IKEA spúšťa kolekciu, ktorá vás bude hýčkať

30.06.2022 22:13

Nová kolekcia VÅRDANDE je inšpirovaná základmi prístupu pohody a starostlivosti o seba. Táto kolekcia je výsledkom partnerstva s piatimi ázijskými sociálnymi podnikmi, ktoré prostredníctvom dlhodobých pracovných príležitostí a zabezpečenia živobytia pre zraniteľné skupiny zvyšujú kvalitu ich každodenného života.

Slovo VÅRDANDE v švédčine znamená „starostlivá“. Ako naznačuje jej názov, kolekcia zahŕňa textilné výrobky, ako sú kimono, podložky na jogu, deky, košíky, mäkké úložné riešenia, misky a kvetináče. Veľká časť sortimentu je vyrobená ručne alebo v trvalo udržateľných priemyselných závodoch sociálnych podnikov, s ktorými IKEA spolupracuje.

Väčšina materiálov, ako napríklad banánové vlákna, hlina a juta, sa získava tam, kde sídlia naši partneri z oblasti sociálneho podnikania. Bavlnené výrobky sú vyrobené z bavlny z trvalo udržateľnejších zdrojov.To znamená, že pri pestovaní bavlny, ktorú používame, sa v porovnaní s bežným spôsobom pestovania používa menej vody, chemických hnojív a pesticídov, pričom sa zvyšuje zisk pestovateľov. Materiál pochádza z Bangladéša, Vietnamu, Thajska a Indie, kde sa nachádzajú naše partnerské sociálne podniky.


Kolekcia VÅRDANDE je výsledkom ambície vytvoriť pracovné a hospodárske príležitosti pre tých, ktorí ich najviac potrebujú. Spolupráca s miestnymi sociálnymi podnikmi, ktoré zamestnávajú ľudí, ktorí majú problém uplatniť sa na trhu práce, pomáha zvyšovať kvalitu každodenného života mnohých ľudí. Výsledkom tejto spolupráce je ponuka ručne vyrábaných výrobkov v obchodných domoch IKEA po celom svete.

„Prostredníctvom kolekcie VÅRDANDE chceme ľuďom ponúknuť možnosť oddýchnuť si a načerpať vnútornú silu. Obsahuje výrobky, ktoré pomáhajú vytvárať malé zmeny s významným vplyvom – pre seba aj pre tých, ktorí ich vyrobili. 

Kolekcia vznikla v spolupráci so sociálnymi podnikmi Classical (Bangladéš), Ramesh Flowers, Doi Tung (Thajsko) a Spun (India) a SAITEX (Vietnam) – piatimi podnikmi, ktoré sa zaviazali vytvárať dlhodobé príležitosti pre marginalizované skupiny v zraniteľných oblastiach,“ hovorí Lena Sörmon, Business Leader IKEA Social Entrepreneurship.

 

  • VÅRDANDE v preklade znamená „byť starostlivý – starať sa o niekoho alebo niečo“. 
  • Kolekciu VÅRDANDE navrhli dizajnérky IKEA Akanksha Deo a Sarah Fager.
  • Kolekcia VÅRDANDE bude dostupná na väčšine trhov spoločnosti IKEA od augusta 2022.
 
 


Od 1. septembra 2015 pochádza všetka bavlna vo výrobkoch IKEA z trvalo udržateľnejších zdrojov (CMSS). 

CMSS zahŕňa nasledujúce schémy: Lepšia bavlna (podľa definície iniciatívy BCI, vrátane ich ekvivalentu v rôznych geografických oblastiach), bavlna od pestovateľov, ktorí sa snažia dosiahnuť súlad s normou BCI (TBC) a e3. Viac informácií Náš pohľad na bavlnu