Kde sa v byte nachádza najviac baktérií?

26.08.2020 21:51

Na týchto miestach by ste ich nečakali!

 

Každá domácnosť sa hemží drobnými nepozvanými hosťami, hoci na prvý pohľad môže vyzerať čisto a upratane. Reč je o baktériách, ktoré sú pre citlivé osoby ako kojenci či alergici často problém. Obzvlášť vtedy, keď sa premnožia. Údržbu domácnosti preto treba z času načas zobrať takpovediac pekne od podlahy. Mikroorganizmom sa pritom darí aj na takých miestach, kde by ste ich možno vôbec nečakali. Ktoré to sú a ako sa o ne treba starať?

Uhádnete, ktorá miestnosť je doslovom rajom baktérií? Nie, nie je to toaleta! Suverénne najviac mikroorganizmov sa nachádza v kuchyni. Baktériám totiž všeobecne svedčí teplé a vlhké prostredie a v kuchyni si môžu „pochutnať“ aj na zvyškoch jedla.

Kuchynská hubka obsahuje miliardy baktérií

Na kuchynskú linku prichádza špinavá zelenina, surové mäso alebo napríklad cesto. Bez toho, aby sme si to uvedomili, potom špinavými rukami siahame na vodovodnú batériu. A všetky nečistoty, rovnako ako mastná špina z riadu, sa nakoniec usádzajú v dreze. Týmto miestam preto treba venovať zvýšenú pozornosť a pravidelne ich utierať, trebárs hubkou s trochou saponátu. Avšak pozor – kuchynská hubka je v boji proti nečistotám nielen skvelým pomocníkom, ale zároveň miestom s vysokým výskytom mikroorganizmov. Podľa odborníkov obsahuje hubka dokonca miliardy baktérií. Babské rady nepomôžu. Jediným účinným riešením je hubku dôkladne dosucha vyžmýkať a každý týždeň obmieňať – prípadne keď začne zapáchať. Na trhu sú pritom dostupné špeciálne hubky, ako napríklad PUR Active od Viledy s aktívnym povrchom určeným na drhnutie, vďaka ktorému dovnútra nepreniknú žiadne nečistoty, a teda živná pôda pre množenie baktérií. Z povrchu hrubej časti hubky potom nečistoty jednoducho opláchnete vodou a hubka je znovu ako nová.

Perte aspoň na šesťdesiatke

Baktériám sa prekvapivo darí aj v práčke. Špinavá bielizeň obsahuje okrem viditeľných nečistôt aj pot a choroboplodné zárodky. Riešením – hoci nie 100-percentným – je pranie bielizne, šatstva aj lôžkovín pri teplote minimálne 60 °C. Nízka teplota vody je síce šetrná k materiálu, ale aj voči baktériám. Ak to materiál neumožňuje, zapnite práčku aspoň na štyridsiatku a potom oblečenie prežehlite. Horúca para si totiž poradí aj s odolnými mikroorganizmami. Obliečky, kuchynské utierky, uteráky i spodnú bielizeň však pre istotu perte zásadne oddelene. Po ukončení prania a vyprázdnení práčky nechajte dvierka otvorené, nech sa práčka dobre prevetrá. Pračku je pritom dôležité „vybrať“ bezprostredne po dopraní, avšak najneskôr do polhodiny. Mokré oblečenie v bubne je totiž pre baktérie ideálnym prostredím, čo sa obyčajne prejaví aj nepríjemným zápachom.

Pozor na vypínače!

Utrieť prach, vyleštiť okná, povysávať. Bežná rutina. Kedy ste ale naposledy čistili vypínače? Drvivá väčšina z nás na ne zabúda, a pritom sa baktériami len tak hemžia. To isté platí pre kľučky, dvierka od skriniek či chladničky alebo pre tlačidlá na sporáku – pravidelne sa ich dotýkajú spravidla všetci členovia rodiny, a tak by ste ich mali starostlivo utrieť aspoň raz týždenne. Pomocou špeciálnej handričky Actifibre z mikrovlákna to navyše zvládnete aj bez chemických prostriedkov. Využijete ju preto aj tam, kde pracujete s jedlom alebo kde sa hrajú deti. Handričku stačí jednoducho navlhčiť vodou a jedným ťahom sa zbavíte všetkých nečistôt. Actifibre navyše výborne saje, rýchlo schne a dá sa prať až pri 60 °C, vďaka čomu môžete predísť prípadnému premnoženiu baktérií.

Mobil sa oplatí pretrieť každý druhý deň

Mnohí si neuvedomujú, že škodlivé mikroorganizmy sa hromadia aj na drobnej elektronike, ktorú dennodenne používame. V dnešnej dobe pritom nie je nič výnimočné, ak si dáme desiatu pri klávesnici a mobilný telefón neodložíme ani na toalete. A čo potom diaľkový ovládač, pri ktorom sa vystrieda celá rodina? Efektívnym a zároveň šetrným riešením môžu byť napríklad antibakteriálne obrúsky. Mobilný telefón či ovládač môžete pokojne utierať aj každý druhý deň.

Ak sa vám teraz náhodou zdá, že sa boj s baktériami nedá vyhrať, máte pravdu. Na druhej strane, vďaka našim tipom môžete nezvané mikroorganizmy udržať na uzde a zabrániť ich premnoženiu. Nehovoriac o tom, že baktérie sú pre nás v rozumnej miere dokonca prospešné, keďže si vďaka kontaktu s nimi posilňujeme náš imunitný systém.