Kolagén: Malý zázrak pre pohybový aparát

23.05.2017 09:18

O kĺboch a kostiach ani nevieme, pokým nezačnú bolieť! Neuvedomujeme si, že pohybovému aparátu musíme venovať kvalitnú starostlivosť dávno predtým, než pocítime prvé príznaky poškodenia. Starnutie spôsobuje v organizme mnoho zmien, medzi ktoré patrí aj úbytok fyzickej výkonnosti a bolesti pohybového aparátu. Aby sa človek dožil staroby v zdraví a netrpel bolestivými degeneratívnymi ochoreniami pohybového ústrojenstva ako je osteoporóza, osteoartrózou či osteopéniou, mal by dodržiavať zdravú životosprávu,  aktívne sa hýbať už od mladého veku a prijímať základnú stavebnú bielkovinu kolagén. Ten tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu, ale je dôležitý aj pre pokožku a nervový systém.

Pohybový aparát a vek

Pohybový aparát je komplexný systém v ľudskom organizme, ktorý zabezpečuje pohyb tela. Tento systém tvorí kostra a kosti, ale aj kĺby, ktoré umožňujú jednotlivým kostiam a končatinám flexibilný pohyb a tiež svalstvo, ktoré kostru obaľuje a poskytuje mu podporu, oporu a silu. S vekom pribúdajú mnohé zdravotné komplikácie, ktoré súvisia s pohybovým aparátom. Starnú kosti, kĺby, svaly i väzivá. Stráca sa svalová hmota. S ich starnutím klesá ich výkonnosť a oslabuje sa ich funkcia. Všetky tieto zmeny neobchádzajú ani chrbticu. Chrbtica sa mení, stráca svoju výkonnosť. Funkcia sa zhoršuje a častejšie prichádza jej bolesť.

Osteoporóza – jedno z najzávažnejších ochorení žien 

Pokladá sa za tzv. tichú epidémiu alebo aj tichého zlodeja kostí. Osteoporóza je definovaná ako metabolické ochorenie, ktoré sa vyznačuje znížením obsahu kostnej hmoty a narušením „architektúry” kostí, čo zapríčiňuje ich zvýšenú lámavosť. Ochorenie je veľmi rozšírené najmä u žien v období menopauzy a po nej. V tomto čase dochádza u žien k veľkým stratám kostnej hmoty (o 1 až 3 % ročne). Osteoporóza postihuje takmer polovicu žien vo veku nad 55 rokov a rovnako aj mužov nad 65 rokov. Ochorenie sa prejavuje bolesťami chrbta, ale i dlhých kostí, „zaguľaťovaním” chrbta alebo zlomeninami. Pri osteoporóze je dôležité prijímanie pestrej stravy – mliečnych výrobkov, zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú vápnik. 

Pozor na osteoartrózu!

Osteoartróza postihuje až 15 % obyvateľstva a prvé prejavy sa objavujú už v strednom veku. Výskyt ochorenia sa s vekom progresívne zvyšuje. Postihuje predovšetkým drobné kĺby rúk, váhonosné kĺby (kolená, bedrové kĺby) a chrbticu. Najmä u starších ľudí je hlavnou príčinou bolesti a obmedzenia pohybového aparátu. Osteoartróza nie je len ochorenie chrupky, ale celého kĺbu. Postihuje kosti, meniskus, ligamentá, kĺbové puzdro a svaly. Do 45. roku postihuje osteoartróza častejšie mužov, nad 54 rokov zase ženy. V populácii nad 65 rokov sa ochorenie röntgenologicky preukáže až u 50% osôb, po 75. roku má toto ochorenie prakticky každý človek. Aby ste sa vyhli problémom s kĺbmi, myslite na prevenciu ešte skôr, ako pocítite prvé bolesti. Udržujte si optimálnu hmotnosť a pravidelne sa hýbte. U obéznych ľudí sa odporúča zníženie hmotnosti pohybom a vyváženou stravou. Vyhýbajte sa úrazom, ale pokiaľ sa už nejaký pritrafí, dbajte na správne doliečenie a rehabilitáciu. Vyhýbajte sa aj jednostrannej záťaži a vyberajte si kvalitnú obuv. Najlepšie s ortopedickými vložkami, ktoré dokážu zmierniť záťaž prenášanú na nosné kĺby. Súčasťou prevencie je aj správna životospráva. Do jedálnička doplňte ryby, a to pre ich vysoký obsah omega 3- nenasýtených mastných kyselín a vitamínu D. Vhodné je aj dopĺňanie kolagénu prostredníctvom potravín ako kapusta, červené ovocie a zelenina, fazuľa, mrkva, ľanové semienka, vlašské orechy, olivy a morčacie mäso. Na trhu sú dnes dostupné rôzne výživové doplnky s obsahom kolagénu. Jedným z nich je aj Výživový doplnok Maxivita Exclusive Kolagén Forte +, ktorý ponúka kombináciu aktívnych látok. Tie spolu s kolagénom a vitamínom C nevyhnutne pomáhajú pri tvorbe kolagénu a tým aj pri štruktúre chrupaviek, väzov, šliach, kože, kostí, ďasien, zubov a krvných ciev. Maxivita Exclusive Kolagén Forte + ďalej obsahuje aj extrakt z Boswellia serrata, ktorý vďaka obsiahnutým látkam pomáha udržať kĺby v dobrom stave. Okrem pohybového aparátu sa kolagén stará aj o zachovanie celkového zdravia, pohyblivosť, vzhľad a kvalitu pokožky bez vrások.

