MINI Augmented Vision

10.04.2015 21:09
Revolučná koncepcia zobrazovania pre väčší komfort a bezpečnosť. Exkluzívny prototyp okuliarov Augmented Reality podčiarkuje silu inovácie a kreativitu značky MINI.
 
S "google glass" od Mini budete vyzerať ako závodný jazdec z dvadsiatych rokov, poprípade pilot dvojplošníka tej doby. Ponúknu ale veľa užitočných funkcií. 
Google si síce realizáciu projektu Google Glass rozmyslel,  ale zdá sa, že inšpiroval ostatných. Mini teraz predstavilo svoje chytré okuliare Augmented Vision, zamerané na potreby vodičov. Síce v nich budete vyzerať ako vzduchoplavec z počiatku minulého storočia, ale určite budú ladiťs retro dizajnom vášho MINI.
 
Keď odhliadneme od ich trošku podivného, aj keď funkčného vzhľadu, vodič ich prostredníctvom získa prístup k množstvu užitočných funkcií. V zásade možno povedať, že nahrádzajú head-up displej - zobrazujú aktuálnu rýchlosť auta, rýchlostné limity v danom mieste, základné navigačné pokyny a body záujmu.
 
To je však veľmi zjednodušené. Mini Augmented Vision hlásia ikonkou prichádzajúce správy SMS, premietajú priestor za vozidlom pri cúvaní a parkovaní a disponujú aj "röntgenovým pohľadom", ktorý dokáže "spriehľadniť" stĺpiky karosérie alebo dvere. Človek  až začne špekulovať, či vlastne je cez tie okuliare tiež vidieť niečo z reálneho sveta. 
 
Okuliare Mini však pamätajú aj na situácie, kedy si po žúrke z predošlej noci nepamätáte, kde vlastne parkujete. Navigačný systém vás navedie z východzieho miesta až k autu, prípadne vás okuliare nasmerujú do cieľového miesta od zaparkovaného vozidla, ak sa s vaším MINI nedá dôjsť až presne na miesto určenia. A bude vám to určite slušať aj potom, čo opustíte kabínu.
 

Značka MINI preukázala na veľtrhu „Auto Shanghai 2015“ svoj inovatívny pohľad do budúcnosti. MINI Augmented Vision predstavuje budúcnosť dômyselného prepojenia vozidla MINI s okuliarmi, do ktorých sa premieta relevantný obsah. Dr. Jörg Preißinger, projektový manažér MINI Augmented Vision, oddelenie BMW Group pre výskum a techniku, vysvetľuje podrobnosti: „V spolupráci s viacerými firmami nášho partnera Qualcomm sme vyvinuli zosieťovaný systém a okuliare Augmented Reality v dizajne MINI, ktoré nanovo formujú dianie vnútri a vo vonkajšej časti vozidla.“ Tento prototyp vytvára pomocou na mieru šitých a interaktívnych funkcií most medzi Augmented Reality a životným štýlom typickým pre túto značku. Dizajn a farebnú koncepciu okuliarov vyhotovili Designworks pre MINI.

Pri využití technológie „See-Through“ zobrazujú okuliare Augmented Reality relevantné informácie v priamom zornom poli vodiča, avšak bez toho, aby prekrývali ostatných účastníkov premávky. Tak zvyšujú bezpečnosť a komfort počas jazdy.

Celkovo sa pomocou MINI Augmented Vision premietajú do zorného poľa nasledovné funkcie:

  • Zadanie cieľa pre navigáciu a odovzdanie tejto informácie vozidlu: vyhľadať miesta ako cieľové destinácie aj mimo vozidla a následne odovzdať túto informáciu vozidlu.
  • First Mile / Last Mile: indikácia navigácie z aktuálneho stanoviska k vozidlu príp. od vozidla k cieľu.
  • Funkcie Head-Up: indikácia rýchlosti, rýchlostného limitu atď. prostredníctvom okuliarov v primárnom zornom poli vodiča. Tieto informácie sa vždy zobrazujú na rovnakej pozícii nad volantom, aby neprekrývali účastníkov premávky.
  • Analógová navigácia a Points of Interest: rozšírenie reality prostredníctvom analógových navigačných šípok „na ceste“, takže pohľad vodiča môže byť stále zameraný na premávku. Dodatočne je možné zobrazovanie zaujímavých miest pozdĺž trasy, napr. voľných parkovacích miest.
  • Messaging: Po doručení správy sa na okuliaroch objaví malý symbol. SMS/krátku správu môže prečítať vozidlo. Z bezpečnostných dôvodov nie je možné zobrazovať text počas jazdy.
  • X-Ray-View / transparentné časti vozidla: systém umožňuje virtuálny pohľad cez časti vozidla (ako napr. stĺp A, dvere atď.), aby boli viditeľné prekryté oblasti.
  • Augmented Parking: uľahčuje zaparkovanie pomocou zobrazovania snímok z kamery, ktorá je zabudovaná v (pravom) zrkadle, v okuliaroch. Vďaka tomu je možné jednoznačne a pohodlne určiť odstup od obrubníka.

MINI Augmented Vision je výsledkom vývoja v spolupráci s viacerými spoločnosťami Qualcomm.

„Sme hrdí na to, že sme mali možnosť podieľať sa na vývoji inovatívneho rozhrania Augmented Reality medzi okuliarmi a vozidlom“, povedal Jay Wright, Vice President spoločnosti Qualcomm Connected Experiences, Inc. „MINI Augmented Vision je príkladom toho, čo je dnes možné a čo môžeme očakávať do budúcnosti.“

 

 

 

zdroj:BMW Group Slovakia

 

Fotogaléria: MINI Augmented Vision