú funkciu, ale predovšetkým sú plne funkčné. Tieto prvky sú podstatnou súčasťou konceptu dizajnérov s cieľom dosiahnuť optimálnu aerodynamiku a efektívne chladenie vozidla. Vynikajúca aerodynamika vozidla zvyšuje efektívnosť prúdenia vzduchu v jeho okolí a zaručuje minimálny odpor a zdvih. Motor, pohon a brzdy sú vďaka tomu dostatočne chladené aj pri extrémne vysokej záťaži počas náročnej jazdy.

Interiér luxusného charakteru dotvárajú športové prvky, exkluzívne materiály a bezchybne zvládnuté remeselné prevedenie azda ani netreba spomínať. Určite zaujme prístrojový panel M, kožený volant M s hliníkovými riadiacimi pádlami a rýchlostnou pákou M, ktorá funguje rovnako ako známa prevodovka M double clutch. Zvláštnu pozornosť si zaslúžia elektricky nastaviteľné športové sedadlá M.  

Inovatívne technológie

Obe novinky patria k najvýkonnejším vo svojich segmentoch. BMW X5 M dominuje autám SAV (Sports Activity Vehicle) a X6 M  SAC (Sports Activity Coupe ). Sú to podskupiny kategórie SUV. 

Ich nový motor M TwinPower Turbo predstavuje historicky najsilnejšiu pohonnú jednotku pre vozidlá s pohonom všetkých štyroch kolies, akú spoločnosť BMW doposiaľ vyrobila. Obidva modely sa pýšia motorom V8 s technológiou M TwinPower Turbo.  Tento 4,4-litrový motor ponúka extrémny výkon 423 kW/575 koní pri 6 000 až 6 500 otáčkach za minútu, čo je o 4 % viac než u predchádzajúcich modelov. Najvyšší krútiaci moment sa zvýšil o 70 Nm, čo predstavuje 10 %  nárast. Krútiaci moment 750 Nm si majiteľ vozidla môže vychutnať v širokom pásme 2 200 až 5 000 otáčok za minútu.

Preto neprekvapuje, že toto spojenie príkladnej aerodynamiky a techniky prináša ovocie v podobe nevídaných výkonnostných parametrov. Obidva modely zrýchlia z 0 na 100 km/h za 4,2 sekundy s využitím štandardnej osemstupňovej prevodovky M Steptronic. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h.

Na chválu supervýkonných áut je aj údaj o priemernej spotrebe. U BMW X5 M a aj BMW X6 M došlo k poklesu spotreby paliva, v cykle podľa EÚ spotrebujú len 11,1 l benzínu na 100 km.

BMW opäť dokazuje, že ponúka autá, ktoré prinášajú skutočnú radosť z jazdy a pritom sú aj atraktívne a k prírode ohľaduplné. Je to výzva pre konkurenciu. Samozrejme, ak sa taká nájde.

Fotogaléria: Najrýchlejšie SUV všetkých čias

Záznamy: 1 - 4 zo 5
1 | 2 >>