Ktorých gynekologických diagnóz sa najviac obávame?

28.09.2020 19:49

1. Rakoviny prsníka

Okrem zdravia ničí aj ženskú krásu a ženskosť ako takú, preto patrí k najobávanejším. Riziko, že choroba prepukne, stúpa po 45. roku života. Karcinóm prsníka, teda zhubný nádor (najčastejší u žien) je vo včasných štádiách veľmi dobre liečiteľný. Ak sa zistí dostatočne skoro, prognóza liečenia býva veľmi dobrí.

2. Rakoviny krčka maternice

Pri žiadnom inom nádore nie je prevencia taká účinná ako pri krčku maternice. Napriek obavám však ženy na prevenciu stále veľmi nedbajú. Rakovinu krčka maternice môže spôsobiť HPV vírus (údajne až v 99% prípadov). Proti tejto infekcii sa na Slovensku od roku 2006 očkuje. Rozhodne nezanedbávajte preventívne prehliadky u gynekológa!  

 

3. Rakoviny maternice

Veľká šanca na úplné uzdravenie je, ak sa na problém príde zavčasu. Mnoho žien však k lekárovi stále prichádza neskoro napriek príznakom, akými môže byť krvácanie po menopauze. Najväčším rizikom je obezita, častejšie sa toto ochorenie vyskytuje u bezdetných žien.

 

4. Rakoviny vaječníkov (tzv. ovariálny karcinóm)

Asi 10 % karcinómov vzniká následkom zdedeného sklonu k vzniku tohto ochorenia. Dôležitá je teda rodinná anamnéza – ak mala alebo má ovariálny karcinóm vaša matka, sestra alebo dcéra, je u vás vyššie riziko – ochorenie sa považuje za dedičné. Preto ak sa ochorenie vyskytlo v rodine, treba dôsledne chodiť na preventívne prehliadky, pretože odhaliť nádor nie je ľahké. Vaječníky menia svoju veľkosť v priebehu cyklu a rastúci nádor tak v ničom neprekáža.

 

Aké „ženské“ ťažkosti nás ešte trápia?

Bez ohľadu na vek – jednoznačne predmenštruačný syndróm. Problémy s ním sa tiahnu naprieč celým vekovým spektrom a skratku „PMS“ väčšina žien (aj mužov) dôverne pozná. Ide o psychické a fyzické zmeny, ktoré na sebe pozorujú ženy v reprodukčnom veku, obvykle niekoľko dní pred príchodom menštruácie. Zoznam možných príznakov PMS je rozsiahly a jeho liečba je hormonálna alebo nehormonálna. Namiesto klasických liekov je vhodné vyskúšať lieky rastlinné, ktoré majú na rozdiel od syntetických menej vedľajších účinkov.

 

Najčastejšie príznaky PMS sú:

- bolesť hlavy až migréna

- pocit nafúknutého brucha, opuchnuté členky

- tráviace problémy, nadúvanie, príp. hnačky

- zmena apetítu, špecifická chuť na konkrétne potraviny

- citlivosť prsníkov

- mierne zvýšenie telesnej hmotnosti, zadržiavanie vody v tele

- podráždenosť, kolísavá nálada, náhle zmeny nálad

- strata sebadôvery, plač kvôli bezvýznamným veciam, úzkosť, strach

- únava a slabá koncentrácia, strata energie, nezáujem o okolie

- poruchy spánku – nadmerná spavosť alebo naopak nespavosť

 

TIP: PMS vás nemusí ničiť

Vhodný rastlinný liek na liečbu predmenštruačného syndrómu je Agnucaston. Je určený na mesačné opakujúce sa ťažkosti pred pravidelným menštruačným krvácaním u dospelých žien nad 18 rokov. Užíva sa jedna tableta denne, a to niekoľko mesiacov bez prerušenia (aj počas menštruácie). V liečbe Agnucastonom je potrebné pokračovať ešte niekoľko týždňov po úprave ťažkostí. Rastlinný liek nájdete v lekárni v balení 30 tabliet za odporúčanú cenu 9,09 eur.