Mučivé peklo s pálením záhy

24.03.2021 19:46

Tí šťastnejší pocit pálenia záhy poznajú len z rozprávania. Ďalší si preventívne odopierajú problematické potraviny, u iných sa nepríjemnosti dostavia nevyspytateľne a bez ohľadu na zloženie či množstvo na tanieri. Pálčivá bolesť za hrudnou kosťou robí z každej minúty nekonečné peklo. Ako sa mu vyhnúť, ktoré potraviny sú problematické a ako postupovať pri jeho častom opakovaní?

Občasné pálenie záhy po jedle je bežným a pomerne rozšíreným problémom. Ak z času na čas potrápi aj vás, nemusíte mať obavy. V takých prípadoch často len „nesadnú“ potraviny či nápoje. Na vine sú väčšinou pikantné, mastné jedlá, niektoré druhy zeleniny či sladkostí. Je všeobecne známe, že pálenie záhy spôsobuje aj káva a alkohol – táto nelichotivá vlastnosť je najčastejšie pripisovaná vínu. Ak vás problém trápi opakovane, mali by ste skúmať, čo môže byť jeho spúšťačom. Dôkladným sledovaním jedálnička z neho stačí len niečo vylúčiť alebo si to dopriať iba príležitostne. Niekedy za pálením záhy nie je len konkrétna potravina, ale napríklad rôzne kombinácie. Pokiaľ však máte tento problém častejšie, mali by ste zvážiť návštevu lekára a gastroenterologické vyšetrenie žalúdka.

 

Na vine je pažerák

V odborných kruhoch sa pálenie záhy označuje termínom pyróza, ľudovo aj ako  „kyselina“. Spôsobuje ho  tzv. reflux, čiže spätný tok obsahu žalúdku do pažeráka, ku ktorému počas trávenia môže dôjsť. Kyslé žalúdočné šťavy dráždia pažerákovú sliznicu, čo vyvoláva typický pálivý pocit. Cestou k obmedzeniu či úplnému zabráneniu vzniku týchto ťažkostí je odhaliť dôvod, ktorý spomínaný reflux zapríčiňuje. Okrem prejedania, ťažkých, pikantných a mastných jedál či problematických surovín, ho môže tiež vyvolať oslabený pažerákový zvierač. S ním majú problém napríklad nastávajúce mamičky – v tehotenstve sa zvyšuje tlak v brušnej dutine (rovnako je to však  aj u ľudí s nadváhou a obezitou). Zvierač oslabujú aj niektoré lieky proti hypertenzii, astme, srdcovým ochoreniam či hormonálna antikoncepcia. Pálenie záhy zvykne častejšie trápiť aj ľudí s vredovými ochoreniami žalúdka, spojivového a svalového tkaniva alebo bránicová prietrž. Nevyhýba sa však ani deťom a mladistvým počas dospievania.

 

Príčinu hľadajte najskôr na tanieri alebo v stravovacích návykoch

Najčastejším spúšťačom pálenia záhy je práve jedlo. Pokiaľ netrpíte ďalšími tráviacimi ťažkosťami, pravdepodobne je to rovnako aj u vás. Ktoré potraviny môžu byť problematické?

  • Pikantné, korenisté prísady: kari, kajenské korenie, muškátový orech, škorica
  • Citrusové ovocie a šťavy
  • Cesnak a cibuľa
  • Paradajky a produkty z nich (pretlak, pyré,...)
  • Čokoláda (všetky druhy okrem bielej)
  • Káva
  • Alkohol

Pálenie záhy je tiež dôsledkom nesprávnych stravovacích návykov. Nepravidelné, „nárazové“ jedenie, nedostatočné prežutie potravy, stres – to všetko má na trávenie veľmi negatívny vplyv a môže pyrózu vyvolať. Niekedy preto nestačí upraviť len jedálniček, ale vyvarovať sa aj týmto zlozvykom.

 

Pozor na „overené“ recepty

Rád a tipov na lepšie trávenie by každý z nás vedel vymenovať celý zoznam, väčšinou však majú presne opačný účinok.  Povestná je napríklad cigareta po výdatnom obede, obľúbený je aj pohárik tvrdého alkoholu počas rodinných osláv a posedení. Tieto „overené“ rady naozaj netreba skúšať na vlastnej koži – v skutočnosti sú často spúšťačom pálenia záhy, dokonca ho zhoršujú! K podobným mýtom patrí aj mlieko; efekt je síce rýchly, nie však trvalý. Jeho vypitím len podporíte produkciu kyselín a pálenie záhy sa tak po chvíli ešte zhorší. Skúste radšej jogurt alebo kefír. Naopak, pozitívne prekvapiť môže šťava z citróna. V tele pôsobí ako silná zásada, vďaka čomu neutralizuje nadmernú produkciu kyselín v žalúdku. Oplatí sa vyskúšať aj zázvorový čaj alebo pohár s 2 lyžicami jablčného octu. Overená je aj šťava zo zemiakov. Samozrejme, nie každý babský recept uspeje aj u vás. Pokiaľ nemáte chuť ani trpezlivosť skúšať ich rad radom, zadovážte si výživové doplnky, ktoré sú priamo určené na riešenie tohto problému. Overený je napríklad Vyprošťovák Active s vylepšeným zložením obohateným o vitamín C. Obsiahnutý hydrogénuhličitan sodný pomáha neutralizovať kyseliny a uľaviť tak nielen od pálenia záhy, ale aj od pocitu plného žalúdka. Tableta má príjemnú osviežujúcu chuť citróna, stačí ju nechať rozpustiť v pohári s vodou a vypiť. Vyprošťovák Active neobsahuje umelé farbivá, konzervačné látky, lepok ani laktózu. Kúpite v obchodných reťazcoch alebo v lekárňach. www.nasevitaminy.sk