Keď si umývanie okien zamilujete…

17.02.2017 18:20

Pre väčšinu ľudí je umývanie okien najmenej obľúbenou činnosťou v domácnosti. Pokiaľ však chcete mať dokonale čisté okná, tejto činnosti sa len tak ľahko nevyhnete. Môžete si však túto činnosť zjednodušiť s pomocníkmi. Zabudnite na rady, ako treba každé okno poriadne vyleštiť starými novinami a siahnite po moderných pomocníkoch, s ktorými sa budú lesknúť okná behom pár minút.

Existuje mnoho typov okien – plastové, sklenené, malé i francúzske. Nesmieme zabúdať ani na presklenné dvere, zrkadlá, sklenené stolíky a vitríny. Umyť všetky tieto plochy v dome nie je žiadna hračka a určite to nie je práca, ktorú by ste mali hotovú za pár minút. Preto je dobré vedieť, ako si túto činnosť čo najviac zjednodušiť a spríjemniť. Začnite tým, že si pustíte svoju obľúbenú hudbu. Behom celého procesu umývania, nechajte okná aspoň čiastočne otvorené. Kvôli chemickým výparom z čistiacich prostriedkov by vám totiž mohlo pri upratovaní prísť nevoľno. Zabezpečte si schodíky, ktoré budú svojou výškou zodpovedať výške okien. Nie je nič nebezpečnejšie ako stáť vedľa otvoreného okna na nestabilnej podložke. Nezabudnite ani na vhodné oblečenie. Mnoho upratovacích chemikálií obsahuje agresívne látky, ktoré môžu váš odev znečistiť až zničiť. Podobne je to aj s rukami, preto je dobré pracovať s gumovými rukavicami, aby ste predišli podráždeniu pokožky. Pokiaľ máte všetky prípravy za sebou, môžete sa pustiť do samotného umývania.

Pred čistením skiel sa vždy najskôr venujte žalúziám a rámom, v ktorých sa drží najviac špiny. Na žalúzie sa nebojte použiť vysávač. Je to jednoznačne najrýchlejší spôsob, ako ich dokonale zbaviť prachu a nečistôt. Len pozor na jeho výkon – zvoľte ten najnižší, aby ste ich nepoškodili. Umývanie rámov nie je žiadna zábava a udržať ich žiarivo biele môže byť drina. Pomôže vám krémový čistič, ktorý zbaví rámy nečistôt a zvýrazní farbu. Nikdy ale nepoužívajte práškové prípravky, ktorými by ste rámy akurát poškriabali alebo poškodili lak. Teraz sa už môžete pustiť do umývania skiel. Čistiaci prostriedok naneste rovnomerne na celú plochu okna. Tu platí pravidlo, že viac vrstiev čistidla odvedie rovnakú prácu ako jedna, preto s ním zbytočne neplytvajte. Namočenou handrou utrite celé sklo. Majte po ruke vždy vedro s čistou vodou, kam handru odložíte. 


Následne umytú plochu zotrite stierkou na okná. Vyskúšať môžete elektrický vysávač na okná Windomatic od Viledy, ktorý má oproti bežnej stierke mnoho výhod. Tento domáci pomocník odsaje všetku špinavú vodu do integrovanej vodnej nádržky, ktorú možno jednoducho a pohodlne umývať v umývačke na riad.Odpadne vám tak nekonečné leštenie a ostanú len dokonale čisté okná. Bez jedinej kvapky bude tiež parapet a podlaha. Vďaka flexibilnej hlavici, ktorá zaisťuje ten správny uhol, sa ľahko dostanete do rohov a spodných záhybov okien. Špeciálna dvojitá gumová lišta dokonale priľne k povrchu, a tak okná zostanú bez jedinej kvapky alebo šmuhy. Elektrický vysávač môžete používať vo vertikálnej, ale aj horizontálnej polohe, čo uľahčuje prácu. Dá sa použiť nielen na okná, ale aj na iné rovné povrchy ako okenné rámy, zrkadlá, sprchové kúty, autá a iné. Na jedno nabitie vydrží v prevádzke až 40 minút, čo sa rovná ploche približne 120 m² a stačí ho nabíjať 4 hodiny. Pokiaľ na  umytej ploche nájdete šmuhy, nie je treba ich znova namáčať. Utrite ich handričkou z mikrovlákna, ktorá sklo dokonale vyleští. Skvelým pomocníkom je napríklad Actifibre mikrohandrička na okná, ktorú stačí len mierne navlhčiť a sklo s ňou utrieť. Jednoducho sa žmýka, rýchlo schne, nepoškriabe žiaden povrch a nezanecháva po sebe žiadne šmuhy ani chĺpky.

Možno sa vám zdá, že vás čaká kopec práce. Pokiaľ sa však na všetko poriadne pripravíte, tak si môžete byť istí, že budete mať všetko hotové skôr, než by ste čakali. Odmenou vám bude čistý, útulný a prežiarený domov. Viac na www.vileda.sk

 Zamilujte si umývanie okien aj vy, zapojte sa do súťaže a vyhrajte balíček Vileda

 

Fotogaléria: Keď si umývanie okien zamilujete…