KOTÁNYI OSLAVUJE 140 ROKOV

27.08.2021 21:02

KOTÁNYI – 140. ROKOV INŠPIRÁCIÍ A INOVÁCIÍ DO VAŠEJ KUCHYNE 

Príbeh značky Kotányi sa začal pred 140 rokmi v meste Szeged vo vtedajšom Rakúsko- Uhorsku, kde János Kotányi založil svoj prvý mlyn na červenú papriku. Špeciálny mix sladkej červenej papriky sa stal vlajkovou loďou rodinnej značky, ktorá sa vďaka tvrdej práci, predvídavosti a vášni pre kulinársky svet stala jednou s popredných značiek korenia dneška.                                       

                                                                                                    

Začiatky bývajú dôležité.

Už keď v roku 1881 János Kotányi namiešal svoj prvý mix sladkej papriky a založil mlyn v svojom rodnom meste, hlavu mal plnú veľkých plánov. Neboli založené na vzdušných zámkoch, ale na  poctivej príprave , ktorú začal už ako 14 ročný študent obchodu vo Viedni. Znalosť prostredia, obchodných princípov a veľká dávka predvídavosti mu umožnili v roku 1884 založiť prvú pobočku svojej spoločnosti vo Viedni. A vďaka  tvrdej práci, ktorá prinášala kvalitné výsledky sa v roku 1912 spoločnosť Kotányi stala dokonca dvorným dodávateľom cisárskeho dvora Rakúsko Uhorska.

Priekopníci v inováciách.

János Kotányi sa pri svojom podnikaní riadil myšlienkou „Váš nápad nemusí byť jedinečný - len musí zmeniť svet“. Tento prístup orientovaný na inovácie sa rokmi osvedčil. Už pri počiatkoch svojho podnikania prišiel János Kotányi s výborným nápadom: vydal kuchársku knihu, ktorá obsahovala tradičné recepty z jeho vlasti s použitím korenín Kotányi. Takto chcel rozšíriť chute svojej domoviny do celého sveta.  Kniha sa stala veľmi obľúbenou a aj vďaka nej si môžeme aj dnes vychutnať špeciality Rakúsko Uhorska. Logo, alebo vizuál, ktorý zdobil balíčky s obľúbenou červenou paprikou je dokonca inšpirované Eiffelovou vežou, ktorá Jánosa Kotányiho uchvátila pri jeho návšteve Svetovej výstavy v Paríži. Už v 50.tych rokoch dvadsiateho storočia priniesla značka Kotányi prelomovú novinku vo svete korenia: mlynček na korenie. To umožnilo milovníkom varenia nerobiť žiadne kompromisy a dopriať si plnú arómu vybraných korenín vo vlastnej kuchyni.

Rodinná značka

Kotányi píše svoj príbeh už 140 rokov. Vedenie spoločnosti má v rukách už 4. generácia rodiny Kotányi. Každá generácia prispela k rozvoju rodinnej značky tým najlepším čo sa v danom čase a priestore dalo. Všetci mali ale niečo spoločné, a to vášeň pre jedlo a kulinársky svet, obchodníckeho ducha a cit pre inovácie. Dnes sú vďaka týmto silným hodnotám lídrami na trhu v strednej a východnej Európe. 

Kotányi včera a dnes

Z jedného mlynu s pár zamestnancami sa Kotányi rozrástol na medzinárodnú spoločnosť s pobočkami v 29 krajinách. Hlavné sídlo spoločnosti je vo Wolkersdorfe, kde sa o výrobu stará vyše 600 zamestnancov. Portfólio spoločnosti tvorí vyše 4500 rôznych produktov, z ktorých  je 600 rôznych korenín. Jednu zložku majú spoločnú, a tou je kvalita.

 

Prvotnou víziou Jánosa Kotányiho bolo sprostredkovať iným chuť jeho domoviny. Dnes Kotányi prináša do našich kuchýň chute a vône z celého sveta. Ako uvádza Erwin Kotányi, výkonný riaditeľ tejto rodinnej značky : "Vyberať len to najlepšie korenie z celého sveta je pre mňa jedinečnou výzvou.“ 

Fotogaléria: KOTÁNYI OSLAVUJE 140 ROKOV