Francúzske pohodlie v kompaktnom balení

19.02.2015 19:06

Citroën C4 už desaťročie stelesňuje predstavy francúzskych inžinierov o ideálnom rodinnom aute obľúbenej kompaktnej triedy. Druhá generácia tohto modelu prišla na trh v roku 2010 a oslovila bezmála pól milióna motoristov. S inováciou dizajnu, prvkov komfortu a bezpečnosti prichádza aktuálna, modernizovaná verzia. Posilnené má aj jazdné a dynamické vlastnosti.   

Elegán z Paríža má nadčasovo navrhnuté základné línie päťdverovej karosérie, a tak nebol dôvod ich meniť. Facelift sa dotkol detailov. Prednú časť auta zvýrazňuje nová svetelná stopa denných LED svetlometov. Výrazná optika sa smerom k znaku zužuje a použitie LED technológie zaručuje ich nezameniteľný vzhľad. Dojem kvality a technologickej vyspelosti zvyšuje aj 3D spracovanie s lesklým čiernym pozadím. Zadné svietia s 3D efektom, dynamizujú celkový vzhľad.

Nový model sa už na prvý pohľad vyznačuje robustnosťou a kvalitným spracovaním, vyváženými proporciami. Dizajn umocňujú aj chrómové aplikácie na prednom aj zadnom nárazníku a na rámoch okien, ako aj nové disky s priemerom 17 alebo aj 18 palcov. Karoséria posadená nízko na kolesách má podvozok schopný filtrovať všetky nerovnosti a zvyšovať tak pohodlie jazdy. Podvozok využíva vpredu nápravu so vzperou Pseudo-McPherson, vzadu vlečnú nápravu s deformovateľnou priečkou a riadenie s elektrohydraulickým posilňovačom. Ide o osvedčené prvky, ktoré využívajú skúsenosti značky, zodpovedajú nárokom na komfort a dynamické jazdné vlastnosti. Vyvážené jazdné vlastnosti podporujú elektronické asistenčné systémy ako elektronické rozdeľovanie brzdného účinku, podpora pri núdzovom brzdení či inteligentná kontrola trakcie spojená s ESP.

Interiér nového modelu Citroën C4 je bohato vybavený. Nachádzajú sa v ňom najlepšie materiály v segmente, vrátane mäkčenej palubnej dosky, látkového poťahu stropu a chrómovaných detailov na volante, výduchoch vetrania a na radiacej páke. Má prehľadnejšiu palubnú dosku so 7-palcovou dotykovou obrazovkou.

Užitočné technológie zjednodušujú používanie ako napríklad bezkľúčový prístup do vozidla a jeho štartovanie, asistent pri rozbiehaní do kopca, inteligentná kontrola trakcie či systém na varovanie pred vozidlami v mŕtvom uhle. Taktiež sú tu aj široké možnosti konektivity prostredníctvom zariadenia Connect Box (vrátane tiesňových a servisných volaní, virtuálnej servisnej knižky a služby Eco Driving dostupnej cez internet).

Komfort na palube zvyšuje aj lepšia akustická izolácia, nechýba masážne sedadlo vodiča a interiér presvetľuje veľká panoramatická strecha s plochou 1,3 m²  s elektricky ovládanou clonou. Kompaktný Citroën ponúka vďaka rázvoru s hodnotou 2,61 m veľký vnútorný priestor, delené zadné sedadlá a batožinový priestor s objemom 408 litrov, čo ho stavia na špičku segmentu.

Základným kritériom v tomto automobilovom segmente je pomer medzi vonkajšími a vnútornými rozmermi. Vonkajšie rozmery s dĺžkou 4,33 m, šírkou 1,79 m a výškou 1,49 m zostali nezmenené. Batožinový priestor sa vďaka pravidelným tvarom dá veľmi dobre využiť, nakladacia hrana je nízko a automobil disponuje aj množstvom odkladacích priestorov v interiéri.

Tak ako je to už dnes nevyhnutné a ako sa patrí, nový Citroën C4 poháňajú motory, ktoré prispievajú k pohodliu jazdy a k zníženiu spotreby paliva. V ponuke sú dva trojvalcové benzínové motory PureTech a dva naftové motory BlueHDi spĺňajúce emisnú normu Euro 6. V spojení s technológiou Stop & Start a používaním pneumatík s veľmi nízkym valivým odporom sa podarilo dosiahnuť veľmi dobré hodnoty spotreby. Tak napríklad motor BlueHDi s výkonom 100 koní (systém Start a Stop a manuálna prevodovka) spotrebuje len 3,3 l nafty na 100 km, čo predstavuje emisie 86 g CO2.  Na druhej strane spektra stojí najsilnejší motor PureTech 130, ktorý operuje turbom a automatickou prevodovkou EAT6. Jeho spotreba je 4,8 l/100 km a emituje 110 g CO2.  

Francúzi sa netaja ambíciou udržať si komerčný úspech na domácom a hlavne na náročnom nemeckom trhu. Aj preto je inovovaný Citroën C4 vybavený tým najlepším, čo koncern PSA v jeho triede ponúka. Automobilka venuje veľký dôraz už tradične aj kvalite jeho výroby. Predošlé modely C4 patrili v štatistikách hodnotiacich poruchovosť áut a v prieskumoch spokojnosti zákazníkov k najúspešnejším na trhu. Zdá sa, že novinka má všetky predpoklady na úspechy nadviazať.  

 

Foto: Citroën

Fotogaléria: Citroen C4