IN VINO SANITAS (VO VÍNE JE ZDRAVIE)

24.02.2015 19:32

 „Aj jeden deň bez pohára vína je rizikom pre naše zdravie“, to nie je slogan predajcov vína, ale výrok profesora Curtisa Ellisona, profesora bostonskej univerzity na medzinárodnom kongrese kardiológov v Mníchove. Dlhodobé štúdie potvrdili, že vyznávači vína zriedkavejšie podliehajú srdcovému infarktu a ich úmrtnosť je tiež oveľa nižšia ako u abstinentov, či fanúšikov piva alebo tvrdého alkoholu.

Víno bolo už odpradávna pre svoje vlastnosti  nazývané "nápojom bohov". V ľudovom lekárstve boli vínu dokonca pripisované nadprirodzené účinky. 

 

IN VINO VERITAS - vo víne je pravda. 

VINA DANT ANIMOS - víno dodáva odvahu. 

O  víne sa zmieňuje už Starý zákon: VINUM BONUM LAETIFICAT COR HOMINIS, čiže dobré víno rozveseľuje srdce človeka.

Víno sa prelína ľudskou kultúrnou históriou bez ohľadu na náboženstvo, rasu a zemepisný pôvod. Jedni ho oslavovali, iní zatracovali. História najušľachtilejšieho nápoja je zároveň rovnako pestrá a pútavá ako história jeho pestovateľov a ctiteľov. V starom Grécku i Ríme,  u Židov a v celej kresťanskej ére patrilo víno ku každodennému životu. V historických písomnostiach sú však zaznamenané i varovania pred následkami nadmerného požívania. Pitie vína odsudzoval Mohamed, Budha alebo Konfucius. Napriek tomu boli, sú a bezpochyby i dlho po nás budú existovať národy, ktoré si bez vína nedokážu predstaviť skutočne ani deň. Aj tu však platí, že všetkého veľa škodí, preto si treba tento elixír zdravia vychutnávať s mierou. Jeden, či dva poháre kvalitného vína stačia, aby ste podporili svoje zdravie.

IN VINO SANITAS

Na zdravie človeka nevplýva pozitívne len pitie červeného vína, ale aj bieleho. Vo svojich preventívno-ochranných účinkoch sa biele víno dokonca vyrovná červenému a v niektorých ohľadoch ho dokonca predbehne. Striedma konzumácia bieleho vína spôsobuje pokles hladiny tzv. zlého LDL cholesterolu, ktorý podporuje vápenatenie tepien, zatiaľ čo hladina dobrého HDL cholesterolu, chrániaceho srdce, v organizme stúpa. Ďalším kladom bieleho vína je, že obsahuje polyfenoly, organické zlúčeniny, ktoré fungujú ako antioxidanty a chránia organizmus pred škodlivými účinkami kyslíkových radikálov. Pitie vína taktiež znižuje tvorbu fibrinogénu, látky podporujúcej zrážanlivosť krvi. Práve zvýšená zrážanlivosť krvi má na svedomí mnohé embólie, trombózy, srdcové a mozgové infarkty.

IN VINO VERITAS

Už od pradávna sa hovorí, že vo víne je pravda. Okrem nej však obsahuje napríklad flavonoidy, ktoré chránia ľudský organizmus pred voľnými radikálmi, látkami, ktoré urýchľujú starnutie buniek. Niektoré flavonoidy pôsobia dokonca proti tumorom, katechín znižuje riziko infarktu a mozgovej porážky. Alkohol a chuťové látky obsiahnuté vo víne podporujú uvoľňovanie gastrínu- látky, ktorá spôsobuje zvýšenú produkciu žalúdočnej kyseliny. Víno tak robí najmä ťažké jedlá ľahšie stráviteľnejšími a aj chutnejšími. Okrem toho obsahuje resveratrol, látku podobnú hormónom, ktorá sa nachádza v hroznových šupkách. Táto pôsobí protizápalovo a dokonca brzdí rast rakovinových buniek. Najviac ho obsahuje červené víno, najmä burgundské. Vďaka resveratrolu  víno  údajne  znižuje až o 23 percent riziko ochorenia Alzheimerovou chorobou.
A netreba zabúdať ani na pozitívny účinok vína na našu náladu či sexuálny život.

Dobrou správou je, že vínu  sa nemusíte vyhýbať ani pri držaní diéty, treba si však vyberať ľahké a suché biele vína.