Jesenné šarapaty

24.10.2022 22:39

Po krásnom horúcom lete začíname pociťovať, že jeseň pomaly prichádza. Ráno kráčame do práce a cítime, ako nám chlad prechádza telom. Spomíname, ako nám bolo pohodlne v letných šatách. Osviežujúce drinky sme vymenili za teplý čaj a sandále za čižmy. Je čas, aby sme sa pripravili na toto obdobie a prežili ho v pohodlí  bez nežiaducich komplikácií.

Naša pokožka, rovnako ako naše pľúca alebo srdce, plní svoju funkciu nonstop. Ale tak, ako aj pľúca a srdce, má aj ona svojich „démonov“ a práve jedným z nich je chlad. Je to hlavný spúšťač niektorých nepríjemných ochorení kože. Preto by sme si mali uvedomiť, že sa o ňu práve v tomto období treba starať oveľa viac ako v teplých mesiacoch.

Čo nám dáva koža

Najväčším orgánom nášho tela je práve koža, ktorej hlavnou úlohou je ochrana a to pred vplyvmi okolia ako trenie, pred chemickými látkami a infekciami ako aj pred škodlivými UV lúčmi. Zároveň je aj naším najväčším zmyslovým orgánom prostredníctvom nervových zakončení v koži dostávame množstvo informácií o okolitom svete. Prostredníctvom nej vnímame teplo, chlad či bolesť, ale tiež upokojujúci dotyk priateľov a milovaných osôb.

Jej významnou funkciou je aj regulácia našej telesnej teploty, pretože práve v koži sa nachádza približne 2-5 miliónov potných žliaz a v horúcich podmienkach tak dokážeme kvôli ochladeniu tela vypotiť až 10 a viac litrov denne. V chlade sa naopak tvorba potu a prekrvenie kože zníži, čo pomáha zachovávať stálu teplotu vnútorných orgánov. Koža pre nás toho robí dennodenne veľmi veľa a práve preto by sme jej mali poskytnúť starostlivosť, ktorú si zaslúži.

Nepríjemnosti, ktoré trápia našu pokožku

Suchá pokožka

Dlhodobé vystavenie kože chladom spôsobuje suchú a šupinatú kožu, ktorá vedie k podráždenej pokožke. Pri extrémnom vysušovaní kože môže dôjsť k vážnejšiemu a bolestivejšiemu odlupovaniu pokožky, ktoré sprevádza červené zafarbenie. Nepríjemnou vecou, ktorá môže nastať pri jesennej či zimnej prechádzke sú aj suché a popraskané pery.

Suché a popraskané hánky

Tento problém vzniká nadmerným vysušovaním rúk. Tento stav je veľmi nepríjemný a hlavne bolestivý. Chlad vysúšanie pokožky urýchľuje, preto už len pár minút na priamom chlade môže spôsobiť takéto nadmerne poranenie kože.

Citlivá pokožka

Citlivosť pokožky, rovnako ako aj jej suchosť ovplyvňujú vonkajšie aj vnútorné faktory. Ak je pokožka citlivá, tak často reaguje na bežné látky a situácie neprimerane, čo sa prejavuje začervenaním, opuchom, svrbením a pocitom nepohodlia.

Atopický ekzém

Suchá a popraskaná koža nie je vždy následkom atopického ekzému, ale atopický ekzém sa ňou často prejavuje. Atopický ekzém je chronickým zápalovým ochorením, ktoré je spôsobené obrannou reakciou organizmu, na čom sa podieľa množstvo faktorov ako prostredie či dedičnosť. Preto je jeho časom aj chladné počasie, kedy sa atopický ekzém zhoršuje a môže sa vie objaviť aj u ľudí, ktorí s ním problém nikdy nemali. Vyznačuje sa zápalom kože, ktorý sa prejavuje intenzívnym svrbením, suchosťou alebo začervenaním na povrchu pokožky.

Ako sa starať o pokožku v zime

Pokožka vyžaduje našu pozornosť v každom ročnom období, avšak v zime by sme sa jej mali venovať ešte viac. Základom je používanie hydratačných výrobkov na celé telo, predovšetkým na miestach, ktoré majú sklon k suchosti, hrubnutiu alebo popraskaniu pokožky. Dôležité je aj piť veľa vody, aby bola vaša pokožka stále hydratovaná.

Vyhnite sa sprchovaniu častejšie, ako je potrebné a namiesto horúcej vody používajte radšej vlažnú. Ak je to možné, nevystavujte pokožku extrémnemu chladu, dažďu či vetru, pokiaľ vám to samozrejme situácia dovolí.

 

Doprajte svojej pokožke zaslúženú starostlivosť

Aj napriek dôkladnej ochrane je pokožka niektorých ľudí náchylnejšia k suchosti ako u iných. Keď sa tento problém objaví, tak potrebuje účinné riešenie. Ideálnym kozmetickým výrobkom je Bepanthen Baby,

ktorý je vhodný na starostlivosť o pokožku celej rodiny. Môžete ho použiť pri suchých miestach - kolenách, lakťoch, pätách alebo iných miestach. Taktiež je využiteľný pri starostlivosti o suché pery či citlivé okolie nosa po nádche. Po natretí  tvorí priedušnú ochrannú vrstvu, ktorá poskytuje účinnú dlhodobú ochranu pred začervenaním a podráždením, prirodzene regeneruje a hydratuje namáhanú pokožku. Ak máte problém skôr s atopickým ekzémom, tak v produktoch Bepanthen nájdete aj výrobok Bepanthen Sensiderm, ktorý poskytuje rýchlu a účinnú úľavu od svrbenia a začervenania už 30 minút od aplikácie. už do 30 minút od aplikovania. Okrem úľavy od svrbenia krém zároveň regeneruje kožnú bariéru, čím napomáha uzdraveniu pokožky a znižuje potrebu škriabať sa. Je vhodný aj pre najmenšie deti a tiež pre tehotné a dojčiace ženy. Pred používaním si pozorne prečítajte návod na použitie, pretože Bepanthen Sensiderm krém je zdravotníckou pomôckou.

 O oboch produktoch nájdete viac informácií na www.bepanthen.sk.

 

Sútaž o 2 balíčky Bepanthen