Grilované jedlo: Áno či nie pre vaše trávenie?

25.04.2022 10:27

Jar je v plnom prúde, čo znamená možnosť trávenia času v prírode a užívanie si príjemného počasia rôznymi spoločenskými aktivitami. Keďže vonkajšia teplota  stúpa každým dňom, nie je prekvapením, že správni gril majstri už ťahajú svoje ,,železné monštrá“ na záhradu. Grilované mäso, zelenina či syr- na to sa teší každý z nás. Viete však, čo sa deje s  telom, keď takéto jedlo skonzumujete? 

 

Od uspokojujúceho zvuku  syčania, keď mäso narazí na rošty, až po jedinečnú chuť, ktorú si môže priznať iba grilova né jedlo – to je proste grilovačka. Nie je veľa momentov počas roka, ktoré sú príjemnejšie ako keď si vložíte do úst prvý grilovaný kúsok mäsa a precítite tú chuť. Bohužiaľ ako pri každom, aj v tomto prípade sa nájdu nevýhody, ktoré vás majú varovať pred nepriaznivými a potencionálne škodlivými problémami.

 

Negatíva a pozitíva

Napriek tomu, že po vizuálnej a chuťovej stránke má grilované jedlo viac pozitív ako negatív, treba byť opatrný. Grilovanie dáva jedlu jedinečnú chuť, ktorá dokáže potešiť  vaše chuťové bunky, ale má to svoje pozitíva ako aj negatíva. Medzi hlavné pozitíva sa radí praktickosť grilovania- ,,hodiť na gril kus mäsa“ vie predsa každý a času vám to nezaberie taktiež veľa. Keď pominieme fakt, že grilovanie vyžaduje viac upratovania, na pozitívnych stránkach by grilovanie dokázalo vyhrať. Mastné taniere, kvantá zamastených vreckoviek a tak by sme vedeli pokračovať ďalej. Samozrejme, grilovanie má aj svoju negatívnu stránku. Nejde len o typické jedlá na grile, ktoré samé o sebe nie sú až tak veľmi  zdravé a môžu výrazne prispievať k tráviacim problémom, ale aj samotná technika grilovania. Spaliny, ktoré sa  vpíjajú do mäsa sú nezdravé a zdraviu nie veľmi prospešné. Práve tieto mastné spaliny dokážu spôsobiť pálenie záhy, žalúdočno-črevné kŕče či samotnú nevoľnosť. Bolesť žalúdka nie je príjemnou dohrou po skvelom obede či večeri.

 

Telo vás upozorní

Grilovanie prináša veľa dobrého aj zlé. Tráviace problémy, ktoré vznikajú v prípade prejedenia sa či nadmernej konzumácie ťažko stráviteľného jedla sú len trpkou dohrou, pred ktorou sa však môžete chrániť. Vnímajte svoje telo, ktoré vám povie, keď je s telom niečo v neporiadku. Tu máme pár najčastejších signálov, kedy sa vám snaží telo niečo povedať.

Najčastejším príznakom toho, že je s trávením niečo v neporiadku je nafúknuté brucho. Aj keď by sa mohlo jednať o neškodnú  reakciu tela na jedlo, čo ste skonzumovali, môže byť tento pocit veľmi nepríjemný. Vo väčšine prípadov sa jedná o zadržané plyny, ktoré sa nahromadili v gastrointestinálnom trakte. Nafúknuté brucho je často sprevádzané  nadúvaním. Jedná sa o časté uvoľňovanie črevných plynov, ktoré presahuje zdravú normu a to dvadsaťkrát denne. Nadúvanie nastáva, keď hltáte jedlo príliš rýchlo a aj v prípade, že váš jedálniček je nevyvážený.

Pokiaľ sa v žalúdku rozlieha pocit nevoľnosti, môže sa  jednať o varovný signál, ktorý oznamuje, že s telom niečo nie je v poriadku. Tlak v žalúdku je normálny jav, ktorý sa vo väčšine prípadov objaví bezprostredne po výdatnom jedle alebo v jeho nasledujúcich hodinách. Avšak pretrvávajúci tlak v žalúdku alebo pocit sýtosti či plnosti krátko po tom, ako začneme jesť, môže v niektorých prípadoch signalizovať syndróm dráždivého čreva. Príznaky , ktoré  sa môžu vyskytnúť sú nasledovné: grganie, nevoľnosť, pálenie záhy, nafúknuté brucho a žalúdočné kŕče.

V neposlednom rade tu máme bolesť žalúdka. Tento nepríjemný pocit dokáže byť vyvolaný  stresom, nesprávnou stravou či ochorením. Tupá bolesť, ktorú sprevádza tlak v žalúdku, ťahanie či pálenie je nepríjemnou súčasťou tohto problému.

 

Spoľahnite sa na experta

Jar a grilovanie idú ruka v ruke. Nedovoľte, aby vám tieto slnečné dni pokazili bolesti žalúdka či nevoľnosť. Opatrnosti nie je nikdy dosť, ale v prípade núdze, majte po ruke experta na trávenie, kvapky Iberogast. Nemecká kvalita a prírodné zloženie, tak znie značka kvality. Iberogast je liek z prírodných zdrojov, ktorý obsahuje výťažky deviatich účinných bylín. Výťažky z týchto bylín blahodarne pôsobia na mnohé druhy  tráviacich problémov. Medzi najčastejšie patria  bolesti žalúdka a brucha, pálenie záhy, pocit plnosti, žalúdočno-črevné kŕče a nevoľnosť. Šesť problémov a jedno riešenie sa nachádza v kvapkách Iberogast.Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľov lieku a poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom. Iberogast je liek na vnútorné použitie. Je zložený z kvapalných extraktov rôznych častí bylín. Viac informácií na www.iberogast.sk