Pohyb náš každodenný!

Faktom ostáva, že najdlhšie mobilní sú tí seniori, ktorí celý život aktívne športovali alebo pravidelne vykonávali pohybovú aktivitu. Môže ísť o beh, turistiku, cvičenie v posilňovni, či pilates. Aj dôchodcovia, ktorí pracujú v záhradke sa pravidelne aktívne hýbu. Okrem fyzického zdravia majú radosť zo života. Seniori potrebujú silu, vytrvalosť a kondíciu. Pohybovú aktivitu by mali vykonávať 3-4 krát do týždňa a jej súčasťou by mali byť aj silové cvičenia (aj ako prevencia osteoporózy), cvičenie vytrvalostného charakteru (pre zdravé srdce) a koordinačné cvičenia, aby zvládali bežné činnosti, ktoré potrebujú pri každodennom fungovaní. Telo sa odvďačí zdravím a dobrou kondíciou. Pohyb a správny životný štýl je základným predpokladom pre zdravú chrbticu a kĺby každého seniora.

Prečo je kolagén nevyhnutný pre organizmus?

Kolagén je základná stavebná bielkovina v telách ľudí a živočíchov, ktorá tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu. Táto bielkovina tvorená troma proteínovými vláknami (trojšpirála) sa skladá približne z 20 druhov aminokyselín, je základnou bielkovinou všetkých spojivových tkanív a predstavuje asi 25% všetkej bielkovinovej hmoty v tele človeka. Tvorí 30% celkovej hmoty ľudských bielkovín a až 75% tkaniva pokožky. Jeho najdôležitejšou funkciou je, že je stavebnou látkou šliach, väziva, kostí a pokožky. Málokto napríklad tiež vie, že kolagén je dôležitý aj pre homeostázu, najmä pre činnosť krvných doštičiek pri zrážaní krvi a zastavení krvácania. Ak má človek v tele dostatok kolagénu, pleť a tkanivá sú dokonale mladé a pružné. Pomáha aj pre zlepšenie pokožky, zdravie vlasov, zníženie bolesti kĺbov, zlepšenie zdravia nechtov a dokonca môže znížiť výskyt celulitídy.

Nepriateľ kolagénu

Tvorba kolagénu v našom tele je ovplyvnená viacerými faktormi. Niektoré vie ovplyvniť každý z nás, iné sú prirodzené a nedajú sa obmedziť a zmeniť. Produkcia kolagénu klesá prirodzene so stúpajúcim vekom. Od 25. roku života sa obsah kolagénu v pokožke znižuje každoročne o 1,5%, po 40. roku sa netvorí už vôbec. Priamy negatívny a deštrukčný charakter aj na už existujúci kolagén v organizme má fajčenie a nezáleží na tom, či máte 20 alebo 60 rokov. Fajčenie spôsobuje nielen utlmenie produkcie nového kolagénu, ale priamo vplýva na degeneráciu pokožky a samozrejme aj iných vnútorných orgánov a systémov. Viac na www.vitar.sk.