Je aj vaše dieťa náchylné na choroby?

10.03.2022 18:15

Prinášame zaručené tipy

S príchodom jari nás slnko svojimi lúčmi láka na pobyt na čerstvom vzduchu, avšak studené rána a večery môžu imunitný systém preveriť. V chladnom počasí sa deti nevyhnú sopľavému nošteku, kašľu či teplote. Aby ste však týmto chorobám predišli, je dôležité dbať na imunitný systém detí dlhodobo a nie len nárazovo.

Fungujúci imunitný systém

Detská imunita sa formuje hneď od narodenia a už od začiatku pobytu na tomto svete ju ovplyvňujú rôzne faktory. Strava, spánok, kolektív, či fyzická aktivita sú jednými z nich. I keď sa imunitný systém detí vytvára postupne, len ťažko sa bojuje proti bežným vírusom a infekciám, ak je ich imunita nejakým spôsobom oslabená.

Počas celého roka na nás ako aj na deti číhajú rizikové obdobia a vtedy je imunita zraniteľnejšia. Detský imunitný systém je obzvlášť skúšaný v období, kedy u neho končí dojčenie a tak stráca ochranu protilátkami z materského mlieka. Vo vyššom veku sú to skúšky v podobe väčšieho kolektívu, do ktorého je dieťatko zaradené v škôlke a neskôr škole

Aké sú tie správne vitamíny

Keď strava nestačí, pomôžu výživové doplnky. Pri ich výbere ale dbajte na to, aby boli látky v potrebných hodnotách, aby doplnky prehnane neobsahovali cukor či umelé farbivá a aby v nich boli prírodné zložky, ktoré sú šetrné k detskému organizmu.

Pre podporu detskej imunity je dôležitý zhluk vitamínov či minerálov. Medzi tie najznámejšie imunoboostery patria jednoznačne vitamín C a D. Vitamín C je nevyhnutný pre zdravý vývoj a fungovanie imunitného systému, okrem iného pôsobí aj antioxidačne. Vitamín D dokáže posilňovať imunitné reakcie získanej aj vrodenej imunity.

Pomoc bez chémie

Pri imunite nemôžeme zabudnúť ani na silu prírody. K tým najznámejším prírodným stimulátorom imunitného systému patria jednoznačne betaglukány, ktoré sa prirodzene vyskytujú v bunkovej stene baktérií, kvasiniek, húb, rias a rastlín. Ich sila spočíva v tom, že dokážu optimalizovať funkcie imunitného systému do normálnej a prirodzenej úrovne, vďaka čomu je telo schopné brániť sa pred infekciami efektívnejšie. U betaglukánov bol preukázaný protizápalový, imunostimulačný či antimikrobiálny účinok.


Pokiaľ sa vo výživových doplnkoch nachádzajú výťažky z prírody, je to dobré znamenie. Pre detskú imunitu majú veľký význam napríklad šípky, ktoré  pôsobia antioxidačne a prispievajú k prirodzenej obranyschopnosti organizmu a zdraviu dýchacích ciest.

 

Tipy ako sa starať o imunitu detí

  • zdravá a vyvážená strava
  • dostatočné množstvo spánku
  • pobyt na čerstvom vzduchu
  • časté vetranie
  • neprekurovať vzduch v miestnosti
  • nevytvárať deťom sterilné prostredie prehnanou dezinfekciou a antibakteriálnymi prostriedkami

TIP Stavte na voľbu číslo jeden medzi rodičmi

Detská imunita je vrtkavá... Ovplyvňujú ju rôzne faktory ako strava, stres, kolektív, ale aj nedostatok fyzickej aktivity. Ešte väčšej záťaži je imunitný systém vystavený v chladnom počasí a počas vírusových období. Pomôžte preto svojim deťom s vesmírnymi pomocníkmi Marťankovia, ktorí si získali dôveru spotrebiteľov a vďaka nim sú Najdôveryhodnejšou značkou roka 2021 v kategórii Detských vitamínov. Prieskum robila agentúra Nielsen na reprezentatívnej vzorke. Špecializované výživové doplnky na podporu imunitného systému detí Marťankovia PROimun (sirup a tablety) a PROimun Akut (na prípravu malinového nápoja), boli vyvinuté v spolupráci s pediatrami a bojujú počas období, kedy sú na imunitný systém kladené zvýšené nároky. Marťankovia PROimun obsahujú unikátnu kombináciu vysokých dávok betaglukánu z prírodných zdrojov, vitamínu C a prírodných výťažkov zo šípok a bazy čiernej. Viac informácií na www.martankovia.sk.